Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Valamit visz a víz! – A tiszai szemét nyomában

Szeged - Műanyag palackok a Tiszában – mindennapos látvány. De vajon honnan érkezik, és mi lesz a sorsa?
Műanyag palack és vegyszeresflakon úszik a Tiszában – a látvány ma már legtöbbünket meg sem döbbenti: hozzászoktunk az évek alatt. Legfeljebb bosszankodunk egy kicsit magunkban, és nem értjük, miért nem tesz végre valaki a folyón időről időre megjelenő hulladékhegyek ellen, és miért nem büntetik meg a környezetkárosítókat. De vajon hol és hogyan jut a szemét a vízbe?

– A Tiszában úszó hulladék jelentős része Romániában és Ukrajnában kerül a folyóba, bár gyakran találkozni magyar címkés palackokkal is – tudtuk meg Bojtos Ferenctől, a szegedi Csemete Természet és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetőjétől. – Ukrajna sajnos komoly hiányosságokkal küzd a modern hulladékgazdálkodás terén – folytatta a környezetvédő. – A települések ugyan önálló szemétteleppel rendelkeznek, de ezeket általában folyó, illetve patak partjához közel alakították ki. Emellett az említett két szomszédos országban – akárcsak nálunk – rengeteg az illegális szemétlerakóhely. Áradáskor a víz bemossa a hulladékot, és már viszi is magával. Az irodavezető elmondta, látott olyat is, hogy erőgéppel beletolták a szemetet a patakba, mert az újabb adagnak már nem volt hely. A patak a szeméttel együtt pedig szépen beletorkollik a folyóba.

Műanyag palackok a Tiszában – mindennapos látvány. Fotó: Schmidt Andrea
Műanyag palackok a Tiszában – mindennapos a látvány.
Fotó: Schmidt Andrea

A Tisza 594 kilométer hosszan kanyarog Magyarországon. A folyó uszadéka főként a kiskörei duzzasztóműnél akad fent. A vízgazdálkodás szabályai szerint a gát mellett a víz aljából engedik le az öntözéshez szükséges vizet. Ha ár jön, kinyitják a zsilipet, és akkor folyik le a tetején összegyűlt rengeteg fauszadék és háztartási szemét.

A vízen úszó hulladékot a szakemberek egyébként két csoportba sorolják: a hullámterekből elsodort fák, bokrok az élővíz nélkülözhetetlen tartozékai. Előbb madarak fészkelőhelyeként, majd a vízbe dőlve természetes „trágyaként" funkcionálnak. Így ezt a környezetvédelmi hatóság nem engedi összeszedni az ártérben, sem később lehalászni. A PET-palackok és más szemét azonban „csak" a szemünket szúrja, különösebb gondot nem okoznak, leszűréséhez pedig jelentős összegre lenne szüksége a vízügynek. Bár korábban már volt példa hulladék eltávolítására, az ártereket pedig bizonyos időközönként önkéntesek takarítják.

A vízen úszó hulladékot a szakemberek két csoportba sorolják. Fotó: Schmidt Andrea
A vízen úszó hulladékot a szakemberek két csoportba sorolják.
Fotó: Schmidt Andrea

A műanyagból készült dolgok (például PET-palack, tejesdoboz, folyékony mosószer és öblítő flakonja) gyakorlatilag örökéletű, lebomlásához ugyanis több ezer év szükséges, de még akkor sem tűnik el teljesen nyomtalanul. Ezért kap egyre nagyobb hangsúlyt a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás világszerte.

A Tiszában úszó hulladék később a Dunába kerül, majd onnan a Fekete-tengerbe, amelynek felszínén már láthatunk összeállt szemétszigeteket. De hogy ezeket ki tünteti majd el, egyelőre kérdés.

