Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

V. Szent Gellért Fesztivál komolyzenei különlegességekkel

Szeged - A Szeged–csanádi Egyházmegye az idén ötödik alkalommal rendezi meg első püspökének emlékére a Szent Gellért Fesztivált szeptember 21-étől 30-áig a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán és a dómban.
– Azért foglalkozunk komolyzenei fesztivállal, mert az a meggyőződésem, hogy az egyházmegyének küldetése, feladata van a kultúra terén is – fogalmazott Kiss-Rigó László megyés püspök a tegnapi sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett: a Velencéből a Szentföldre induló Szent Gellért 1030-tól 1046-ig volt a püspökünk, tehát 18 év múlva lesz az egyházmegye ezeréves évfordulója. Legalább öt országból érkeznek muzsikusok a seregszemlére. Kiss-Rigó László két programot emelt ki a több mint egyhetes rendezvénysorozatból: az egyik a szeptember 21-i nyitókoncert, amelyen a 120 éve született Lajtha Lászlónak az 1956-os forradalom emlékére írt szimfóniája szólal meg a dómban a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában, Gyüdi Sándor vezényletével. Szeptember 22-én 15 órától a dómban egy rendkívüli eseményt tartanak: a hívek úgy imádkozzák a rózsafüzér 15 titkát, hogy minden tized előtt szentírási részletet olvasnak fel, majd elhangzik Heinrich Ignaz Franz von Biber A Rózsafüzér-szonáták misztériuma című művéből az oda illő szonáta.

– Az a szándékunk, hogy a kultúra, a kutatás és az oktatás kombinációja együtt jelenjen meg azzal, hogy belenyúlunk Szeged kulturális életébe – mondta Robert Christian Bachmann dirigens, a fesztivál művészeti vezetője. Örömét fejezte ki, hogy tovább erősíthetik együttműködésüket a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, és a jövőben még erősebb partnerségre számíthatnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, amelynek külföldi hallgatóit is bevonják a nemzetközi fesztivál programjaiba. A koncertekre a felnőtteknek 2000, diákoknak, nyugdíjasoknak 1000 forint a belépőjegy; a tudományos előadások és az installáció ingyenesen látogatható. Jegyek a koncertek előtt a helyszínen és a Dugonics téri C&T utazási irodában kaphatók. Részletek a www.regio10.hu/szent-gellert-fesztival weboldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranytű Trogmayer Ottónak

Húsz éve a Feszty-körkép révén kapcsolódott be az ópusztaszeri ásatást vezető és a megyei múzeumot igazgató Trogmayer Ottó a panorámaképeket óvó szervezet megalapításába. Tovább olvasom