Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Válasz Kohári képviselőnek Képviselő Úr!

Jóni Gábor szegedi polgár, kulturális menedzser levele a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltásáról.
Ön nyílt levélben igyekezett indokolni az indokolhatatlant: a Szabadtéri Játékok működésébe való brutális, hatalmi beavatkozását. Levele a művészeti intézményvezetés szakmájában való totális járatlanságról tanúskodik. Ez még nem volna baj (civiltől nem várható speciális szakértelem), ha békén maradna. De nem marad. Ön „A kritikára" hivatkozik (ez kizárólag Marton Árpád író, egyetemi oktató amúgy szórakoztató Bátyai-ellenes filippikáit és a Szeged folyóiratban megjelent, elemzésnek titulált, szakmai szempontból értékelhetetlen írását jelenti, de ezeket szakember a helyükön kezeli), amivel szemben állnak a színházszakmai szervezetek a szabadtéri működését évek óta folyamatosan elismerő értékelései és díjai. Enyhén szólva is komikus, hogy Ön utóbbiakat figyelmen kívül hagyva Marton író és egyetemi oktató (nem szakember) személyes véleményét tartja súlyosabbnak. Ki tudja, miért.

Elöljáróban a magam személyes érintettségéről. Művészetszervezésben, kulturális intézmény vezetésében 1979-től 1997-ig szereztem gyakorlatot, aztán egy évtizedig a szegedi bölcsészkar posztgraduális programját vezettem, amelyen a rangos oktatói gárda kifejezetten kulturálisintézmény-vezetőket képzett. Számos szegedi szakember mellett itt végzett Bátyai Edina is, a 2002/2003-as tanévben. Ő korábban, 1992–97 között a színház közönségkapcsolatait szervező egységének vezetője volt, akkor én voltam a közvetlen főnöke. Konkrét ismereteimet a szabadtéri működéséről egyrészt a szakmából, másrészt „A Szegedi Szabadtéri Játékok története 2004–2009" című dokumentumkiadványból szereztem, amelynek szakmai lektorálására a szabadtéri menedzsmentje kért fel.

Észrevételeim nyílt levelére a következők:
Ön attól látja megalapozottnak Bátyai szakmai alkalmatlanságát, hogy tavaly „provokatív mulasztást" (?) követett el: a képviselőknek szánt DM-cikk sokszorosított másolatán a kommentek (szegedi polgárok véleményei) is ott voltak. Ez szóra sem érdemes kicsinyesség: sértődöttsége szerintem szerepzavarra utal, de legyen ez az Ön mentális problémája, Bátyai szakmai alkalmasságához viszont nincs semmi köze.
A gazdasági társaságként működő színházak vezetését 2004-ben nem kellett pályáztatni, erről a 2008-as előadó-művészeti törvény ki tudja, hányadik módosítása rendelkezik. Kérem, jegyezze meg: akkor nem kellett, ma viszont már kell.

A színház és a szabadtéri összevonása eredetileg, a 90-es évtizedben, dr. Nikolényi ötlete volt, és erre az akkori színház-finanszírozási rendszer kétségtelenül szolgáltatott is némi indokot. (Kérem, tanulmányozza.) Ez a rendszer azonban éppen a színházfenntartók különféle „ügyeskedései" következtében felhígult, az ezredfordulóra az eredeti célok kiüresedtek.
A mamutszínház fenntartását – annál is inkább, mert a szabadtéri és a színház mind adottságaikban, mind céljaikban és működésükben jelentősen eltérnek (kérem, ezt is tanulmányozza) – már semmi sem indokolta. Ezt ismerte fel az akkori városvezetés, és döntött (helyesen) a különválasztásukról.

Ha Ön úgy gondolja, hogy ezzel Bátyainak személyre szabott intézményt hoztak létre, reklamáljon az akkor Fidesz-frakcióknál: mind 2004-ben, mind 2009-ben a közgyűlés egyhangúlag nevezte ki, illetve erősítette meg.

