Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Vadul quadoltunk mi is

Kipróbáltuk a két hete nyílt szegedi quadpályát. A sem nem autó, sem nem motor járműtől először féltünk, majd vidáman kanyarodtunk bele árkokba, bokrokba.
Négykerekű homokfutó, se nem autó, se nem motor. A quadot legtöbben filmekből ismerik: a jármű különösen jól mutat a tengerparton, ahogy a lemenő nap fényében száguld és farolgat, miközben porzik utána az út.

– Először a legtöbben félnek, főleg a felnőttek. A gyerekek, merthogy az ő méretükben is van jármű, sokkal bátrabbak – mondta házigazdánk, Muráti Balázs, miközben feladta a kötelező védőfelszerelést: mellvértet, térdvédőt, lábszárvédőt, bukósisakot és kesztyűt.

Kezdetben úgy tűnt, nem lehet semmi gond, sebességet sem kell váltani, mert automata, csak kormányozni kell és nyomni – nem pedállal, hanem ujjal – a gázt. Igen ám, de a pálya nem egyenletes, hanem kanyarokkal és buktatókkal teli földút, ami a gyakorlottabbaknak öröm, az újságírónak – aki még motort sem vezetett soha – akadály. És aggály. Nem baj, a quad mindenhonnan ki tud jönni – emlékeztünk az indulásnál hallottakra és tényleg: a kanyarban mély sárba kormányzott jármű könnyedén talált vissza az útra. Örömünkben gázt adtunk, hogy a száguldást is
Jogosítvány

A quadra, ha a pályán vezetjük, nem kell jogosítvány. Egyébként igen, de hogy segédmotorra vagy nagymotorra szóló az attól függ, hogy 500 köbcentiméter alatti vagy feletti járműről van szó.  
kipróbáljuk, ám hamarosan egy kisebb gödör alján találtuk magunkat. Hátramenet, és újra az úton.

A legkomótosabb sofőr 3 perc alatt tette meg eddig az utat, nagyjából ez volt a mi időnk is. A pályán dolgozók azonban megmutatták, hogy máshogy is lehet: egy perc sem kellett hozzá, hogy nagyokat ugratva és huppanva visszaérjenek.

A szegedi quadpálya alig több mint két hete nyitott, magát a négykerekű homokfutót nagyjából két éve ismerik Magyarországon. Egyelőre inkább csak a Balaton és a Tisza-tó partján népszerű.

A szegedi Muráti Balázs szaklapokban és interneten találkozott a quaddal, mára már négy jármű tulajdonosa. A pályát egyelőre kísérleti jelleggel üzemelteti, ha nő az igény, nőhet a járműpark is. Naiv érdeklődésünkre, hogy a telet garázsban töltik-e a járművek, elmondta: az extrém sportok rajongói télen és hatalmas sárban is quadra szállnak, hiszen akkor csúszik igazán jól a pálya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ártatlan kolbász, kétértelmű jogszabály

Az élelmiszer-ellenőrök rutinellenőrzés során az egyik szegedi üzletben olyan kolbászt találtak,… Tovább olvasom