Bojtos Ferenc elmondta: a Csemete egyesület hamarosan elindítja Borus Demeter névre keresztelt országos akcióját, amelynek az a célja, hogy megtisztítsák a Tisza és Duna menti nagyobb települések partszakaszait, illetve úszóműveit a fennakadt uszadéktól. Az így összegyűjtött szemetet szétválogatnák, majd a megfelelő helyre szállíttatnák. Az irodavezető hozzátette, a kezdeményezésnek szeretnének minél több folyóparti városban működő természet- és környezetvédelmi szervezetet megnyerni.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. csonakos 2009. november 17. 13:45
  „37. katuska1955 2009.07.16. 16:10
  A SZUÉ csőrendszere felújításra szorult ezért zárták be. A Gomba helyett meg hamarosan nyit az új európai szintű fürdő és addigra kész lesz a SZUÉ is. Mi is a gond?
  Nagyon kellene az Etelka sorra az az uszoda de a városvezetés nem mondott le róla. Lehet előbb utóbb felépül az is.”
 • 37. katuska1955 2009. július 16. 16:10
  „36-os
  Gyermekkoromban sokat fürödtünk a Tiszában, a stílusoddal meg tényleg baj van! Akkor még nem palackokkal, meg szeméttel volt tele a folyó! Nem véletlenül hívták Szőke Tiszának!! Úgy gondolom itt elmondhatja mindenki a véleményét. Nagyon sok embernek hiányzik a SZUÉ, és csak bezárták, bontási engedély nincs, csak a medencékből húzták ki a dugót. A Gombát lebontották. Új uszoda nem készül. Amiket leiírtam, azt azért írtam, hogy talán fülekre talál, és amit megígér Szeged vezetése azt tartsa is be!! Ezeket, amiket leírtam több ember nevében írtam le, nem azért, hogy aki a Tiszában szeret úszni, az sértő megjegyzéseket tegyen.Fürödj nyugodtan a Tiszában , én nem feltételezem, hogy a lábujjad le fog száradni, de hogy télen lefagy azt garantálom. A SZUÉ, és a Gomba, pedig akkor is működött.”
 • 36. IVY 2009. július 15. 08:44
  „33.
  Stílusom kifogástalan.....:)
  Te pedig próbáld ki 1x a Tiszát.
  Nem szárad le a lábujjad vége, nyugi! :)”
 • 35. tobikamama 2009. július 14. 17:39
  „Nehogy mindenki azt tételezze fel, hogy csak máshonan jön a szemét sajnos tévedünk mert mi Magyarok igen bele segitünk abban hogy ilyen felelötlenül éljünk a szemétbe sajnos nap mint nap a tisza melett dolgozom és azt látom elmegy az ember melett egy cigis és eldobja vagy pl napokba a szabad strandon voltam és mit tapasztaltam a homokba nyomják el a csiket és gunyossan mondja az illető figyeld meg ez is olyan lessz mint a lapos. Sajnos biztos othon is igy csinálják”
 • 34. timi38 2009. július 14. 10:08
  „Hát ez szép látvány sajnálatos,hogy minket úgy kezelnek mint az állatokat sem,hiszen azoknak is ki tisztitják a helyüket.Mi a szemétben fürdünk és az mindegy fertőző vagy nem az a tény,hogy ott van és a szabad strandot üzemelteti a város”
 • 33. katuska1955 2009. július 10. 22:23
  „IVY ennyire tudod, hogy" kacsaúsztató sincs", ja biztos onnan származol! A stílusod mindent elárul!!”
 • 32. IVY 2009. július 10. 10:27
  „Költözz Bordányba.
  Ott még kacsaúsztató sincs....! :) :)
  Legalább nem kell a "büdös, mocskos, gusztustalan" Tisza partján élned.”
 • 31. katuska1955 2009. július 09. 13:34
  „Mike3 . rosszul hiszed a SZUÉ 33,3m-es ,de kár ezeken vitázni, a Tisza lehet, hogy nem mocskos, és nem fertőző,de akkor is gusztustalan, az uszodákból meg csak a Sportuszi van, ami sokak szerint fertőző és klórtól füstölgő, de akkor csak kár hogy 1 van belőle, hála Szeged vezetőinek!!! A Tisza télen jeges, a Sportuszi mégtömöttebb,akik pedig szeretnének minden nap úszni hová menjenek? A környező vdéki városokban lehetetlen megfizetni a mindennapos úszást,és odautazást. A Gomba helyett pedig beigért új Etelka sori fedett uszoda pénz hiányában nem nem épül fel. A Gomba ára átalakult!! Az új állitólag karácsonykor átadandó fürdő csak buzgárokkal, és egyébb lik-lukakkal lesz tele, új úszómedence nem lesz, ami sok embernek nagyon fájó.”
 • 30. Mike3 2009. július 09. 11:55
  „katus. asszem a szue úszómedencéje 25 m”
 • 29. gróf 2009. július 09. 11:26
  „A Tisza nem is szemetes...

