Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Vakon, víz nélkül, 4 négyzetméteren

Szeged - Egy 4 négyzetméteres egykori portásfülkében él Czene László és Simon Imréné a szegedi Állomás utcában. Az asszony mindkét szemére megvakult. Áramuk és vizük nincsen – pénzükből csak egy komfort nélküli önkormányzati lakás bérlésére futná, de eddig hiába folyamodtak érte.
– Itt fogunk elevenen megrohadni! – kiáltott végső elkeseredésében Czene László, aki már 13 éve él élettársával a szegedi Állomás utcában, a MÁV területéhez tartozó egykori portásbódéban. A párról és 4 négyzetméteres kalyibájukról tavaly augusztusban írtunk: a 48 éves férfi akkor még töretlenül bízott abban, hogy el tudnak költözni, amint hivatalosan is a nő ápolója lesz.

Ez megtörtént, ám a pár még mindig a kis lyukban nyomorog, amelyre véletlenül találtak a 90-es évek végén. Tavaly még csak világításuk nem volt – ma vizük sincs. Simon Imréné Mária egy év alatt teljesen megvakult. – Már minden lehetséges fórumon jártam, hogy egy kis önkormányzati lakásbérletet szerezzek magunknak. Voltam az IKV-nál, az önkormányzatnál, a megyeházán, de mindhiába. Képzelje el, milyen egy vak asszonyt a 40 fokban ápolni és egy kannából mosdatni! Van megtakarításunk, és a havi járandóságunkból gond nélkül ki tudnánk fizetni egy önkormányzati bérlakás havi díját. Olyan sokan jutnak ilyenhez. Mi miért nem? – kérdezte csüggedten László. Mária napszemüveggel takarja beteg szemét: az asszony szívbeteg, egyik keze béna, és trombózisa is van. Amíg érzékelni tudta a fényt, László segítségével tudott a környéken sétálni: ma mindketten a kis vityilló foglyai.

László és Marika egyre kevésbé bízik benne, hogy valaha kikerülnek a portásfülkéből. Fotó: Schmidt Andrea
László és Marika egyre kevésbé bízik benne, hogy valaha kikerülnek a portásfülkéből.
Fotó: Schmidt Andrea

– Amióta kimozdulni se tudunk innen, teljesen összetörtem lelkileg. Élni sincs kedvem – vallotta be László. A férfi azt mondta: folyamatosan adnak be igénylési kérelmet egy komfort nélküli lakásra. Egyszer már voltak tizedikek a listán, de úgy tudja, lakás csak az első kettőnek jutott. Albérletbe nem akarnak menni, mert fenntartása többszöröse az önkormányzati garzonénak: nem akarják, hogy néhány hónap után ismét az utcán találják magukat.

– Olyan sok ember nem tudja fizetni a lakása költségeit! Mi tudnánk, mégsincs reményünk egy normális életre – keseredett el ismét a férfi, majd megmutatta az idén beadott lakásigénylési kérelmük nyilvántartásba vételéről szóló igazolást. Ebben többek között az áll: az igénylők elhelyezése meghatározott sorolási szempontok alapján szerzett pontszámok szerint történik. A sorra kerülés a pontoktól és a lakások üresedésének ütemétől függ. László egyre kevésbé bízik abban, hogy valaha is a lista élére tudnak jutni, ezért búcsúzóul 4 levelet adott át. Arra kért, hogy ezeket olyan emberekhez juttassuk el, akik tudnának tenni valamit az érdekükben, és akikkel neki kevés esélye lenne felvenni a kapcsolatot.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. oreg47 2011. július 04. 19:47
  „Apátfalvi kedves!
  Hogy az ingyenélőknek nem jár semmi, fajtától függetlenül, azt tessék szíves lenni pártunknak, kormányunknak, önkormányzatoknak magyarázni, ebben támogatom!
  Másrészt én viszont havi járandóságról olvastam a cikkben, ami nyuggdíj, vagy rokkantnyugdíj valószínüleg.
  Hogy valaki itt börtönt emlegetett és ott mit csinált, illletve milyen volt a férfi, azt csak az tudhatja, aki együtt ült vele, vagy egyszerű rágalom, rosszindulatú feltételezés. De ha volt is, megkapta, ami jár neki, előítélettel meg nem kéne gáncsoskodni”
 • 37. Apátfalvi** 2011. július 03. 23:47
  „oreg, nem kértem számon rajtuk semmit, de honnan tudod, hogy pl. a férfi mennyit és mit dolgozott mondjuk pár évvel ezelőtt? Van-e neki valami képesítése? Ezeket azért nem árt tudni, mert mindenkin nem lehet segíteni. akinek hasonló, sok esetben életvezetési problémái vannak. Van az a mondás, hogy a szegény embernek nem halat kell adni, hanem hálót, hogy megtanuljon halászni. Na most, akik halászni nem nagyon voltak eddig hajlandóak, és emiatt jutottak idáig, azoknak lehet éppen halat osztogatni, csak egy idő után el fog fogyni az utolsó keszeg is... Remélem a példázatból átjött a véleményem. Nem mondtam biztosra, hogy ez a 2 ember tehet arról, hogy itt tart, de 100%-ig biztosra venni azt, hogy semmi közük nincs jelenlegi állapotukhoz, nem lehet.

