Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Vakáción a bíróság és a gyár

Szeged - Nem lesz kevesebb ügyintéző – ígérik a legnagyobb szolgáltatók és az önkormányzati hivatalok. A bíróságon július idusától augusztus közepéig a törvénykezési szünetben tárgyalás nem, de ügyfélfogadás lesz. A cégek közül például a vásárhelyi szanitergyártó cég két hétre most is leáll. Pillanatfelvételt adunk a szabadságolásról.
– Az összehangolt szabadságolás rendje hosszú évek óta gyakorlat a bíróságokon. Így elkerülhetővé válik felesleges tárgyalások tartása amiatt, hogy valamelyik fél, illetve képviselő, szakértő éppen szabadsága miatt van távol – magyarázza Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese, sajtószóvivő. A bíróságokon ezekben az időszakokban is adott a lehetőség minden munkanapon az iratok benyújtására, iratbetekintésre, illetve másolatok kikérésére, csupán az ügyfélfogadási idő rövidül.

Semmilyen fennakadást nem okoz az ügyfélszolgálati irodákon a nyári vakációzós időszak miatti szabadságözön – állítja az Égáz-Dégáz Zrt., a Démász Zrt. A két legnagyobb szolgáltató kérdéseinkre válaszoló kommunikációs szakemberei a törvényekben rögzített kötelességeikre utalva – „ügyfeleink megkeresését mindenképpen fogadnunk kell" – azért az ingyenes, illetve a helyi tarifával éjjel-nappal hívható D-Vonal, meg az e-mailes és postai ügyintézés előnyeit is a gáz- és áramfogyasztó sokaság figyelmébe ajánlják.

– A számlázáshoz, a fűtéselszámolás és a fizetési felszólítás időszakához igazítjuk a szabadságunkat – árulta el Papné Gerhard Anikó. A szegedi távhőszolgáltató ügyfélszolgálati vezetőjétől megtudjuk: a nyári három hónapban elosztva általában 2+1 hétre megy vakációra, aki teheti. Ám a cég 25-30 karbantartója számára ez a munka dandárjának időszaka – ők szeptember 15. után „nyaralnak".

Folyamatos a munka az önkormányzati hivatalokban is. A szegedi városházán a köztisztviselő – fizetési besorolásától függően – 28-36 nap szabadságra mehet. Pihenni általában 5-10 napos blokkokban vonulnak el, de az ügyfélfogadást, helyettesítéssel is, a szokott időtartamban és rendben biztosítják – biztosít Muhari Éva személyzeti osztályvezető. A megyeházán a területi önkormányzati hivatal mintegy 80 dolgozójának munkarendje a közgyűléshez igazodik, ott a július utolsó és augusztus első két hete a legnépszerűbb szünidő.

– A legolcsóbb és leghatékonyabb szabadságolási módszerként legalább 15 éve alkalmazzuk, így két naptári hétre nyáron is leáll a gyár – jelenti ki a Hideg Gábor ügyvezető. A vásárhelyi Villeroy & Boch Magyarország Zrt. 900 dolgozója közül több mint 750 július utolsó és augusztus első hetében vakációzik.

Törvénykezési szünet

A Polgári Perrendtartás mostantól törvényi szinten is bevezeti a „törvénykezési szünet" fogalmát, amely az idei évtől kezdődően július 15-jétől augusztus 20-áig terjed. Ezen időtartam alatt bizonyos eljárásjogi (például a fellebbezési) határidők meghosszabbodnak – tudtuk meg a megyei bíróság sajtószóvivőjétől, Cseh Attilától. A polgári eljárásokon kívüli ügyekben érintetteknek azt ajánlják: a július 16-ától augusztus 19-éig terjedő időszakban menjenek vakációzni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegségek kedvenceinktől

Szeged - Veszettség, agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás. Rendszeres vizsgálatokkal, féregtelenítéssel, a higiéniai szabályok betartásával mindez megelőzhető. Tovább olvasom