Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Vádemelési javaslat a városnéző kisvonat sofőrje ellen

Szeged - Befejezte a nyomozást, a keletkezett iratokat pedig vádemelési javaslattal továbbította az ügyészségre a szegedi rendőrség a június 11-én a szegedi Székely soron történt közlekedési baleset ügyében.

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a rendőrség a szegedi városnéző kisvonat sofőrjével szemben; a férfi június 11-én a zebrán ütött el egy 18 éves lányt, aki azóta is kómában van - tudta meg a delmagyar.hu Szenti Szabolcs hadnagytól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

A megalapozott gyanú szerint a lassú jármű vezetője egy kereszteződésben nem adta meg az elsőbbséget az ottani gyalogátkelőhelyen átkelő lánynak, akit a belső forgalmi sávban, a felezővonalhoz közel a kisvonat bal elejével elütött - mondta Szenti Szabolcs.

A fiatal nő súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett, a baleset maradandó fogyatékosságot okozott nála - tette hozzá a hadnagy.

A fokozott ügyészi felügyelet mellett folytatott eljárásban a műszaki szakértő megállapította, hogy a sértett a jármű sajátosságai miatt takarásban volt, így a sofőrnek még inkább fokozott óvatossággal kellett volna megközelítenie a gyalogátkelőhelyet. Az igazságügyi pszichológus szakértő pedig arról nyilatkozott, hogy a gyanúsított nem alkalmas gépjármű vezetésére - közölte a szóvivő.

Helyszínelés a Székely soron. A gyanú szerint a sofőr a felelős a balesetért. Archív fotó: Segesvári Csaba
Helyszínelés a Székely soron. A gyanú szerint a sofőr a felelős a balesetért.
Archív fotó: Segesvári Csaba

A Szegedi Rendőrkapitányság az ügyben maradandó fogyatékosságot okozó közlekedési baleset gondatlan okozásának vétsége miatt javasol vádemelést a sofőr ellen.

Zink Ferenc, a kisvasutat üzemeltető Evergreen Kft. vezetője az MTI-nek elmondta, a sofőr rendelkezett a jármű vezetéséhez szükséges jogosítvánnyal, a szükséges pályaalkalmassági vizsgát letette és rendszeresen részt vett a kötelező orvosi vizsgálatokon is.

Etikátlan
A kisvasutat üzemeltető cég vezetője, Burján József július 27-én megkeresésünkre azt válaszolta, amint lezárul a rendőrségi vizsgálat, szívesen áll lapunk rendelkezésére – addig nem akar ítélkezni, és etikátlan lenne nyilatkoznia az ügyről. Szeptember 21-én már azt mondta, a jogerős bírósági ítélet után nyilatkozik. Tegnap ismét megkerestük, de továbbra is a bírósági döntésre vár.

Hozzátette: a férfit, aki már több éve dolgozott a cégnél, megbízható, rendes alkalmazottként ismerte meg.

– Továbbra is fenntartjuk korábbi álláspontunkat. Ügyfelem szerint – bár nagyon sajnálja a történteket – nem ő a felelős a balesetért, hanem a sértett, aki eléje szaladt – közölte Palánki Zsolt, a balesetet okozó sofőr ügyvédje. Azt mondta, ügyfele érvényes vezetői engedéllyel rendelkezett a baleset időpontjában. Jelenleg tanulmányozzák a szakértői véleményeket, s ezekre vonatkozóan indítványokat terjesztenek elő – legkésőbb a jövő héten. Nem a komplett szakértői véleményt vitatják, hanem egyes pontjait, illetve kiegészítő szakértői véleményt kérnek.

Fél éve történt

Július 21-én a sofőr azt nyilatkozta lapunknak, hogy olyan volt, mintha „kinőtt volna előtte" a lány. Hússzal ment, de hiába fékezett, a fiatal nekiesett a „mozdony" elején lévő vasrácsnak, aztán a földre zuhant, és beverte a fejét. Ez a zebrától úgy másfél méterre történt. Szerinte át akart futni az úttesten, és megbotlott. A férfi a baleset után is vezette a járművet. Szeptember 16-ára elkészült az orvosszakértői vélemény, vádemelési javaslatot azonban egyelőre nem tehetett a rendőrség a sofőr ellen, mert a kihallgatásán nem ismerte el felelősségét, a gyanúsítás ellen pedig panasszal élt. A hivatalos gyanúsítás után a rendőrség kezdeményezte, hogy az okmányiroda vonja be a férfi jogosítványát – ez október elején történt meg. A rendőrség pályaalkalmassági vizsgára is kötelezte a sofőrt. Ennek eredménye, hogy nem alkalmas gépjárművezetésre.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Lutetia 2009. december 08. 14:18
  „Borzasztó egy vezetési stílusa van, már bennünket is majdnem elkent, mert nem adta meg az elsőbbséget.”
 • 30. egyszegedi 2009. december 08. 06:19
  „Az az igazság, hogy nagyon dörzsölt és befolyásos ügyvédje van. A jó kapcsolatok által ki fogja mosni, persze extra pénzért.”
 • 29. Lugas6 2009. december 08. 01:21
  „Én nemsokkal a baleset után láttam a Klinikák előtti partfalról, hogy a rakparton elhaladó kisvonat vezetője menetközben telefonált.”
 • 28. Syr4x 2009. december 07. 23:31
  „Maradjunk annyiban, hogy itt alsóvároson is 10 alkalomból 7x telefonálni láttam, miközben vezetett, a másik 3 alkalommal meg kajált. Kapja csak meg, amit megérdemel.”
 • 27. web 2009. december 07. 22:50
  „43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

  (2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg.

