Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Vagonokban utaznak telelni a pontyok

Szeged - 1000 tonna hal kel útra a Fehér-tóból: telelőbe költöztetik őket. A halászok szerint jó az idei évjárat, ezt bizonyítja a kifogott két-, két és fél kilós pontyok tömege.
Őszi lehalászásra indultunk a Szegedfish Kft. Lada Nivájával csütörtök reggel: Sztanó Jánossal, a Fehér-tavi Kft. ügyvezető igazgatójával a keskeny nyomtávú vasút sínjei felett a 4-es tóhoz mentünk.

– 2000 hektáron halászunk, körülbelül 1000 tonna halat hordunk be a telelőbe – meséli Sztanó János, miközben a sárga falevelekkel borított vaspályán igazgatja a „tajga terepjáróját". Útban a 4-es tóhoz elárulja, a parkolóhoz közeli 14 hektárnyi telelőt infrakapuval védik: kevésnek bizonyult a fegyveres biztonsági őr. – Évek óta 4 kiló a fejenkénti halfogyasztás, az embereknek már nincs pénzük. Amíg élősúlyban kilónként 700 forintért adjuk a pontyot, kifilézve már 1800 forintos árról beszélhetünk – 60 százalékos a csontozás vesztesége. Drágább halakat, mint a harcsát, süllőt pedig ne is említsük.

Fotó: Segesvári Csaba
1000 tonna hal kel útra a Fehér-tóból: telelőbe költöztetik őket.
Fotó: Segesvári Csaba

Ősszel a tenyészhalak áttelepítéséé a főszerep. Lassan megérkezünk a tórendszer egyik szegletébe. A halak nyári lakhelyéről leengedik a vizet, emiatt a többhektáros területükről kisebb kiemelőkbe szorulnak. Úgy tűnik, a hálós bekerítés már befejeződött, a 6–8 fokos vízben, gumis-kantáros nadrágban álldogáló férfiak már csak arra figyelnek: a halszivattyúnál megfelelő sűrűségben álljanak a pontyok, harcsák. A lehalászó megállónál három, korábban a téglagyárnál szolgált mozdony várja az indulást. A rakodás egyszerűen és gyorsan megy: a hálóba szorított halakat a forgórész nélküli vákuumszivattyú válogató tálcára szippantja, majd szakavatott kezek szortírozzák a felhozatalt. – Három kádat már a kamion vár, nemsokára indulhat a szerelvény – magyarázza Solymosi Enikő, a Szegedfishnél dolgozó agronómus. – Elég jó az idei évjárat, szép két-, két és fél kilós pontyokat fogtunk.

A kismozdony folyamatosan pöfög, a csúszda végén kosárba potyogó pontyokat 40 kilónként erős férfiak öntik a vízzel telt vasúti kocsikba. Tartályonként egy tonna hallal számolnak, a markos legényeknek ez 25 kosáremelést jelent.

Avatott kezek szortírozzák a busát, amurt, harcsát is tartalmazó pontytömeget: az idegen halakat a gyorsaság kedvéért a hátuk mögé rakott vizestartályokba dobálják. Egyedül a süllővel bánnak kesztyűs kézzel, egyenként eresztik őket az oxigénnel dúsított medencébe. – A harcsa megeszi az idegen ivadékot, az amur és a busa a növények és planktonok féken tartásáért felel. Teljes az ökoszisztéma – mondja Sztanó János.

Olvasóink írták

 • 6. Lacimaci 2011. október 23. 11:45
  „A japanok nem pocsolya ( edesvizi) halat esznek sokat hanem tengeri allatokat, capat, balnat, ton halat, polipot, rakot stb. Azokban az orszagokban ahol van tenger vagy ocean a ponty inkabb szemet/kartevo halkent van szamon tartva.”
 • 5. gorgó 2011. október 22. 17:01
  „Érdekes dolog, hogy a Szegedi Herman Ottó horgászegyesület miért mindig egy több száz km-re levő halgazdaságtól vásárolja a telepítésre szánt halakat, a horgászvizeibe. Vajjjjon miért is??? Pedig ugyanannyiért, vagy talán még olcsóbban adják itt helyben, nem kellene a drága útköltséget sem kifizetni.Meg aztán hallani olyat is, hogy az "állítólag" megvásárolt hal, mire odaérnek, csodák csodája, már mind szállító konténerbe van berakodva, úgyhogy meg sem tudják nézni, a mérlegelést. De nem is nagyon kíváncsiak rá. Az átvevők.Mindig ugyanazok mennek átvenni. Megvan az, úgy mondják. Hát peeersze! Aztán ahogy kiengedik a tartályból itt Szegeden a vízparton, puttonyokba, azt mondják 50 kiló egy puttony. Na én megemeltem. Frászt. Egy zsák cement is annyi, és nem nagyon tudom csak úgy felkapni, mint azt a halasputtonyt. Na erről ennyit.Nem véletlenül emlegetik a horgászok, hogy becsapnak ezek bennünket.”
 • 4. Lacusch69 2011. október 22. 16:15
  „3. Horgász létemre utálom a halat.. :)”
 • 3. balihoho 2011. október 22. 15:19
  „Három és fél kiló, és négy kiló, a halfogyasztás átlaga, pedig a hal tápláló, nem hizlaló, egészséges táplálék. Elsősorban magas ára, és a szárazföldi húsoktól eltérő íz, valamint a sok apró szálka is oka, az alacsony halhús fogyasztásnak. Mivel horgászni járok, és fogok is, elég sok halat, nálunk a párommal húsz kilón felüli az éves halfogyasztás. Az idén a legnagyobb pontyom, amit Mártélyon fogtam 7,60 kilós volt. A Japánok például azért egészségesebbek mint mi, mert sok halat esznek. Sajnos nem elég erős a halfogyasztást ösztönző reklám sem.”
 • 2. pistimolnar 2011. október 22. 14:13
  „A szint meg a tó fenekére süllyedt!”
 • 1. tigriss 2011. október 22. 13:15
  „Ez aztán az értelmes cím.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már egy hónapja nincs gáz 36 lakásban

Egy hónapja nincs gáz a szegedi Osztróvszky utca 23. szám alatti társasházban, mert gázszivárgás miatt leállította a rendszert az Égáz-Dégáz. Tovább olvasom