Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Üzlethelyiségek Szegeden: inkább bérlik, mint vásárolják

Csongrád megye - Szegeden szinte leállt az üzlethelyiségek adásvétele. A válságban a vállalkozók nem mernek hosszabb távra tervezni, inkább bérbe veszik a kiszemelt helyiségeket.
Sok üzlet ablakában ott a kiadó vagy eladó tábla a városban. Hasonló a helyzet a bevásárlóközpontokban is, legfeljebb az a különbség, hogy az üzemeltető plakáttal vagy függönnyel takarja el az üres boltokat, és kiírja, hogy „itt hamarosan új üzlet nyílik".

A piaci helyzet szerint legföljebb bérlőre számíthat az, aki meghirdette ezt a Kárász utcai üzletet. Fotó: Frank Yvette
A piaci helyzet szerint legföljebb bérlőre számíthat az, aki meghirdette ezt a Kárász utcai üzletet. Fotó: Frank Yvette


A pályázat

Február 10-én megjelent a GOP-2011-2.1.1/M kódszámú, Mikrovállalkozások fejlesztése című pályázati felhívás. Eszközbeszerzésre, infrastrukturális és ingatlanberuházásra – vagyis üzlet vásárlására – is lehet támogatást igényelni. Mikrovállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéni vállalkozók pályázhatnak. A vissza nem térítendő támogatás összege legalább 1 millió, legfeljebb 4 millió forint, amely maximum a projektösszköltség 45 százalékát teheti ki. A pályázatokat március 1. és december 31. között lehet benyújtani.

Csongrád megyében az üzleti ingatlanok piacán a legaktívabbnak a LIMIT Ingatlaniroda Kft. számít. Ügyvezetője, Bozsó Bence közölte: „Februárig csak arról tudtam volna beszámolni, hogy minden eddigi eladási rekordot alulmúlva, szinte egyáltalán nem keltek el még kisebb üzlethelyiségek sem". Az elmúlt 3–4 évben mindössze 1–2 üzletre sikerült adásvételi szerződést kötni. – A válság legnagyobb vesztese ez a szektor – folytatta a szakértő. – A gazdaságban kialakult bizonytalanság miatt a vállalkozók nem is mernek hosszabb távra tervezni, inkább bérbe vették a kiszemelt helyiséget. A beszűkült vállalati hitelezés következtében sokszor az is bérlésre „kényszerült", aki mert volna vásárolni. Ez a kisebb garázsboltokra és a társasházak üzlethelyiségeire egyaránt vonatkozik.
Bozsó Bence szerint ezt az állóvizet egy új pályázati lehetőség mozgatja meg (lásd keretes írásunkat): pénzhez juttatja az évek óta forráshiányos vállalkozásokat. Ennek első jeleként a LIMIT-nek az utolsó egy hónapban több üzleti célú ingatlant sikerült értékesítenie.

A bérleti jogok piacán már más a helyzet, bennfentesek az utóbbi 4 évben még csak adásvételről sem hallottak. A kereslet egyenlő a nullával. Elkerülendő a még nagyobb veszteségeket több vállalkozás visszaadja az IKV-nak a 20 évvel ezelőtt, a privatizáció időszakában 10–20 millió forintért megszerzett jogokat. Ezt Dudás János, az Anna-kúti Bruckner üzemeltetője is megerősítette: – A privatizációban 17 millió forintot fizettem a megszűnt Deltának a bérleti jogért, az IKV-nak az összeg 20 százalékát kellett odaadni – osztotta meg velünk saját történetét. – Az üzlet havi bérleti díja most félmillió forint. Olyan szerződésünk van, hogy 2021-ig nem mondanak fel: de utána mi lesz? Visszakapjuk a pénzt? Erről nem beszél senki. Az biztos, hogy aki eddig visszaadta a bérleti jogot, annak nem fizettek.

A GKI januárban felmérést készített az üzlethelyiségek piacával kapcsolatban. Sokan úgy nyilatkoztak, hogy inkább szabadulnának az ingatlanoktól, és más ágazatban próbálnának szerencsét a kapott pénzből.

