Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Vakáció, bizonytalanságban

Csongrád megye - 10–15 ezer pedagógus veszítheti el állását jövőre hazánkban – kalkulál a Pedagógusok Szakszervezete a köznevelési törvény elfogadott módosításait elemezve. Az oktatási államtitkárság úgy reagált: nem tervez elbocsátásokat. Az önkormányzatok még mindig nem tudják, szeptembertől milyen szerepet vállalhatnak az alapfokú oktatásban.
Az iskolák után a parlamentben is kitört a vakáció. A nyaraló diákok, pedagógusok egy részének talán fel sem tűnt, de a Tisztelt Ház utolsó nyári munkanapján is több fontos, oktatást érintő jogszabályt módosított.

Eldőlt: a 3000 lelkesnél kisebb települések oktatási intézményeit 2013. január 1-jétől teljesen államosítják – a Klebelsberg Kunó nevét viselő állami intézményfenntartó a központi irányítás mellett gondoskodik az iskolák működtetéséről is. A nagyobb települések iskoláiban az állam biztosítja a pedagógusok bérét, a szakmai felügyeletet, az önkormányzatoknak működtetőként gondoskodniuk kell a tulajdonukban lévő iskolák ingó- és ingatlanvagyonáról – de nem szólhatnak bele például az intézményvezetők kinevezésébe és a pedagógiai programok elfogadásába. Ha egy 3000 fősnél nagyobb településnek túl nagy anyagi terhet jelentene az iskola, a képviselő-testület szeptember 30-áig dönthet úgy, hogy lemond a működtetésről az állami intézményfenntartó javára.

A települések tanácstalanok: a helyi pedagógusok sorsa mellett intézményfenntartó társulásaik sorsáért is aggódnak. Illusztráció: delmagyar.hu
A települések tanácstalanok: a helyi pedagógusok sorsa mellett intézményfenntartó társulásaik sorsáért is aggódnak. Illusztráció: delmagyar.hu


Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a járásokhoz kerülő iskolákban a tankerületek arra fognak törekedni, hogy 100 százalékos kihasználtsággal működtessék intézményeiket, így a kisebb tanulói létszámúakat átcsoportosítják, aztán kiürítik és bezárják. A fenntartóváltás, a kötelező óraszám emelése, a 16 éves korig tartó tankötelezettség bevezetése miatt a PSZ úgy kalkulál: 10–15 ezer pedagógus veszítheti el állását jövőre hazánkban. A szakszervezet Csongrád megyében nem készített kalkulációt az elbocsátásokról – tudatta lapunkkal Pap Jánosné, a PSZ szegedi titkára, hozzátéve: úgy látják, például napközis nevelői státuszok szűnhetnek meg.

– Másfél hónappal a szeptemberi tanévkezdés előtt még a törvény 20 végrehajtási rendelete hiányzik. Nem tudjuk, milyen lehetőségekkel jár majd a fenntartói jog. Nem tudjuk, mi lesz a sokszínű pedagógiai programok sorsa – félő, hogy ezek elvesznek a központosításban, holott az önkormányzatok eddig finanszírozták ezeket. Nem tudjuk, mi lesz a két tannyelvű intézményekkel, a kistérségi társulásokkal, tagozatos iskolákkal. Felkészületlenül kezdik a tanévet iskolák, gyerekek, szülők, pedagógusok. Bizonytalanság uralkodik – hangsúlyozta Pap Jánosné.

– A tervezett tempóban készülnek a nemzeti köznevelési törvény végrehajtásához szükséges rendeletek, ellentétben a szakszervezetek állításaival – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága. Közleményében azt írja: „a szakszervezetek érthetetlen módon azon versengenek, ki tud minden alapot nélkülöző kijelentésekkel nagyobb bizonytalanságot és félelmet kelteni a pedagógusok körében". Bár „az egyre csökkenő gyereklétszám miatt kevesebb pedagógus kell a jövőben", a helyzetet az államtitkárság a nyugállományba vonulók státusának be nem töltésével kívánja megoldani, nem elbocsátásokkal".

