Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Vakondinvázió a szegedi temetőkben

Szeged - Mivel a temetőkben a vakondok számára a feltételek adottak (laza talaj, nyugalom), a rovarevő kisemlősök egyre inkább otthon érzik magukat a sírkertekben. Bűnjelként több száz túrást hagynak maguk után, nehezítve az oda látogatók közlekedését.
Nem tudják, pontosan mekkora a vakondpopuláció a szegedi Alsóvárosi temetőben – mi százötven túrás után hagytuk abba a számlálást a sírkertben. Az állatoknak bejáratott útvonalaik vannak: egyes sírok között egyet sem, máshol tucatnyi túrást fedeztünk fel. Olyanokat is, amelyek porhanyósságából arra következtettünk, hogy alig néhány órásak lehetnek.

A temetői gondnokságon nem tudják, mit tegyenek. Egyesek szerint tönkreteszik a sírokat, és el kellene dönteni: meddig is lehet védett állat a vakond – merthogy hazánkban nem lehet pusztítani az egyébként kártevőket fogyasztó emlőst. Viszont az is tény, hogy több földsír közepén már túrás díszeleg, nem beszélve a nyughelyek közötti földutakról. A „legfertőzöttebb" helyeken pedig komoly egyensúlyérzék kell a halmok közötti haladáshoz.

Százötven túrást számoltunk.
Fotó: Schmidt Andrea

Bajusz János, az Alsóvárosi temető gondnoka ettől függetlenül úgy látja: a rovarokat irtó emlős legalább ezt a munkát elvégzi helyettük. Hódi Lajosnak viszont komoly fejfájást okoznak a fekete szőrű élőlények. Elmondása szerint különösen a Belvárosi temető fertőzött vakondokkal. A temető második világháborús hőseinek emléket állító tábla környékét, a virágbolt mögötti területet és a hamvasztóüzem kertjét is ellepték a túrások. A Testamentum Kft. vezetője elmondta, csak tegnap harminc-negyven új földhalommal találkozott irodájába menet. A vakond az ügyvezető igazgató szerint a koporsókra nem veszélyes, mert az állat 1,6 méter mélyre nem szokott leásni. Együtt kell élniük a védett kisemlőssel, amelynek eszmei értéke kétezer forint.

Ultrahangos riasztó

A vakond saját súlyának több mint másfélszeresét eszi meg naponta. Őt csak a róka, nyest, a sün, és néhány madár eszi meg, amelyekből a temetőkben nem sokat találni. A többi ellensége csak megöli. Ezért is mondták az alsóvárosi temetőben: a kóbor macskák ugyan pusztítják az emlőst, de tetemét a sírok mellett hagyják. Létezik azonban ultrahangos vakondriasztó is, ami ötezer forintba kerül.

– Bár nem veszélyeztetett faj, aki agyonüti, az állatkínzást követ el – hangsúlyozta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke, aki szerint nemcsak pénzbeli, de akár kétéves börtönbüntetésre is számíthat az, aki megöli a gerinces kisemlőst. A mostani vakondinváziót azzal magyarázza: az állat ilyenkor, tavasszal a legelevenebb, ekkor keres párt magának.

Kerti módszer

Egy elkeseredett kerttulajdonos alábbi észrevételeit osztotta meg társaival a világhálón. „Utánajártam a vak-undok-ok világának. Nekem is az a problémám, hogy a kisteljesítményű fűnyíróm nem megy át a negyven centiméteres földkupacon. Tapasztalataim: 1. Gázolajos rongy az egyik járatban, aminek eredménye: máshol túr. 2. Sörösüveg a járatban (belefütyül a szél): sz.rik rá, és még ki is túrja. 3. Elektromos riasztó: háromból háromszor kitúrva."

Olvasóink írták

 • 8. VAKOND 2008. március 07. 16:49
  „??????????????????? BIZTOS HOGY VAKONDOK ÉS NEM A H........???????????????????????”
 • 7. waterbear. 2008. március 07. 01:31
  „Kapa... szépen eligazgatni a buckákat....nálam is vannak, de majd megunják, hogy amit kitúrnak, én betemetem... Ha meg éppen lefejeli a kapát majd jön az evolúció... kifejlődnek a bukósisakos vakondok:-)”
 • 6. Madárka 2008. március 06. 15:04
  „Mióta a vakond vakond, mindig ott volt a temetőkben. Ez megint egy kínjában született téma. Hódi Lajosnak meg van humorérzéke, amikor megmondja, hány dombocskát látott tegnap és fáj tőlük a feje... Az újságíró meg bekapja a cumit, amikor H.L. azt mondja, együtt kell élniük ezzzel a kis emlőssel. Akkor meg?”
 • 5. Vakond 2008. március 06. 11:25
  „Van egy vakondűző növény, jól működik és szép is, mi is azt tettünk a sírra. Jó még a dohánylevél, vagy dohány, ha beszórják az üregbe.”
 • 4. info@ 2008. március 06. 10:26
  „A vakond húsevő!

  A közhiedelemmel ellentétben nem rágja meg a gyökereket, a virághagymákat és a zöldségek föld alatti részeit. Valójában hasznos a növények számára, hiszen éppen az azokat károsító férgekkel és lárvákkal táplálkozik (www.zug.hu).”
 • 3. zuzu 2008. március 06. 09:45
  „eszik a hullákat is?”
 • 2. Kia 2008. március 06. 07:45
  „Ééés a legyek...azokkal mi van?”
 • 1. alexa 2008. március 06. 05:54
  „Remélem elférnek tőle az élők. akik ott nyugszanak azokat biztosan nem zavarja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezreket spórolhatunk ésszerűbb energiafogyasztással

Szeged - Évente 40 ezer forintot költünk az utca fűtésére, 18 ezret arra, hogy ne kelljen felállnunk a fotelból a televízió bekapcsolásához. Tovább olvasom