Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Vadlovat Valentin-napra

Szeged - A legnagyobb számban szabad körülmények között tartott vadló-populáció hazánkban található: a Hortobágyi Nemzeti Parkban élő 119 lóból álló ménes attól is különleges, hogy DNS-vizsgálat alapján pontosan ismert az állatok közötti rokonsági fok.
A vadlóról legtöbbünknek a zabolátlan észak-amerikai musztáng jut eszébe, pedig ezek őseit a XV. században az Európából érkező spanyol telepesek vitték magukkal az új kontinensre – akkor még szelíd lóként. Az egyetlen igazi vadló, amelynek őseit soha nem háziasították, a Przewalski-ló (eurázsiai vadló), amelyből a világon összesen 1800 él.

Kisebb csapatokban, emberi gondoskodás és segítség nélkül élnek. Fotó: DM/DV
Kisebb csapatokban, emberi gondoskodás és segítség nélkül élnek.
Fotó: DM/DV

A legnagyobb számban szabad körülmények között tartott vadló-populáció hazánkban található: a Hortobágyi Nemzeti Parkban élő 119 lóból álló ménes attól is különleges, hogy DNS-vizsgálat alapján pontosan ismert az állatok közötti rokonsági fok. A WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap – a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amely 96 országban tevékenykedik) ennek a programnak a fejlesztésére és a faj fennmaradása érdekében indította el vadló-örökbefogadási kampányát. A közelgő Valentin-napra egyedi ajándékkal kedveskedhetünk szerelmünknek: a nevelőszülők a 10 ezer forintos adományért cserébe egy plüss vadlovat és egy névre szóló oklevelet kapnak, valamint egy évig ingyenesen jár majd nekik a WWF magazin. További információ: www.wwf.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz éve létezik muslica-genetika

Szeged - A világ 16-17 ezer muslica kutatója számára bizonyosan ismert városnév Szeged. A borlégy… Tovább olvasom