Az új intézmény gazdálkodása, főleg a gazdálkodás új szemlélete, a szakmában hamar példaértékűvé vált, Mádl Zoltán (talán a legrangosabb színházgazdasági szakember) 2007-ben a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén, az Államháztartás-szekcióban neves kutatóknak, közgazdászoknak, minisztereknek és exminisztereknek mint a nonprofit szektor sikertörténetét mutatta be előadásában. Az állami támogatás és a hatékonyság mutatóit a salzburgi, a mörbishi és a St. Margarethen-i játékokkal összevetve elemezte. (Minderről tájékozódhatott volna a fent említett dokumentumkiadványból is.)

Emlékeztetem, hogy a szabadtéri bevételi tervét az évente végzett nézőkutatás adataira alapozva mindig a menedzsment terjeszti a város közgyűlése elé, amit Önök jóváhagynak. Nem volt arról hír, hogy a 2012-es tervet Ön megalapozottan kifogásolta volna. A szabadtéri eddig minden évben teljesítette a közgyűlés által elfogadott előirányzatot, volt év, amikor nagyon túlteljesítette, és volt, amikor nem nagyon teljesítette túl. Olyan év, amikor nem teljesítette, nem volt. Mit is kifogásol? (Mostanság amúgy sem szép egy kulturális intézmény bevételcsökkenését a menedzsmentnek felróni, amikor észleljük, hogy a vásárlóerő általában és igen erősen csökkent. Mint tudjuk Maslow szükséglethierarchia-elméletéből, nehéz időkben először a kulturális kiadásokról mondunk le. Ezt teszik most a magyar családok.)

A kulturális marketingről, nem szakemberként, láthatóan halvány fogalma sincs. Tudja, az egy olyan korszerű vezetési elmélet és gyakorlat, ami a piaci kereslet mért adataiból indul ki. De a célja nem az igények szolgai kielégítése – többek között ez különbözteti meg a kereskedelmi marketingtől –, hanem mindig az igények fölé céloz, ezzel lassan, lépésről lépésre nívót emel, ízlést formál.

Marton Árpád író, egyetemi oktató véleménye, miszerint a kultúra mindig veszteséges, de ezzel nem kell törődni, mert a művészi minőséggel való lélekformálás fontosabb, kétségtelenül szép gondolat, ám az európai gyakorlatban merő dilettantizmus. A szocializmusnak nevezett rendszer 22 éve véget ért, ma már nem engedhető meg, hogy amúgy magas művészi értékű előadások rendre fél házzal menjenek a 4000 személyes nézőtér előtt (lásd: Mária). Igen, több opera kéne, ám egy szezonban ma csak két telt házat lehet eladni. Tudja valaki jobban csinálni?

Az Ön barátja, akit „hirtelenjében" idetelefonált a kulturális bizottság ülésére, biztosan nem. Az Agria Játékok honlapja szerint idén nyáron három előadásuk maradt el érdeklődés hiányában, és legnagyobb sikerük a „Négy férfi gatyában" című, bizonyára mélyen magyar, keresztény és roppant hazafias produkció volt. Ez ám a referencia! Tudja, az a nagyon nagy baj, hogy Ön döntéshozóként ezt a rapid vezetőváltást még komolyan is gondolta.

A szabadtéri szezonjának szakszerű előkészítését Ön a vezetőváltással megakasztja. Ez elképesztő amatőrizmus, ami komoly károkat okoz a városnak. A pécsi EKF-projekt kapcsán készült országos felmérés megmutatta: a magyar felnőtt lakosság szerint Szeged a kultúra városa, és a Tisza mint a természeti környezet gyöngyszeme után második helyen a szabadtérit említették a várost meghatározó értékének. Most, amit Ön akar, az tönkreteszi előbb a készülő szezont, aztán magát az intézményt, ami a városimázs meghatározó eleme, és kárt okoz az idegenforgalmi vállalkozásoknak is.