  Tehát az autósnak át kell engednie a gyalogost, akár megállással is.”
 • 26. web 2009. december 07. 22:38
  „"Ez a zebrától úgy másfél méterre történt. Szerinte át akart futni az úttesten, és megbotlott. A férfi a baleset után is vezette a járművet." Ez a másfél méter pont elegendő ahhoz, hogy a gyalogos védettséget élvezzen a gyalogátkelő mellett. A gyalog átkelő mellett -még nem azt jelenti, hogy megszűnt létezni. Szerintem.”
 • 25. vimvirepellere 2009. december 07. 21:44
  „Az öreg meg van sértve, igazi agyatlan nyakas paraszt. Kevés lesz az a felfüggesztett amit legfeljebb kap, mert a megbánás leghalványabb jelét sem mutatta, sem részvétet vagy sajnálatot a tönregyalult fiatal élet iránt. ....”
 • 24. papsajt 2009. december 07. 17:40
  „Nem a vonattal van a baj, a sofőrrel.”
 • 23. maug 2009. december 07. 16:56
  „Az öregember már biztosan nem fog többet semmit vezetni, maximum csak biciklit! Akkor viszont menjen végig a nagykörúton a Román kamionosok között.

  Csak azért, hogy érezze a súlykülönbséget.”
 • 22. kkelly 2009. december 07. 16:54
  „SP!

  A tulajdonosa itt lakik Sziksós fürdőn ha jól tudom az Őszibarack utcában.”
 • 21. kkelly 2009. december 07. 16:40
  „Gedeon! Hát erre én is kíváncsi lennék, hogy azóta hányszor látogatta meg a lányt és szüleit. Nem tudom itt Sziksóson ahol lakik nem szégyelli e magát. Én elvettem volna azonnal a jogosítványát. Ugyanis azóta a baleset óta láttam még mindig dolgozik. Miért nem függesztették fel az ügy lejártáig a vezetés alól?”
 • 20. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2009. december 07. 16:38
  „16. hozzászólás flexsnake 2009.12.07. 14:28
  Látom van klónod.”
 • 19. Rexsnake 2009. december 07. 16:34
  „.

  Tökmindegy hogy szaladt vagy esetleg sétált, a zebra akkoris egy GYALOGÁTKELŐHELY!!!!!!

  .”
 • 18. ezüst_nyíl 2009. december 07. 15:31
  „12. hozzászólás antikos 2009.12.07. 13:44
  En baratnomtol ugy tudom, h a lany meg mindig komaban van. Absz semmi valtozas nincsen.

  Es igen, a baleset a zabra KOZEPEN tortent. Legjobb tudomaosm szerint a lany nem szaladt at, hanem atkeltek a jardan.”
 • 17. gedeon 2009. december 07. 14:48
  „Kíváncsi lennék, hogy vajon a sofőr megkereste-e a baleset óta egyszer is a lány családját, érdeklődve állapota felől!”
 • 16. flexsnake 2009. december 07. 14:28
  „,,Az igazságügyi pszichológus szakértő pedig arról nyilatkozott, hogy a gyanúsított nem alkalmas gépjármű vezetésére"
  Ezt eddig is tudtuk. Remélem ezzel az életveszélyes szarral együtt tüntetik el a városból.”
 • 15. SP 2009. december 07. 14:10
  „munkakörbe”
 • 14. SP 2009. december 07. 14:07
  „És akkor meg lehet becsülni, hogy mi lesz a következménye, ha a nyugdíj korhatár 65 év lesz.
  Vagy veszélyben veszélyeztetve dolgozik valaki idősen, vagy a képességei csökkenésével megalázó munkaköre kényszerül, ha kell egyáltalán valakinek. Alternatíva még a hajléktalanná válás is.”
 • 13. atomboy 2009. december 07. 13:46
  „Nem fog bortonbe kerulni. Budapesten most hirdettek ki elsofokon egy 2 evvel ezelotti halalos kimenetu teherautos gazolas ugyeben. Felfuggesztettet kapott... Mondjuk, a teharauto soforenek igy is uj munka utan kell neznie, mert a jogsijat bevontak.”
 • 12. antikos 2009. december 07. 13:44
  „A lány hogy van???”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmos volt a szegedi bronzvasárnap

Sikerülhet haszonnal zárni a karácsonyi vásárt? – tudakoltuk az Aranykapu árusaitól. Bronzvasárnap lévén a nyitva tartó üzletekbe is belestünk. Tovább olvasom