Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Váczi Eszter nem irigyli a megasztárosokat

Szeged - A fátyolos, mély hangú Váczi Esztert a Jazz+Az nevű formációban ismerte meg az ország. Majd Beryvel énekelte az Egyedül című duettet, amely egy évig vezette a slágerlistákat. 1997 óta játszik a Szörppel, ám első saját lemeze csak most született meg a Váczi Eszter Quartettel. A megasztárosokat nem irigyli, a bulvártól távol tartja magát.
– Miért csak most jelentkezett önálló lemezzel? Milyen a fogadtatás?
– Már hetedik éve játszottunk örökzöld dzsesszt, angol nyelven. Arra gondoltunk: miért ne készítsünk saját anyagot, magyarul? A popzene kedvelői és a dzsesszrajongók számára is szerethető albumot adtunk ki, a dalszövegeket magam írtam. Nemrég tértünk vissza egy erdélyi turnéról, mindenhol telt ház volt. Édesanyám Szegeden született, én budapesti vagyok, de úgy tapasztaltam, a vidéki közönség mindig hálásabb.

– A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett jazzénekesként, az ország egyik legjobb női hangjaként tartják számon. Nem bántotta, hogy a Megasztár tehetségkutató verseny szereplői egymás után adták ki a lemezeket?
– A legrangosabb főiskolán sem mindenki őstehetség, és elismerést érdemel, ha valaki előképzettség nélkül áll ki szerepelni. Nem a tehetséggel van a gond némelyik versenyzőnél, hanem a szakmai alázattal. Több zenészem kísért megasztárost: azt hiszik, bizonyos dolgok járnak nekik. Elhiszik magukról, hogy sztárok, nem tanulták meg, hogyan kell viselkedni.

– Természetes nőként hogyan tud érvényesülni a bulvár által felfújt sztárocskák között? Öntől nem láthatunk a színpadon mélyen dekoltált ruhát, látványos show-elemeket.
– Tudom, hogy ennek a műfajnak van egy határa, amit népszerűségben el lehet érni. Nekem azonban fontosabb, hogy kitartsak a zene mellett, amit képviselek. Több kolléganőm megjegyezte: öltözhetnék kihívóbban. De ha nem magamat adnám, kényelmetlenül érezném magam, nem lennék hiteles.

Váczi Eszter szándékosan kerüli a bulvársajtót. Fotó: Segesvári Csaba
Váczi Eszter szándékosan kerüli a bulvársajtót.
Fotó: Segesvári Csaba

– Szándékosan tartja távol magától a bulvársajtót?
– A Jazz+Az-os időkben sokat kerestek bulvárlapoktól, de soha nem az jelent meg, amit elmondtam. Hívogattak: nem történt velem valami? Nem volt véletlenül balesetem? Egy alkalommal elmeséltem, hogy bár soha nem iszom fellépés előtt, egy németországi turnén berekedtem, és a többiek biztatására megittam egy felest. Másnap olvasom, hogy Váczi Eszter tequilával indítja a koncertjeit. Persze nem zárkózom el a szerepléstől, ha van értelme. A lemez megjelenése előtt játszottunk az egyik kereskedelmi csatornán.

– Máig izgul fellépések előtt. Hogyan küzdi le a lámpalázat?
– Van akkora rutinom, hogy csak az veszi észre, aki jól ismer. Az a gond, hogy fizikailag is befolyásol. Nem vagyok nagy folyadékfogyasztó, a színpadon viszont literszámra iszom a vizet, a kalciumot, annyira kiszárad a szám.

– A zenélés, a turné mellett arab nyelvészet szakon tanul az egyetemen. Marad ideje a magánéletre?
– A tanulást most kicsit szüneteltetem. Szerencsére a barátom nem szakmabeli, de szereti, amit csinálok. Mindenben támogat, átlátja, milyen az, amikor valaki olykor éjszaka jár haza. Hasonló az életritmusunk.

Olvasóink írták

  • 2. smalltown 2009. május 25. 19:38
    „VE Akosnal egy klasszissal jobb enekes:P)”
  • 1. flexsnake 2009. május 21. 20:03
    „kijaza váciösztör oszt mi az a megaszar?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiköpik a legfinomabb borokat is

Szeged - Több mint 70 borász 134-féle nedűjét kóstolta végig tegnap a szegedi Novotel Hotelben rendezett borversenyen a 27 tagú zsűri. Tovább olvasom