Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Vakcina van, járvány nincs

Az influenza szezonja eltolódott, januártól lesz tömeges e betegség – a tisztiorvosi szolgálat szerint. Oltást kérni most lenne érdemes, de tüdőgyulladás ellen is – egyszerre. A hírekben szereplő calici vírust megfékező szérum nincs, de e megbetegedés sincs Csongrád megyében.
Az influenza elleni oltóanyag a rizikócsoportokba tartozók számára díjmentesen igényelhető Illusztráció: DM/DV
– Két esztendeje nincs járvány a megyében. Elvétve fordult elő egy-egy influenzás megbetegedés. Négy-öt éve viszont jellemzően nem az első novemberi hidegek után üti fel a fejét az influenza.

Megváltozott a tendencia: az influenzajárvány januárban kezdődik és márciusig tart – tájékoztatott Tombácz Zsuzsanna. A tisztiorvosi szolgálat megyei intézetének járványügyi osztályvezetője hozzátette, a mostani novemberi jó időnek is lehet szerepe abban, hogy még nem fertőzött az influenza vírusa. Természetes védelmet nyújt ellene, hogy a gyerekcsoportok és a felnőttek is sokat tartózkodnak a szabadban. Mivel nem szorulnak be egy légtérbe, ez a vírus most nem terjed, nem fertőz.

A megyei tisztiorvosi szolgálat – a múlt évhez hasonlóan – 54 ezer
Oltóanyagok

Rendelkezésre áll a patikákban az influenza és a pneumococcus elleni oltóanyag. A megkérdezett szegedi gyógyszertárban az influenza elleni injekció gyerekeknek és felnőtteknek is 646 forintba kerül. A pneumococcus elleni vakcina 1100-1380 forintért vásárolható meg. Molnár Adrienn szegedi gyermekorvostól a szülők az influenzaoltást, főként hároméves kortól adja be azoknak, akik krónikus betegek. Kovács Mariann a tavalyi lista alapján rá is telefonál a pácienseire. A Maros utcai felnőttrendelőben mindkét oltást kérik. A doktornőnél évek alatt kialakult a névsor: nyugdíjasok, pedagógusok és egészségügyi dolgozók kérik a védelmet.  
ingyenes vakcinával készült a megelőzésre. Az oltóanyag a rizikócsoportokba tartozók számára díjmentesen igényelhető a háziorvosoknál, évente érdemes beadatni. A védettség két hét alatt alakul ki – és a tévhittel ellentétben –, ha ez alatt az idő alatt kapja el valaki a fertőzést, a betegség enyhébb lefolyású.

– Pneumococcus ellen is ajánlatos oltást kérni, ez a baktérium ugyanis szintén súlyos szövődményeket, tüdő-, arcüreg-, középfül- és homloküreg-gyulladást válthat ki – hívta fel a figyelmet Tombácz Zsuzsanna. Létezik ellene oltóanyag, de sokan nem tudnak róla, illetve azért nem kérik, mert nem ingyenes. Pedig fontos lenne, főként a veszélyeztetett csoportoknak. Felvehető az influenza elleni oltással egy időben. A védettség ennél is két hét alatt alakul ki, viszont sokkal hosszabb ideig, tíz éven át tart. Megfázásra és mandulagyulladásra érzékeny gyerekeknek is érdemes felíratni.

Nincs calici-megbetegedés a megyében

Az országos hírekben szereplő calici vírusokat először a '70-es években az Egyesült Államokban fedezték fel, idehaza először 2000-ben jelent meg. Fő tünetéről kapta a „téli hányásos megbetegedés" elnevezést. Közösségekben széklettel szennyezett élelmiszer, illetve hányadékból visszacsapódó levegő útján terjedhet. Gyorsan fertőz, de gyorsan, két-három nap múlva tünetmentesek a betegek. A szakirodalom szerint a nullás vércsoportúaknál súlyosabb esetek is előfordulhatnak. E betegség ellen nincs oltóanyag. A megelőzés érdekében burgonyát, banánt kell fogyasztani, mivel ezek fokozzák a bélnyálkahártya immunitását. De ügyelni kell a higiéniai szabályok betartására is. A calici Csongrád megyében tavaly és tavalyelőtt is fertőzött, jellemzően gyerekközösségekben és kórházakban. Idén a tisztiorvosi szolgálatnál nem jeleztek egyetlen megyei esetet sem. A kórházakban sehol nem rendeltek el látogatási tilalmat. 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finisben a babafotózás

A Délmagyarország és a Délvilág legkedvesebb családi eseménye, Az év babája 2006 verseny utolsó… Tovább olvasom