Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Valahol Európában: kegyetlen előadást ígér a rendező

Szeged - Megérkezett Szegedre a Valahol Európában stábja; tegnap a rendező, Béres Attila vezetésével megtartották az olvasópróbát a nagyszínházban. A népszerű színészekkel készülő musicalprodukció bemutatója augusztus 12-én lesz a Dóm téren.
Nagyszabású, látványos produkcióra készül a Szegedi Szabadtéri Játékok az 1995-ben és 1996-ban már nagy sikerrel játszott Valahol Európában című musicalből. A Dés László slágereivel népszerűvé vált darabot Béres Attila állítja színpadra, aki két éve a Cigányszerelemmel debütált a Dóm téren. A több teátrumból verbuválódott alkalmi társulat tegnap tartotta az olvasópróbát a Szegedi Nemzeti Színházban.

A rendező koncepcióját ismertetve arról beszélt: a musical alapjául szolgáló 1947-es Radványi Géza-film a háború után Németországban önálló műfajként megjelent romfilmekhez csatlakozott. Ebből indult ki a díszletet tervező Horesnyi Balázs is: egy bombatalálatot kapott, rommá változott, 18 méter magas templomot „építenek" majd a szegedi dóm elé.

Mácsai Pál, Tompos Kátya és Alföldi Róbert a tegnapi olvasópróbán. Fotó: Frank Yvette
Mácsai Pál, Tompos Kátya és Alföldi Róbert a tegnapi olvasópróbán.
Fotó: Frank Yvette

Ebben a szimbolikus, többszintes játéktérben hat kaszkadőr közreműködésével zajlanak a látványos jelenetek. A történetet nem lehetett más korszakba áttenni: a II. világháború utolsó szakaszában, 1944 novembere és 1945 februárja között játszódik, amikor a nyilasok megpróbálták magukat újraszervezni. A musicalben makrorealista eszközökkel igyekeznek megfogalmazni a túlélni akaró emberek csatáját, Béres Attila hideg, száraz, kegyetlen előadást szeretne, amely sohasem válik érzelgőssé.

Neves színészek a rendező partnerei: Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház direktora egy „kikeresztelkedett nyilast" játszik, a tavalyi My Fair Lady Elizája, Tompos Kátya alakítja Suhancot, Szőcs Artur Hosszút, Keresztes Tamás Ficsúrt, Pindroch Csaba a tanítót, Szarvas Józsefa leventeoktatót. 78 gyerek, 60 színész és felnőtt közreműködő, 44 fős zenekar szerepel a produkcióban – Bátyai Edina fesztiváligazgató köszöntőjében arra is felhívta a figyelmet: a színház veszélyes üzem, vigyázzanak magukra és egymásra.

Béres Attila rendező egy romtemplomot álmodott a Dóm elé. Fotó: Frank Yvette
Béres Attila rendező egy romtemplomot álmodott a Dóm elé.
Fotó: Frank Yvette

Simon Péter szerepében: Mácsai Pál

– Érdekelnek a gyerekek, van bennem némi pedagógiai ösztön, amelyet általában nem élek ki. Fiatalkori élményeimből, nyaraltatásokból életkortól függetlenül vonz, hogyan lehet egy gyerekbandával értelmesen eltölteni az időt. Szeretem, tisztelem a Valahol Európában eredeti filmváltozatát, a musicalt eddig nem láttam – most megismerve világos, hogy azon ritka zenés művek közé tartozik, amelyek nem rontják el az eredetit, hanem transzponálják, mellé lépnek. Érdekel az is, hogyan működöm a zenés színházban. Miután az Örkény Színházban kicsit visszavonom magam színészként, remélhetőleg élvezem majd, hogy egy ritka nagy színpadon, nagy produkcióban állok, sőt énekelek – mondja a produkció egyik főszereplője, a Simon Péter karmestert alakító Mácsai Pál. Az Örkény Színházat igazgató színész nem először játszik a Dóm téren, 1983-ban főiskolásként Rafael arkangyal volt Vámos László emlékezetes Tragédia-produkciójában, majd fellépett a Kerényi Imre rendezte Csíksomlyói passióban is. – Jó kimozdulni is, mert be vagyok zárva a saját társulatunkba. Ilyenkor új emberekkel találkozom, inspirációkat kapok. Ez a darab toposz: a háborúban elárvult és általa elvadult gyerekek története a görögök óta létező őstörténet, gondolom, a mi előadásunk ezt próbálja elmesélni.