  Ilyenkor sokan jönnek a cigányok ingyenélő részével. Mert hogy nekik jár ez meg az. Igen, a pozitív diszkrimináció valóban elítélendő, de ezek a vélemények burkoltan azt a gondolatot foglalják magukba, hogy az ingyenélő cigány kap lakást, az ingyenélő magyar meg sajnos nem. Na itt a probléma. Hogy ingyenélő és ingyenélő között nemcsak a hivatal, hanem az átlagember is különbséget tesz. Nem kellene! Az ingyenélőnek nem jár semmi - ha cigány, ha magyar! Hogy ez a két ember ingyenélő-e, azt csak valami ismerősük tudná megmondani, de a korábbi kommentekben egyesek valami börtönről is írtak az úrral kapcsolatban. Szóval csak óvatosan a sajnálattal...”
 • 36. oreg47 2011. július 03. 13:19
  „Apátfalvi!
  Talán mégsem rajtuk kéne az ország gazdasági helyzetének következményeit, lehetőségeit gyakorolni. Én tudnék 2-300000 (rossz nyelvek szerint lassan közel 800000) olyant, akin lehetne, sőt kellene ezt gyakorolni. Mondjuk a kábellopók és társaik. Azoknak bezzeg jár önkormányzati ebben a gazdasági helyzetben is, mi?”
 • 35. gubanc 2011. július 03. 13:17
  „Aki azt hiszi, hogy maguk is hibásak abban, hogy idáig jutottak, annak ugyanezt a betegséget osztanám ki.
  Majd rájön, hogy mibe kerül!”
 • 34. Együgyű 2011. július 03. 09:15
  „Aki megteheti segítsen rajtuk!”
 • 33. muabid 2011. július 03. 08:47
  „én ismerem öket mivel a faterom munkahelyáhez közel "laknak"tényleg el szomoritó amilyen körülmények között élnek és bosszanto hogy a "kissebségiek" hamarabb kapnak bármit mint ök.”
 • 32. Apátfalvi** 2011. július 03. 08:27
  „Sajnálatos a jelenlegi állapot, de én is csak azt tudom mondani, hogy meg kell(ene) vizsgálni azt az utat is, amin idáig jutottak...

  31. "De talán nem visszafelé kellene tekintgetni.Mindenkinek jár egy esély szerintem."

  Ez szép dolog, azonban az ország jelenlegi állapotát illetően ezen felfogás kivitelezése úgymond lehetetlen, legalábbis mindenki számára biztosan nem lehetséges.”
 • 31. katika75 2011. július 03. 06:26
  „Hihetetlen némelyikőtök rosszindulata!Hogy ők is tehetnek arról,hogy így jártak?Igen.Bizonyára részük van benne.De talán nem visszafelé kellene tekintgetni.Mindenkinek jár egy esély szerintem.Nekik is.”
 • 30. niemand 2011. július 02. 20:15
  „Szegények, ők nem követelnek, csak kérnek, azt is szerényen. Remélem sikerül nekik, azt megkapni, amit szeretnének.”
 • 29. oreg47 2011. július 02. 19:10
  „eleonóra/22. Csak nehogy Te is megtapasztald!”
 • 28. floridaimagyar 2011. július 02. 19:02
  „Nem ismerem az otthoni adatokat - nincs szocialis segely vagy a disabled emberek szamara specialis hely amit a kormany segitsegevel futtatnak? Ez nagyon durva allapot ...”
 • 27. vityillo65 2011. július 02. 18:59
  „Se mellettük, se ellenük nem szólok, mivel nem ismerem őket. De nagyon szívesen venném, ha az önkormányzati lakásokról készítenének listát: kik is lakják? Azt hiszem, igen meglepő lenne az eredmény. Sajnos valóban nem ők a egyetlenek, de nem is az utolsók, ahogy most állunk, sokan fogják követni, kezdődnek a kilakoltatások.”
 • 26. PipiczGabor 2011. július 02. 18:53
  „Mai magyar kapitalizmus.Erre szavaztunk.Mar nem elvtarsak vannak, hanem urak es polgarok, marmint a parlamentben.A tobbi 5 millio koldus meg lenyegtelen.Duborog a gazdasag lefele.Hajra Magyarorszag.”
 • 25. Morpheus_RexXx 2011. július 02. 16:32
  „Az idős úr is hajléktalan... régen egy ideig az alkoholba menekült, de mondhatni leszokott róla.

