Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Üzletszerűséget és bűnszervezet tényét vitatják az ügyvédek

Szeged - Kovács M. Gábor szerint rossz pályáztatási mechanizmus miatt büntetett fiatal emberket az első fokú ítélet. A bűnszervezet és az üzletszerűség vádja alóli felmetnést, és a büntetés jelentős enyhítését kérte.

Összefoglaló:

Zuschlag János védőjének perbeszédével folytatódott a Szegedi Ítélőtáblán szerdán a volt szocialista politikus és társainak másodfokú tárgyalása. Kovács M. Gábor elsősorban a bűnszervezeti minősítést és az üzletszerűség vádját vitatta. Álláspontja szerint a kormányokon átívelően rossz szabályozásokon alapuló pályáztatási rendszert, hosszú évek rossz gyakorlatát használta a bíróság néhány fiatalember büntetésére. Zuschlag beismerő vallomását az ügyvéd szerint nem vették számításba enyhítő körülményként, holott a másodrendű vádlott Lados Istvánét igen (Lados Zuschlag személyi titkára volt, esetében jogerős az elsőfokú ítélet: két év börtönbüntetést kapott).

A védelem nehezményezte azt is, hogy a megbánást és a kár részbeni, önkéntes megtérítését nem értékelte enyhítő körülményként a bíróság. Kovács M. Gábor indítványozta, hogy a bűnszervezet és üzletszerűség vádja alól mentse fel a bíróság az elsőrendű vádlottat, és jelentősen enyhítse a büntetést. Első fokon Zuschlag nyolc és fél év börtönbüntetést kapott.

A másodfokú tárgyalás második napján beszélő védők részben a vádlottak felmentését, részben a kiszabott büntetések enyhítését kérték. Kiemelték, hogy az első fokon eljáró
Bács-Kiskun Megyei Bíróság a bűnszervezet tényét Lados vallomására alapozta, ám ennek hitelessége kérdéses, mert Ladost befolyásolta, hogy a vádalku reményében vallott.

Az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba ügyvédje szerint köztudomású, hogy a pártfinanszírozás hogyan történik Magyarországon, márpedig az elkövetői motívumot vizsgálni kell a bíróságnak. Ez ugyan – hangsúlyozta Fülöp Tamás – nem menti a vádlottakat, de a büntetés kiszabása szempontjából van jelentősége.

A tárgyalás csütörtökön a további védőbeszédekkel folytatódik.

12:10 - Bizonyítottság hiányában elsősorban felmentést, másodsorban enyhítését kért a harmadrendű vádlott, Katus Ferenc ügyvédje. A szökésben lévő negyedrenű vádlott, Őri András védője többek között az üzletszerű minősítés felülbírálatát javasolta. A vádlottak fiatal korára és büntetlen előéletére hivatkozott, valamint a „jogállamiságből levezethető arányosság elvére", azaz arra a tényre, hogy a másodrendű vádlott, Lados csak két évet kapott. A bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetés vádja alól felmentést, és a büntetés enyhítését kérte.

Az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba ügyvédje szerint az első fokon eljáró bíróság a tárgyalás során létrehozott egy óceánt, de az óceán titkát nem sikerült megfejtenie. „Eltévedt, és végül már csak a kivezető utat kereste". A védő az üzletszerűség szótövének, az üzlet szónak a szemantikai értelmezésébe is belement. Ő beszélt a leghosszabban. Az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság álláspontja szerint eljárásjogi hibákat vétett. Kijelentette: a bíróság ítélete megalapozatlan.

Szerinte köztudomású, hogy a pártfinanszírozás hogyan történik Magyarországon, márpedig az elkövetői motívumot vizsgálni kell a bíróságnak. Ez ugyan nem menti a vádlottakat, de a büntetés kiszabása szempontjából van jelentősége. Elsősorban védence felmentését kérte, másodlagosan az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását. Harmadlagosan enyhítést, felfüggesztett szabadságvesztést javasolt.

Szerdán folytatódott a Zuschlag-ügy másodfokú tárgyalása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

10:14 - Zuschlag János védőjének perbeszédével folytatódott a szegedi ítélőtáblán szerdán a volt szocialista politikus és társainak másodfokú tárgyalása. Maráz Vilmosné tanácsvezető bíró már kedden szerette volna elkezdeni az ügyvédek meghallgatását.

