Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Vádemelési javaslat a Tiszába fulladt migránsok ügyében

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a napokban fejezte be annak a bűncselekménynek a nyomozását, amelyben 15 migráns személy vesztette életét, amikor a Tiszán keresztül Szerbiából illegálisan Magyarország területére akarták csempészni őket.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást – fogva tartásuk mellett – T. Krizsan albán nemzetiségű, szlovák állampolgár, valamint T. Nandor szerb állampolgár ellen.

A 2009. október 14-ről 15-re virradó éjszaka 18 illegális migránsból 15 személy – köztük gyerekek - fulladtak bele a Tiszába, amikor Szeged térségében csónakjuk felborult, amint a folyón keresztül Szerbiából Magyarországra csempészték őket.

A nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai szoros együttműködést folytattak a koszovói és a szerb társhatóságokkal, amelynek keretében a halálos áldozatokat követelő illegális utaztatást megszervező embercsempész hálózat szinte minden tagját elfogták.

A párhuzamosan folytatott nyomozások adatai alapján pontosan sikerült rekonstruálni az elkövetés folyamatát.

A bűncselekmény elkövetéséért felelős bűnszervezet tagjai a 18 koszovói állampolgárt Koszovóból először Szerbia területére, innen tovább a szerb-magyar határ szerb oldalán lévő pihentető helyre (Subotica) szállították, majd a Tisza szerb oldalán lévő csónakhoz kísérték őket.

A kiterjedt nyomozást, elemző munkát a Koszovóban és Szerbiában végrehajtott kihallgatások adatai is segítették, amelynek eredményeként a magyar hatóságok látókörébe került két férfi, akik a 15 ember halálával végződő csempészést megszervezték. A Szerbiában folytatott nyomozásban 11 személyt vontak eljárás alá, akik a migránsok Koszovótól magyar határig történő szállításában, valamint elszállásolásában működtek közre. Koszovóban 8 főt ítéltek el, akik a nyugat-európai országokba illegálisan eljutni szándékozó személyek – köztük családok – kiutazását előkészítették, tettestársaikkal azt megszervezték.

Kihallgatták a más bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott jogerős büntetését töltő T. Nandort, aki a koszovói állampolgárokat a Tisza magyar oldalán várta és szállította volna őket tovább, valamint egy nemzetközi elfogató parancs alapján 2013. január 29-én a szlovák szervek által elfogott, majd később a magyar hatóságoknak kiadott T. Krizsant, aki a gyanú szerint Svájcból szervezete meg a  migránsok csempészését.

A két férfival szemben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte és vádemelési javaslattal 2013. szeptember 03-án megküldte a Szegedi Járási Ügyészségnek.

Olvasóink írták

 • 4. aggodo 2013. szeptember 11. 05:59
  „NEM EMIGRANSOK?Mi az,hogy migransok?”
 • 3. VV4 2013. szeptember 06. 22:18
  „pachakuti! Remélem nem gondolod, hogy 7-8 kisgyerek eltartása lett volna a magyar állam legnagyobb pazarlása?!”
 • 2. kontrapista 2013. szeptember 06. 22:05
  „Ezzel a hozzáállással lehetne Szerbia helyett Srbija-t írni, ami már megtörtént a cikkben Szabadka esetében , lásd és olvasd :
  ( Subotica )”
 • 1. pachakuti 2013. szeptember 06. 20:46
  „15-tel kevesebb "menekült" eltartása hárul ránk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogászati roadshow

OTP Fogászati Roadshow-t tartanak ma 15 és 18 óra között a Szent-Györgyi Albert Agórában. Tovább olvasom