  24. ros-mary-53@hotmail.com 2011.07.02.
  És kihagytad azokat, akik megtűrve vannak arrafelé csak azért, mert "továbbértékesítették számukra" a bérlők az ikv-s lakást/lakásokat. Ha jogilag nézzük, a tényleges lakók önkényes lakásfoglalók... van aki közöttük ezzel sin tisztába, azt hiszik, megvették a bérleti jogot... holott csak rászedték őket...”
 • 24. ros-mary-53@hotmail.com 2011. július 02. 16:14
  „2. keresztény
  Hát kik...na kik? A cigányok. Csak menjetek el a Móravárosba, a Veres ács utcába és a környező utcákba. Minden komfort nélküli, közös udvaros IKV-s ház velük van tele.”
 • 23. booo 2011. július 02. 16:00
  „Sajnálom szegényeket, de csak magukat okolhatják hogy ide jutottak. nem hiszem hogy más tehet róla.
  Az Önkormányzat adhatna igazán Nekik egy lakást !”
 • 22. eleonóra 2011. július 02. 15:37
  „Nagyon lehetetlen a helyzetük az biztos.De nem értem, hogy vakon miért nem tud kimenni az utcára? Azért , mert a lakásuk 4 m2 -es? Ez nem ok arra . A nagyobb lakásból is úgy kell kijönni.No meg előtte hol éltek, hogy ide jutottak.”
 • 21. online 2011. július 02. 13:54
  „<moderálva>”
 • 20. qrumpli 2011. július 02. 12:38
  „És?”
 • 19. Cruciferous 2011. július 02. 12:23
  „Gusztustalan ami ebben az országban folyik. Sajnos, tényleg nem ők az egyetlenek. Nagyon frankó ez a rabló kapitalizmus. Rendszer változás után azt hallottuk folyton, hogy ennyit meg annyit "loptak el" a negyven év alatt. Azt soha nem, hogy akkor épültek a lakótelepek, az utak, az óvodás, iskolák és voltak munkahelyek. Most eltelt több mint húsz év. A régi negyven évhez képest húsz év alatt hányszorosára is nőtt az adósság? Mi meg akik még rendelkezünk munkahellyel nem győzünk adózni, hogy a százmilliós végkielégítéseket kitudják fizetgetni.
  Szomorú, hogy ilyenről kell olvasnunk mit ez a család. De még szomorúbb lesz, ha elindulnak a kilakoltatások. Mennyi ilyen eset lesz? Belegondolni is szörnyű!
  Tudjátok az egészben van egy érdekes. A múltkor a kezembe jutott Marx & Engels - Tőke című műve. Soha nem olvastam mert nem érdekelt. De most nem tudom miért de belelapoztam. Azt hittem megáll az ütő bennem. Szinte a mai Magyarországról olvastam volna, mint ha valakik ezt olvasván irányítanák az országot. Borzasztó! Hogy utáltam őket az iskolába mikor tanulni kellett róluk, most meg a végén kiderül, hogy az akkor száraznak és unalmasnak tűnő írások, ami akkor borzasztó távolinak és elképzelhetetlennek tűnt, most beigazolódni látszik.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A második legjobb dolog az életben - kisorsoltuk a fürdőbelépőket!

Akinek volt már része szakember által professzionális testmasszázsban, az ezt a tényt csak megerősíteni tudja. Aki ezt még nem tapasztalta, az eddig kihagyott valamit az életéből. Tovább olvasom