- Az egyik híradóban benne volt, hogy tegnap nem készült fel – fordult a bíró Kovács M. Gáborhoz, Zuschlag János ügyvédjéhez. - Ma felkészültem - közölte a védő, majd belekezdett a perbeszédbe. Az operatőrök szerdán is csak az első tíz percet rögzíthették. Zuschlagról levették a bilincset, hogy ha jegyzetelni akar, megtehesse.

Kovács M. Gábor elsősorban a bűnszervezeti minősítést és az üzletszerűség vádját vitatta. Szerinte a másodrendű vádlott, Lados István vallomása önellentmondásokkal teli, és más vallomásoknak is ellentmondó volt, ezeket az első fokon eljáró bróság nem oldotta fel, viszont a bűnszervezet tényét elsősorban erre alapozta.

Álláspontja szerint a kormányokon átívelően rossz szabályozásokon alapuló pályáztatási rendszert, hosszú évek rossz gyakorlatát használta a bíróság néhány fiatalember büntetésére. Az egyesületi elnökök szerinte nem tudtak a fiktív számlákról, így arról sem, hogy bűncselekmény volt, amit tettek.

Zuschlag beismerő vallomását az ügyvéd szerint nem vették számításba enyíhtő körülményként, holott Ladosét igen. A védelem nehezményezte azt is, hogy a megbánást és a kár önkéntes megtérítését nem értékelte enyhítő körülményként a bíróság.

Kovács M. Gábor végül arra kérte a bíróságot, hogy a bűnszervezet és üzletszerűség vádja alól mentse fel az elsőrendű vádlottat, és jelentősen enyhítse a büntetést. Első fokon Zuschlag nyolc és fél év börtönbüntetést kapott.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. azénéletem 2011. január 13. 10:19
  „Nekem kifejezettem örömet szerez ez a karpereces, láncos fotó látványa. A láncra még nagyon-nagyon sok karperecet vizionálok, amiken szintén ilyen "jólfésült" országot nyomorba döntő egyedek vannak felfűzve.”
 • 46. okz63 2011. január 13. 07:39
  „45. hozzászólás DobóI 2011.01.13. 05:32
  "Már szorul a hurok a nyak körül..."

  Álmodik a nyomor, úgy látom!
  Te komolyan azt hiszed, hogy OV lecsukatja azt az embert, akinek gyakorlatilag a hatalmát köszönheti? :-(”
 • 45. DobóI 2011. január 13. 05:32
  „De szép lesz látni, amikor az arrogáns pszichopata GyF is ilyen kutyaláncon lesz a biróság előtt.

  Logaritmus-nak válasz: Ott azon ponton összedől majd a Gyurcsótány fő bűnözőnek világképe arról, hogy a pénz mindent tisztára tud mosni... Már szorul a hurok a nyak körül..”
 • 44. Logaritmus 2011. január 13. 00:42
  „38-39: talán ez sem elég intő példa? 75 millióért 8.5 év elrettentő hatású lehet a legtöbb embernek.”
 • 43. Logaritmus 2011. január 13. 00:40
  „42: butaság, pl. az OJ Simpson tárgyalást élőben adta a CNN!!”
 • 42. balidoki 2011. január 12. 19:18
  „Gratulálok Maráznénak,hogy elzavarta a hiénákat.Azért az már csak ne legyen,hogy holnap pl.egy abortust
  a TV egyenesben közvetitsen.Amerikában pl.csak rajzolt képeket adnak a tárgyalásokról.Pedig ott demokrácia van.”
 • 41. maci52 2011. január 12. 18:54
  „Azok a szép napok,csak arra gondolok....régi nóta,gondolom Feriék,Pistiék gyakran felteszik a lemezjátszóra.”
 • 40. TrombiFrédi 2011. január 12. 18:50
  „Gazdasági bűncselekményért évekre leültetni valakit "pazarlás", mert az elcsalt pénz nem jön vissza, sőt közpénzen él a rácsok mögött,mint Marci Hevesen... Főbüntetés legyen teljes vagyonelkobzás, minimum az okozott kár megtérítése és "csak" mellékbüntetésként börtön, vagy fegyház!!!”
 • 39. KolompárRómeó 2011. január 12. 18:18
  „37. hozzászólás Logaritmus 2011.01.12. 17:56

  "A Zuschlag ügy speciális történet, szép példája a politika tisztulási képességének."

  Ennyire naiv, vagy ennyire hü*e vagy?”
 • 38. achilleus 2011. január 12. 18:10
  „37. hozzászólás Logaritmus 2011.01.12. 17:56
  "A Zuschlag ügy speciális történet, szép példája a politika tisztulási képességének."