  http://zold.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=72465

  http://cotcot.hu/kozosseg/cikk/4032

  http://index.hu/bulvar/suj3h373282/

  És a hegyek sem kivételek...ahová az ember beteszi a lábát, a saját dicsőségére:

  http://www.extrem.hu/cikk/extrem.hu/4386”
 • 28. IVY 2009. július 09. 08:49
  „Katuska!
  A Gomba (Isten nyugosztalja) 25 m-es medencéjéről volt nagybaszó! :)”
 • 27. Gingko 2009. július 09. 02:27
  „A mi országunkban a szemét gondja is a miénk. Bár a víz lefelé folyik, nem lehetünk ennyire cinikusak, hogy majd elviszi más nyakába. Akiktől kaptuk, feleljenek érte! Ha mi okoztuk a kárt, mi vagyunk a vétkesek. Nekünk kell intézkedni.”
 • 26. maradando 2009. július 09. 02:09
  „És mit gondolnak rólunk a déli szomszédaink! Ingyen és bérmentve , vámmentesen kapják tölűnk a szemetett ,"hiánytalanul "! Az sem vigasz,hogy végűl is a romániai duna ágban kött ki saját szemetűk. :( Mi csak egy kis bonusszal toljuk meg !”
 • 25. Gingko 2009. július 09. 02:05
  „A szemetet ki kell emelni és megsemmisíteni. A kár okozójával a költséget megfizettetni. Keményen.”
 • 24. katuska1955 2009. július 08. 17:53
  „Füstölgő klór?? 25m-es medence? szemölcs? Ti biztos szegedi uszodákról beszéltek? Valami nem stimmel! Szegeden nincs 25m-es medence, és nem is volt, nem tudom hol jártatok amikor a fertőzést kaptátok? Lassan már az 50 m-es sportuszit is bezárják és akkor télen nyáron lehet fürdeni a szeméthegy és a jég között!!!”
 • 23. harcsabajusz 2009. július 08. 15:57
  „Lehet hogy eltéröen vagyunk érzékenyek bizonyos anyagokra. Én a fürdésen úszást értek, úgyhogy a hajam is mindig vizes lesz. Nem mondom hogy minden nap, de elég rendszeresen, és elég régóta úszok. Semmi bajom. De ez csak annyit bizonyít, hogy Szegeden legalább ketten vagyunk (IVY és én), akiknek nem ártott meg eddig a Tisza, míg uszodától már kaptunk fertözést. De el tudom képzelni, hogy "katuska1955" tapasztalatai eltéröek. Mások meg egyszerüen félnek, mert "ronda", "dzsuvás", "zavaros", stb. a víz. Ez viszont nem jelenti automatikusan azt, hogy szennyezett volna a víz. Persze én se a cikk által bemutatott szeméthegy közepén szeretek úszkálni.

  Gyertek a Sárgára!”
 • 22. Logaritmus 2009. július 08. 15:35
  „"A Sárgán viszont többnyire, jellemzően az ott bandázó és piáló kiskorúak dobálják szét a szemetet."

  Na EZ a baj, hogy a szemét egy részéről mi is tehetünk, és hogy a fiatalokban ennyire nincs meg a tisztelet a természet iránt.”
 • 21. IVY 2009. július 08. 15:29
  „Ha ennyire problémás, akkor tényleg ne menjetek bele.
  De vannak sokan, akiknek az élővíz a szívecsücske. Ezen nem változtat semmi. Főleg annak, aki pici korától, szinte a vízparton nevelkedett. És.....Igazán jól úszni tanulni és max. vízbiztonságot is itt lehet megszerezni, nem holmi agyonklórozott, 25m-es medencében. Jaja. Ez a bajom a strandokkal. Sajnos, nagyon allergiás vagyok a füstölgő klórra....:)”
 • 20. ukk-mukk-fuck 2009. július 08. 15:27
  „6. hozzászólás magyarock1

  ejsze székelyt nem láttál szemetelni?”
 • 19. katuska1955 2009. július 08. 14:02
  „18.
  Valószínű, hogy a nőknél máskép működik a dolog, én és az úszótársaim, meg gyermekek szerint fordítva van,
  mint ahogy Te mondod. Uszodában semmi, ellenben a tiszai úszás hozott már kellemetlen fertőzést.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A turistáknak idén is hétvégi város marad Szeged

Szeged - Ha nem lennének konferenciák, és nem jönnének Szegedre üzletet kötni hét közben, akkor… Tovább olvasom