Olvasóink írták

 • 7. cintula 2012. március 01. 04:01
  „Halló DM!

  Hol vannak a hozzászólásaim? (2) ?”
 • 6. cintula 2012. március 01. 03:53
  „HOL A MEGOLDÁS?
  NAGY VOLT AZ ARC AMIKOR KINYITOTT AZ ZÁRKÁD!
  MUNKAHELY TEREMTÉS IGÉNYEK....

  MOST MEG FUCCSOL BE AKI BEMENT SZEGEDRŐL. AKI MÉG NEM ZÁRT BE EDDIG.
  KINEK IS JÓ EZ?
  A VÁSÁRLÓNAK ÁLLÍTÓLAG. TÉNYLEG EZ A JÓÓÓÓ?”
 • 5. cintula 2012. március 01. 03:47
  „A VÁROSVEZETÉS AGYONHALLGATJAA. SZÉGYELJÉK MAGUKAT!
  DE EZ KEVÉS! NULLA!
  A BEÍGÉRT BELVÁROSI KONCEPCIÓ SEM ALAKUL. NEM VONTAK BELE SENKIT AKERESKEDŐK KÖZÜL.
  FIZESSEN A BÉRLŐ AMÍG MEG NEM DÖGLIK. UNDORÍTÓ HOZZÁÁLLÁS.
  BUKJANAK BELE .
  BOTKA!
  NAPRÓL NAPRA DŐLNEK BE A VÁLLALKOZÁSOK, ÜZLETEK. KÍNAI KÍNAI BÁLÁS, KÍNAI . LEGYEN A VÁROSHÁZÁBÓL IS BÁLÁS ÉS KÍNAI !”
 • 4. papika56 2012. február 29. 14:18
  „Nem kell csodálkozni ! Ott az Árkád , ott a Napfénypark , Pláza --akinek még van egy kis pénze ott mindent megtalál. Én pl. a Kárászon , v a belvárosban nem voltam min. 10 éve , csak áthajtottam ott. Kirakatot se nézünk már mert ha nincs mani --minek nézni !!!
  Kaját pl. a Lidl-ből, ruhát a Vögeléből, Severből . Parkolás ingyen !
  Belváros --cuki ??? Virág cuki ??? mindd zárva ! Kirakat meg nem igényes --kínai v. bálás ! KIT érdekel ez már !”
 • 3. Alsóváros 2012. február 29. 13:35
  „2. kiokushyn 2012.02.29. 12:45

  Miért kocsival? Hogy ne kelljen cipekedni, pl. Mert gyorsabb, időtakarékosabb, kényelmesebb. Mert a tömegközlekedés nem alternatíva, ha sok a cuccod.

  Egyébként ajtóig nem kellene menni, csak parkolni is egyre kevesebb helyen lehet, így az "ajtótól messzi parkolás" is macerás.”
 • 2. kiokushyn 2012. február 29. 12:45
  „Alsóváros 12:20
  Már bocsi, de mi a francnak kell az ajtóig menni kocsival? Megölik a kereskedőket az irdatlanul magas bérleti díjakkal és a járulékokkal. Az egész város egy gagyi:kínai meg bálás. Sok városban ezt nem is engedik.”
 • 1. Alsóváros 2012. február 29. 12:20
  „Egyre kevesebb üzlet a belvárosban, egyre kevesebb parkolóhely, az is egyre drágábban, kocsival egyre nehezebb arra közlekedni. Nem csoda, hogy haldoklik az ottani kereskedelem. Pláne, ha a Pláza és az Árkád tömegközlekedéssel és kocsival is könnyen megközelíthető, ráadásul ingyenes a parkolás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rétesház és bivalyok az interneten

Egyre több információt találhatunk Mórahalom idegenforgalmi látványosságairól az interneten is, hiszen nemrég készült el a rétesház és a bivalyrezervátum honlapja. Tovább olvasom