Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Uzsorakamat ellen jön a kamatplafon?

Szeged - Árfelhajtó hatása lenne a teljes hiteldíjmutató (thm) maximálásának az igazságügyi tárca szerint, noha a kamatplafonra több országban is van példa. A közelmúltban a Btk. ugyan kiegészült az uzsora bűncselekmény fogalmával, de az erről szóló, március elsejétől élő törvényben sem szerepel a kamatplafon.
Magas, néha 400 százalékot is meghaladó thm-es gyorskölcsönt több szolgáltató is nyújt: Provident, Athlon, KÁPÉ – közülük a Provident ellen demonstrált a múl hét elején néhány hitelfelvevő. A pénzügyi szolgáltató ezt követően jelezte: megváltoztatja reklámjait, és olyan új termékkel is bővíti kínálatát, amely a korábbinál jóval alacsonyabb, 90 százalékos thm mellett igényelhető.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál úgy vélték: „a teljes hiteldíjmutató tekintetében nem lenne célszerű konkrét számszerű értékeket rögzíteni a törvényben. Fontos a bíróság egyedi mérlegelése, ezért is alkották meg az uzsoratevékenységről szóló törvényt". Hozzátették: azonos százalékos arányok mellett a hatás más és más, kisebb és nagyobb összegeknél. A minisztérium szerint hogyha a törvény tartalmazna egy konkrét kamatmértéket vagy egy arányszámot, akkor ennek kamat (hiteldíjmutató) felhajtó hatása lenne. E törvényben meghatározottnál kicsit alacsonyabb mértékre állna be a piac akkor is, ha egyébként ennél kisebb kamatot (hiteldíjat) alkalmaznának – véli a tárca.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a gyorskölcsönöket nyújtó három pénzügyi szolgáltatóval szemben a felügyelethez az elmúlt időszakban mintegy száz panasz érkezett. Kivizsgálásukkor a PSZÁF azt ellenőrzi, hogy a pénzügyi szolgáltató tevékenysége megfelel-e a hitelintézeti törvény és az egyéb jogszabályok előírásainak. Ellenőrzik, hogy a szolgáltatók megfelelő módon számítják-e ki, s közzé teszik-e például a thm-eket. Erre a gyorskölcsönt nyújtó pénzügyi szolgáltatók minden esetben ügyeltek, a PSZÁF által felügyelendő területeken jogsértést nem követtek el – mondta a szóvivő.

Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke úgy vélte: a kamatplafon bevezetése elméletileg növelheti a hitelek árát, de Magyarországon elég erős a verseny a bankok és más pénzügyi közvetítők között ahhoz, hogy ne felfelé menjenek a marzsok.

A március elsejétől hatályos uzsoratevékenységről szóló jogszabály szerint „uzsora bűncselekmény kizárólag akkor állapítható meg, ha a szerződő fél üzletszerűen köt olyan szerződést, amelyben a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt köt ki, és ezzel a sértett vagy annak hozzátartozója létfenntartásához szükséges vagyont vagy jövedelmet elvonja".

A kockázatokról kérdezze meg bankárát!

Tisztességesen meg kell mondani az ügyfélnek, hogy ha harmincezer forintot vesz fel hat hónapra, akkor annak a 140 százalékát kell visszafizetnie. Az összegnek így kellene megjelennie a reklámokban – mondta a múlt héten az egyik kormánypárti képviselő. Hangsúlyozta, sávosan is szabályozni kellene a thm összegét, és meg kell mondani, hogy egy évre felvett, 300 ezer forint alatti összegnél annak a 140 százalékát, tíz évre felvett 10-20 millió forint közötti összeg esetén annak maximum 200 százalékát kell visszafizetni. A Fidesz két éve októberben nyújtotta be a parlamentnek a banki szolgáltatásokkal kapcsolatos javaslatát, amelyet kibővítve a napokban is beadtak, és amelynek egyik lényeges eleme, hogy a gyógyszerhirdetésekhez hasonlóan a hitelreklámok után is figyelmeztetessenek a kockázatokra. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárpalántákat kerestek a profik

Szeged - 107 fiatal mérte össze tudását a vasárnapi tehetségkutató versenyen Szegeden, a Százszorszép Gyermekházban. Tovább olvasom