  Persze értelmezésedben az mszp "tisztul" általa.
  ------------- Ha ez vicc, akkor egy kicsit erős.

  De ha már így gondolod, további "tisztulást" kívánok.”
 • 37. Logaritmus 2011. január 12. 17:56
  „36: attól kezdve, hogy Zuschlag tudta vagy minimum biztosra vehette hogy lehallgatják vélhetően szándékosan úgy fogalmazott, úgy beszélt, hogy azzal "üzenjen" a nyomozó hatóságoknak és az azokat felügyelő ügyészségi vezetőknek. Én erre fogom az "annyi durva történet van rajta, hogy a fél kormány belebukna" kiszólásokat. A Zuschlag ügy speciális történet, szép példája a politika tisztulási képességének.”
 • 36. achilleus 2011. január 12. 17:42
  „A lehallgatott beszélgetések

  Zuschlag a 2007. február 7-i lehallatott telefonbeszélgetésben azt mondja Lusztignak, hogy ,,enyhén szólva fentebb kerültek a dolgok", ezért jó lenne tájékozódni az ügyben, amit Lusztig megígér neki. A rá következő beszélgetésben Lusztig azt mondja volt parlamenti képviselőnek: ,,Nincs még információm, Király (Király Ferenc akkori Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitány) csak holnap reggel hív vissza". Zuschlag hozzáteszi: öt önkormányzati képviselőmet rántották be a jövő hétre kihallgatásra, poligráfos vizsgálatra. ,,Poligráfos vizsgálat egy ilyen picsa ügyben"- válaszol rá elképedve Lusztig, majd ismét megígéri a Zuschlagnak, hogy tájékozódni fog.

  Zuschlag több telefonbeszélgetésben is hivatkozik belügyminisztériumi kapcsolatára. Egy lehallgatott beszélgetés során azt mondja ügyvédjének: felhívja a BM-es kapcsolatát, mert úgy látja ,,kezdenek durvulni a dolgok." Egy másik beszélgetés alkalmával pedig Zuschlag a következőket mondta a jogi képviselőnek: ,, BM-el beszéltem, azt mondták holnap felhívják a megyei főkapitányt és ha kell leállítják az ügyésznőt". Amikor pedig az ügyvéd óvatosabb fogalmazásra inti Zuschlagot a politikus azt válaszolja: ,,merek bátran beszélni, mert az én telefonomat úgyse hallgatják le, mert annyi durva történet van rajta, hogy a fél kormány belebukna".

  http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kek-hirek-bulvar/lusztig-peter-allamtitokra-hivatkozott-es-nem-vallott-a-zuschlag-perben-273021”
 • 35. achilleus 2011. január 12. 17:26
  „bizalmasának”
 • 34. achilleus 2011. január 12. 17:24
  „"Az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba ügyvédje szerint az első fokon eljáró bíróság a tárgyalás során létrehozott egy óceánt, de az óceán titkát nem sikerült megfejtenie. ,,Eltévedt, és végül már csak a kivezető utat kereste". "

