Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Vajda Attila több milliós adományt vett át SOS nagykövetként

Az épületek karbantartásához használható eszközöket kaptak a magyar SOS gyermekfalvak és ifjúsági házak egy elektromos szerszámokat gyártó német cégtől.
A több millió forintos adományt Vajda Attila olimpiai bajnok kenus, SOS nagykövet vette át csütörtökön Szegeden.

Bernd Baudler, a Metabo Werke Gmbh régióvezetője elmondta, a cég már hosszú évekre visszanyúló kapcsolatot ápol az SOS mozgalommal. Tavaly az ukrajnai, idén pedig a cseh és a magyar SOS gyermekfalvak és ifjúsági házak kaptak professzionális szerszámokat a vállalkozástól.

A 3,3 millió forint értékű szerszámokból kerül a battonyai, a kőszegi és a kecskeméti gyermekfaluba, a szegedi mellett pedig a lajosmizsei és a séi ifjúsági házba. Minden intézmény kiválaszthatta azt az öt-hat szerszámot, melyet legjobban tudnak használni az épületek és környékük karbantartása során.

Vágvölgyi Tibor, a szegedi lakásotthon vezetője közölte, tizenhat éve a szegedi ifjúsági ház volt az első, melyet az SOS mozgalom Magyarországon létrehozott. Az otthonba két gyermekfaluból – Battonyáról és Kecskemétről - kerülnek 14 és 18 év közötti gyerekek, akik tanulni vagy dolgozni szeretnének Szegeden.

A tizennégy fiatal között vannak már külső férőhelyeken elhelyezett idősebb lakók is, akik főiskolára járnak. Az otthonban a gyerekeknek korrepetálásokat és tanulószobai foglalkozásokat tartanak, önkéntesek pedig nyelvet tanítanak a fiataloknak – közölte a szakember.

Az otthonokban nincs se javító, se takarító személyzet, valamint kertész sem, a fiatalok minden szükséges munkát – akár még a vakolást is – maguk végzik el. Ezért is nagyon hasznos a most kapott adomány – fogalmazott a nevelő.

Az első magyrországi SOS gyermekfalut 1986-ban Battonyán hozták létre. Ma már hat helyen működik gyermekfalu vagy ifjúsági ház, ahol hivatásos nevelőszülők foglalkoznak a fiatalokkal. Jelenleg közel háromszáz fiatal él a mozgalom védőszárnyai alatt, az elmúlt bő két évtizedben pedig több mint félezer gyerek talált szerető családra az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány segítségével.

Olvasóink írták

  • 2. CID 2009. december 10. 19:57
    „Nekem még mindig nem szimpi Vajda Attila, de gondolom ettől még jól alszik :)”
  • 1. Lopland 2009. december 10. 19:11
    „Gratulálok a Délmagyarnak! Végre egy korrekt, tárgyilagos és minden információt tartalmazó, pozitív hangvételű, teljesen politikamentes cikk. Ja, hogy ez MTI hír? Bocsi 8)) Akkor az MTI korrektora a ludas ebben: "első magyrországi"? És néhány kép se ártott volna, mert ahogy elnézem a "szeged nem tegnap és nem holnap pont hu" oldalát, bizony klasszak a srácok a sok ketyerével. Még Vajda Atti is megszólalt nekik. Itt meg se kép, se hang?
    Ejnyebejnye DM (bocs ez moderálva lesz, mert személyeskedő 8)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemmel szavaz pénteken Fidesz

Szeged - A 2010-es költségvetés nem 12 hónapra tervez, nem ad egy évre elegendő forrást az… Tovább olvasom