Olvasóink írták

 • 8. Szögedi 2011. július 13. 10:38
  „1-2 húzónév igen. De! A Víg özvegyben aki kicsit is figyeli a művészvilágot és ismeri őket az láthatja. Az összes név húzónév. 15!!
  Van aki az operavilágból, van aki a kabaréból, van aki az operettből, a filmekből, színházakból. Még a világítás tervező is Jászai díjas!!!!! Minek?? Teljesen feleslegesen fizet ki a Szabadtéri 10 milliókat gázsira. Ha csak a harmadával kevesebb lenne előadásonként akár egy ezressel is olcsóbbak lehetnének a jegyek. Nekem lesz szerencsém ott lenni de megy a rongyrázás sajnos és a szegediek többsége évek óta nem engedheti meg magának. Megszűntek a főpróba, próba látogatások. Kicsit talán mértékkel is lehetne csinálni és nem egymásra licitálni ki hány sztárt tud felsorakoztatni az országban, mert a nézőknek is sok és elveszik a színészek jelentősége.”
 • 7. úgyistudod 2011. július 13. 09:25
  „Ja! és mitől lesz kegyetlen az előadás? Ez kiderült?”
 • 6. úgyistudod 2011. július 13. 09:24
  „Mondjuk ezeket a színészeket nem nevezném celebnek...ők már alkottak valódi értékeket! Más kérdés, hogy valóban elférne pár szegedi, aki u.ezen a színvonalon sokkal olcsóbban
  tudná hozni a dolgokat, de 1-2 húzónév kell a népnek!”
 • 5. bánki 2011. július 13. 08:19
  „Ki innen a celebekkel !

  Jobikáról nem is beszélve!”
 • 4. zehn 2011. július 12. 13:29
  „Ki innen kiokushynnal!”
 • 3. kiokushyn 2011. július 12. 12:34
  „Ki innen Alföldivel!”
 • 2. spiler 2011. július 12. 11:02
  „Miért nincs szegedi,békéscsabai,pécsi...stb szinháznak 1-1 siker darabja.....elhiszem,hogy itt más a tér de lehet,hogy jópár más szinészt és nem csak siker darabot lehetne látni.A POSZT mintájára.”
 • 1. Szögedi 2011. július 12. 10:30
  „"Mácsai Pál, Tompos Kátya és Alföldi Róbert a tegnapi olvasópróbán" A képen ott van még Keresztes Tamás és Szőcs Artúr, ráadásul az előtérben.És legalább annyit lehetne írni h "és a többi szereplő"
  Ejnye Dm már megint csak a celebek.:)

  Nem tudom kinek mi a véleménye de szerintem tök felesleges ez az egymásra licitálás h ki tud több "sztárt" megnyerni egy előadásra. Minden évben egyre több h majd mi megmutatjuk.
  Azért nem kellene elfelejteni h Szegeden vagyunk. Lassan ott tartunk h ezt az előadást pesten is meg lehetne csinálni.
  Az nem tűnik fel senkinek h ez a sok színész csak kioltja egymást? Egy szerűen elmosódik előttünk a jelentősége egy nagy színész játékának. Sok. Tucattá teszi őket.
  Arról nem beszélve h ha csak 8 sztár helyett 4et hívna a szabadtéri az teszem fel( nem tudom mennyit keresnek nyilván nem ingyen jönnek) egy 10 millióval olcsóbb lehetne az előadás és nem kellene pofátlanul magasaknak lenni a helyáraknak, szegedi színészek is lehetőséget kapnának helyi erőkből is meg lehetne oldani, és 3-4 húzónévre is megtelne a nézőtér.
  Lehet gondolkozni, ha vki akar :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átépítik szerdától a Semmelweis utcát

Szerdától előreláthatólag december közepéig felújítják a Semmelweis utcát és környékét. Tovább olvasom