  --- való igaz, nehéz úgy az ügyet megmagyarázni, ha a felfelé menő szálakat nem volt szabad (és valamiért), mintha most sem szabadna felgöngyölíteni. A szóvirágok ellenére az ügyvéd úr, valahol mégiscsak a lényeget tapogatja, mégha nem is a bíróság hozta is létre azt az óceánt, hanem egyszercsak abban találta magát. Ld. például a Zuschlag lehallgatásáról Zuschlagot értesítő Lamperth (korábbi többek között belügyminiszter) bizalmas ügyét, vagy Zuschlag Szilvásyt (korábbi titkosszolgálati minisztert) minősítő zoológiai jellegű kifakadást. A "nem is tudom milyen" pályázatokra tett GYF-i és kávéházi megjegyzés már csak hab a tortán.”
 • 33. Léni 2011. január 12. 17:19
  „Juzek! Amennyiben egy kicsit is tájékozottabb lennél, nem mondanál ilyen butaságokat!
  A második pontban feltett kérdésedre,/ mármint, hogy ha bűnösek lettek volna, most ők
  is csücsülnének/ a választ akár az akkori főügyésztől is megtudhatod!
  A harmadik pontban szereplő jókívánságodat köszönöm, csak annyit teszek hozzá, hogy
  "Isten nem ver bottal!" Előbb-utóbb mindenki megkapja azt amit érdemel!
  Ajánlom Neked, hogy nyugodtabban, átgondoltabban és rosszindulat mentesen próbálj
  kommunikálni! Attól megmondhatod a véleményedet, ha közben nem átkozod el azt, akinek
  más a véleménye.”
 • 32. achilleus 2011. január 12. 17:12
  „27. hozzászólás Logaritmus 2011.01.12. 16:31
  És szerinted így jobb? Tényleg, szabad-e egy ügyvédnek oly módon beleavatkozni az ügybe, hogy az ügyészség "pénzmosás" gyanúja ügyében kezdjen el nyomozni? Honnan van ez a pénz, ha Zuschlag korábbi vagyonbevallásaiban nyoma se nagyon van?
  29. hozzászólás Léni 2011.01.12. 16:36
  Igazad van, megadhatnák neki a lehetőséget, úgy mint az Egy-Másért ALAPÍTVÁNY hasonló távra elítélt vezetőjének, vagy a korábbi kábszeres olimpiai bajnoknak. Úgyis hosszú lesz az ítélethirdetés, Röszke meg közel van.”
 • 31. Juzek 2011. január 12. 16:57
  „Léni!
  Bújjál már ki végre a vörös köpenyből és hajtsd félre a szemed elől a vörös csillagot mert attól látod így a helyzetet!
  1. Nem a Zuschlag büntetése a sok, hanem a Princz és a Kulcsár és vörös társaiké KEVÉS!
  2. Ha a maszoposok találtak volna fogást a fideszeseken-nem12-15-öt ami az előző tolvajbandára jellemző-, hát nem ott csücsülnének a többivel együtt? De nem, csak szeretnétek! Nem kell se milliókat se milliárdokat sikkasztani, bűnszövetségben elkövetni.
  A Székely- Szabadi kettősön kívül nem sokat találsz, azok ugyan úgy letöltötték ami ezért járt.6.5 évet.
  A Stadler, pedig magánzó volt. de csak kis inas ehhez az undorító bandához képest.
  3. Hogy legyen még több rosszabb éjszakád, a nagy komcsik, szadeszesek még hátra vannak.
  Remélem, örökre elmegy a kedvük az állami tulajdon eltulajdonításától.”
 • 30. Mignoon 2011. január 12. 16:53
  „pontosan a viccelödés lett a veszte
  mert hiuk
  nem tudják elviselni ha valaki röhög rajtuk illetve kineveti öket”
 • 29. Léni 2011. január 12. 16:36
  „Tudjuk, hogy Zuschlag János miért és mennyiért kapott 8 év börtönbüntetést, amennyiben
  bűnos, bűnhődjön, de amit neki megállapítottak az /Lázár szavaival élve/ "pofátlanul" és
  igazságtalanul súlyos büntetés!
  Az csak mellékes, hogy gyomorfogató módon némelyik tv csatornán óránként lehetett látni
  láncon, szíjon vezetgetve.
  Kérdések merültek fel bennem, hogy meddig vezetgethető láncon és hány évet lehet megállapítani
  annak, aki a "mesebeli székház" eladásából származott bevételt nem fizette be az államkasszába,
  ez az összeg 550-600 millió Ft. 100 év? Zuschlag kb 20-30 millióval nem számolt el.
  Hogy alakulnának a fenti büntetési tételek 3.000 milliárd Ft lenyúlása esetén? 1.000 év?
  Princ Gábort felfüggesztett börtönre és 3 millió forintra büntették? Miért is? Mennyiért is?
  Miért csak az egyik párthoz tartozókat emlegetik bűnözőkként még akkor is, ha nincs
  bebizonyítva a bűnössége? A másik párthoz tartozók miért csinálhatnak bármit bűntetlenül?
  A bíróknak, ügyészeknek, főügésznek ezt nem kellene észrevenni?
  Ők szemet hunynak az ilyesmik felett, de higgyék el, hogy az emberek
  többsége látja az ilyesmit, meg van róla a véleménye, amit majd 2014-ben kinyilvánít, ha még
  akkor lesznek szabad választások!”
 • 28. rambla 2011. január 12. 16:33
  „"rossz pályáztatási mechanizmus miatt büntetett fiatal embereket az első fokú ítélet"

  Mondta is Zusi, hogy: Mindennek ellent tudok állni, kivéve a kisértést!
  :-)”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig gödörben az építőipar

Szeged - Azzal, hogy tavaly előbb csődvédelmet kért maga ellen a Szeviép Zrt., majd elkezdődött a… Tovább olvasom