A települések tanácstalanok: a helyi pedagógusok sorsa mellett intézményfenntartó társulásaik sorsáért is aggódnak. – Nézegettük a normatívákat a költségvetési törvény tervezetében, híre-hamva nem volt a társulásokra vonatkozó kiegészítő normatívának. Jelenleg úgy tűnik: nem fogják tiltani a társulások működését, de az eddig járó plusznormatívát nem folyósítják tovább. Márpedig ha az elérhető források nem indokolják, a társulások jó része működési szempontból okafogyottá válik – vallja Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere. A Domaszék–Röszke társulás azért iskolapélda, mert általános művelődési központot tart fenn. A polgármester szerint ezeket a – nem kötelező – feladatokat továbbra is finanszírozniuk kell a településeknek.

Többször megírtuk: az elérhető plusztámogatás miatt a települések iskoláinak többsége nem maradt önálló. Egyházi lett, egy közeli nagyváros óvó karjaiba menekült, vagy szomszédjával fogott össze, és spórolt saját költségvetéséből – méretétől függően – évi 10–30 millió forintot. Megyénkben a Közoktatási Információs Iroda internetes adatbázisa szerint 16 települési társulás alakult. Csak 7 település őrizte meg iskolája önállóságát a megye 60 helyhatósága közül.

– Nagyon sok kérdésünk van még, remélem, mielőbb tisztán látjuk a lehetőségeinket – például milyen feltételekkel maradhat az iskolák működtetése az önkormányzatoknál? Mert nincs jobb helyen egy alapfokú oktatási intézmény, mint az önkormányzatoknál, amelyek a helyi sajátosságok figyelembevételével működtethetik – fogalmazott Borbásné Márki Márta.

Olvasóink írták

 • 5. virág25 2012. július 17. 08:37
  „Évek óta minden nyáron az a téma, hogy a pedagógusok elvesztik állásukat. Évek óta sokkal kevesebb gyerek születik. Nincs felügyelete a pedagógusoknak, így azt tesznek amit akarnak. Van iskola ahol évek óta a saját pedagógiai programjában leírtakat sem tanítják meg. Sőt a tananyagot sem veszik át! Miért is nem lehet ezekhez az iskolákhoz hozzányúlni és az alkalmatlant elküldeni? A szakszervezeteknek is először a gyerekek érdekeit kellene nézni és utána kiállni azokért akik tényleg megérdemlik!”
 • 4. rózsakert 2012. július 17. 08:24
  „a "HAZA" név elnyeréséhez egy országtól több kell,mint ami most megy.”
 • 3. roxper 2012. július 16. 18:27
  „A híres köznevelésit alig párszor módosították, olyan zseniálisra sikeredett... És mi jön még! :(”
 • 2. NP1 2012. július 16. 16:51
  „Azt hittük, Magyar Bálint után csak jobb jöhet - hát nem!”
 • 1. xene@freemail.hu 2012. július 16. 13:16
  „"- A tervezett tempóban készülnek a nemzeti köznevelési törvény végrehajtásához szükséges rendeletek, ellentétben a szakszervezetek állításaival - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága."

  Aha...és mégis mennyi idő alatt készüljenek majd fel a jogalkalmazók arra? Már július közepe van...jó lenne tudni, hogy milyen jogszabályok alapján működnek majd az iskolák szeptembertől...
  Egyébként meg az Alkotmánybírósághoz kell fordulni...(ez tényleg nevetséges, hogy mindent rohamtempóban készítenek...utána meg módosítani kell a jogszabályokat, mert 1-2 dolog kimarad, rosszul fogalmaznak)...és ugye nem tudnak a jogalkalmazók rendesen felkészülni a törvényes működésre...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőség tizedeli az állatokat

A fekete gólyák megeszik életképtelen fiókáikat. Tovább olvasom