Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Vádat emeltek a kisteleki sajtgyárban történt munkahelyi baleset miatt

Három férfi ellen emelt vádat az ügyészség a kisteleki sajtgyárban történt munkahelyi baleset miatt.
2013-ban a hűtőrendszerből kiáramló ammónia egy munkásnak életveszélyes sérüléseket okozott, egy másik dolgozó pedig könnyebben megsérült. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője közölte, a Szegedi Járási Ügyészség a gyár egyik alkalmazottját és a hűtőrendszer átalakítását végző vállalkozás két dolgozóját súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

Elszabadult az ammónia a gyárban. Fotó: Segesvári Csaba
Elszabadult az ammónia a kisteleki gyárban.
Fotó: Segesvári Csaba

A kisteleki sajtgyárban 2013-ban az ammóniás hűtőrendszer megszüntetéséről és egy új kialakításáról döntöttek. A rendszer ammóniatartályából az elsőrendű vádlott utasítására a hűtőgázt átfejtették, de a férfi a teljes hűtőrendszert nem ellenőrizte, bár tisztában volt azzal, hogy nyomás alatt, töltött állapotban maradt. Ezt a szerelést végző cég megbízottja, a másodrendű vádlott is megtudta, mégis utasítást adott a tartály bontására. A helyszínen a munkálatokat irányító harmadrendű vádlott a tartályon kívül a rendszer többi elemét nem vizsgálta át, nem győződött meg az ammóniamentességükről, de nekikezdtek a szerelésnek. A szelepek csavarjainak meglazítása után az egyik sértettre ammónia fröccsent, és hirtelen nagy nyomással ammóniagáz áramlott ki a szabadba. A férfi az öltözőbe szaladt, levette a ruháit és letusolt, ennek ellenére a karján és a medencéjén - nyolc napon belül gyógyuló - fagyási sérüléseket szenvedett.

Egy másik szerelő a kiáramló ammónia hangját hallva és az egyre terjedő ammóniaködöt látva gyorsan belépett a kazánházba, magára csukva az ajtót, és megpróbált vizet spriccelni az arcába, de eszméletét vesztette. Kórházba vitték, de az ammóniagáz a tüdejében és a bőrén olyan, életveszélyes sérüléseket okozott, amelyek súlyos egészségromláshoz vezettek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fákat ültetett a 105 éves Délmagyarország a megyében

Százöt facsemetét ültet-ültetett el a május 22-én 105 éves Délmagyarország a Föld napján Csongrád… Tovább olvasom