Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Vakpingpong és jóga – mindenkinek

Szeged - Próbára tettük az egyensúlyunkat, megmérték a vérnyomásunkat, láttuk, hogy a modern tánc a mozgássérülteknek is megy, és írtunk Braille-táblára. Esélyegyenlőségi programot szerveztek szombaton az újszegedi Partfürdő területén, ahol a mozgás mindenkit „összehozott".
– Az emelkedő volt a legnehezebb – mutatott a rámpára a 13 éves Király Bence. Testvére, a 9 éves Király Csaba a kanyarodással küszködött: beakadt a kerekes szék kereke, és csak segítséggel tudta bevenni a kanyart. Az akadálypálya végén kiszálltak a kerekes székből, és a két lábukon mentek tovább, hogy kipróbáljanak mást is – egészségesen. Ingyenes esélyegyenlőségi programot szerveztek szombaton a Partfürdő területén, ahol az egészségesek is megtapasztalhatták, hogy milyen sérültként mozogni. A kerekes székes akadálypályán kívül volt ülőröplabda és vakpingpong is.

– Jól kell hallani, és akkor nem olyan nehéz – magyarázta a 10 éves Mlinaric Martin, aki a nővérével asztaliteniszezett: bekötötték a szemüket, és egy csörgőlabdát kellett egy léc alatt átgurítaniuk, miközben arra ügyeltek, hogy ne kapjanak gólt. De nemcsak az egészségesek tehették próbára ügyességüket: a sérültek is ismerkedtek a számunkra hétköznapi sportokkal. Többek között modern és néptáncot tanultak, kipróbálták a pilatest és a jógát. Az egészségügyi sátorban pedig testzsírt és vérnyomást mértek.

Jó hallással még vakon is lehet pingpongozni. Fotó: Segesvári Csaba
Jó hallással még vakon is lehet pingpongozni.
Fotó: Segesvári Csaba

– Örülök, hogy nálunk vannak a legtöbben. Leszólítom az embereket, mert sokan nem mernek idejönni a sátorhoz, csak messziről nézik, mit csinálunk. De tudom, hogy mindenki kíváncsi a saját adataira – mosolygott Gáti Lászlóné, miközben ráállított engem is a mérlegre. Kicsit távolabb az egyensúlyunkat tehettük próbára, és beiratkoztunk az „élő könyvtárba". Itt a témában érintett személyeket lehetett kérdezni például vallási vagy szexuális beállítottságukból adódó nehézségeikről.

– A melegek közötti házasságról és a párkapcsolatról kérdeztek bennünket – árulta el a 19 éves Mészáros Sándor. – A fiatalok körében nem olyan különös, ha valaki meleg. Az idősebbek meg inkább elfordítják a fejüket, és nem vesznek rólunk tudomást – tette hozzá a 20 éves Földi János. Ők ketten fél éve vannak együtt.

A mozgás összehoz

A szegedi Esélyek Háza, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Progress által szervezett program célja az esélyegyenlőség kommunikálása volt a közös mozgáson keresztül. A résztvevők a különböző mozgásformákkal ismerkedhettek meg – szórakoztató módon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálytalanul a szegedi utcákon

Szeged - Sem a közlekedési szabályokkal, sem egymással nem törődnek a biciklisek és a gyalogosok – tapasztaltuk a hétvégén Szegeden. Tovább olvasom