Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Vajdasági sokadalom Mórahalmon

Mórahalom - Főleg a 90-es években volt jellemző, hogy a vajdasági magyarok Magyarországra költöztek, de azóta is többen lettek kettős állampolgárok. Mórahalomra is több család érkezett. Két férfival találkoztunk, akik megtalálták a számításaikat.
– Csak két éve vettem fel a magyar állampolgárságot, addig nem éreztem szükségét – mondja Mészáros Lajos. A vajdasági Magyarkanizsáról származó férfi 19 éve feleségével telepedett le Mórahalmon. Boltot vezet nem messze a fürdőtől. A 61 éves Mészáros Lajos egész életében kereskedelemmel foglalkozott, Szerbiában is megélt belőle.

Képalá...
Bata Norbert és felesége még Magyarkanizsáról érkeztek, Noel már Mórahalmon született.

– Nem anyagi okok miatt jöttem ide, nem is a háború miatt. Azért, mert magyarként nem voltunk megbecsülve, olyan emberek között akartam élni, akik tisztelnek. Ráadásul nagyon tetszett a környék – magyarázza. Felesége nagybátyja 1945 óta él itt, sokat mesélt a Homokhátságról és Szegedről. Mészáros úr még 1978-ban hallott először Mórahalomról. Miután megismerte, feleségével eldöntötték, hogy itt telepednek le. Nem bánta meg, úgy érzi, itthon van. Szorgalmas, dolgos népnek ismeri a mórahalmit. Kezdetben havonta visszajárt Szerbiába a rokonokhoz, de édesanyja halála óta egyre ritkábban. Öt otthon maradt testvérét keveset látja, utoljára húsvét előtt járt szülővárosában. Szerinte jobban ismeri a magyar kultúrát, irodalmat, politikai életét, mint sok itt született állampolgár. A magyar nótákat különösen kedveli, mindene a mulatás.

Mészáros Lajos olyanok között akart élni, akik tisztelik. Fotók: Frank Yvette
Mészáros Lajos olyanok között akart élni, akik tisztelik. Fotók: Frank Yvette

– Ha az ökogazdálkodás 200 éve sikeres lehetett, akkor most is – állítja Bata Norbert. A szintén Magyarkanizsáról érkezett férfi a hetekben vág bele az állattartásba egy mórahalmi tanyán. Ő 2006-ban jött Szegedre, egy évvel később telepedett le feleségével Mórahalmon. 3 éves fiuk, Noel már ide született. Felesége is magyarkanizsai, ő előbb, a 90-es években zajló háború elől menekült Magyarországra. 11 éves Gréta lányuk a másik gyermekük, a településen jár iskolába – Itt, Mórahalmon látom az utat előrefelé. Minden lehetőség adva van, hogy biztos jövőt építsünk. Ahonnan jövök, ott havi 50 ezer forintból élnek az emberek – mondja a jelenleg gépkocsivezetőként dolgozó Bata Norbert. Ők is ritkán látogatnak már haza, inkább szülei járnak át hozzájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötetbe foglalt segélykiáltás Gencshátért

Egy elfeledett és pusztuló Csongrád megyei uradalmi birtokról, a gencsháti majorról jelent meg a napokban könyv. Tovább olvasom