Ön ország-világ előtt nyilvánvalóvá tette totális hozzá nem értését. Kérem, most már vonuljon hátrébb, de előbb vonja vissza Bátyai leváltásáról szóló előterjesztését. Ne tetézze a bajt, csinált már eleget. (A vonatkozó szakkifejezés: negatív városimázs.)
Illendő volna még bocsánatot kérnie, de nem feltételezem, hogy erre képes.

Jóni Gábor szegedi polgár

Olvasóink írták

 • 20. jozko 2012. december 13. 00:39
  „16.

  Tisztelt JoGabor!

  Azt állítod, jobb helyeken körülröhögik az "ad hominem", leánykori nevén ´Argumentum ad hominem" érvelést.
  Igazad lehet - de azt javaslom, akkor ne menj "jobb helyekre", mert a "személy elleni" érvelést , rövidebben a ´személyeskedést´ Te kezdted!
  Emlékeztetlek: ez a leveled v á l a s z Kohári képviselő úr levelére.
  Bizony, jócskán teletűzdelted "személye elleni" érveléssel , személyeskedéssel!

  Sőt, elkövetted leveledben az " Argumentum ad personam" érvelési hibát is : ilyet az vét, aki a /jelen esetben a kritizált/ személy tulajdonságait vagy cselekedeteit úgy állítja be, arra irányítja , tereli a figyelmet, hogy azok miatt ne higgyünk neki , ne fogadjuk el amit mond!
  Mintha úgy érvelnél:
  Ne higgyünk Szabó Kornélnak, hogy látta a sárga színű gázoló, cserbenhagyó autót - mert tavaly fülöncsípték az ABC-ben, amint elemelt 2 zsemlét!

  Rontja a hiteledet, ha a mi szemünkben észreveszed a szálkát is - a magadéban pedig a gerenda sem zavar!
  Senkit nem akarok erről meggyőzni, mint ahogyan arról sem, hogy egy számmal nagyobb lovat sikerült választanod.
  Ismét.”
 • 19. mátka 2012. december 12. 22:11
  „"hanem a szerző személyét kifogásolja" ...a szerző és gondolatai,talán szoros összefüggésben. Miért is ne lehetne bárkit is kritikával illetni,annak ellenére ha okos gondolatai is vannak? E kettő nem kizárt.Okos gondolat,kevésbé elfogadható személy.Én maradnék inkább annál,hogy az írás színházi terület kapcsán érkezett,ahol az írást jegyző vajmi keveset,relevánsat tud felmutatni.Ha igen ismétlem elnézést,de had tudjuk,hogy meglátásainak alapja is van.”
 • 18. tol 2012. december 12. 22:00
  „a stílusa nem közönséges - éppenséggel cizellált -, kicsit lekezelö, de hát, Istenem, - lelkesültségében az ember igyekszik olyan kokit adni, amilyet tud. A baj az, hogy itt már régen a szakmaiság szóba se jön, az Edina nem tud olyan kalapot viselni, amely megfelelö lenne. Itten kérem izmozás foly. Megfojtatása következik.”
 • 17. roxper 2012. december 12. 17:36
  „Jó levél, gratulálok, jól mutatja be a nari képviselők ellentmondásos előterjesztését! ;)”
 • 16. JoGabor 2012. december 12. 12:41
  „Tisztelt Hozzászólók,
  csak halkan jegyzem meg, hogy amikor valaki nem bármely írás tartalmát, hanem a szerző személyét kifogásolja, azt ad hominem-típusú érvelésnek nevezik, és jobb helyeken egyszerűen körberöhögik. De én nem teszek ilyet.

  Engedjék meg, hogy tisztelettel megköszönjem mindnyájuknak, hogy vették a fáradságot írásom elolvasására és véleményezésére.
  További szép napot mindenkinek.”
 • 15. papen 2012. december 12. 09:19
  „Jóni Gábor levele nagyon attraktív. Szépen bemutatja a szakmában szerzett tényleg magas szintű jártasságát, és azt, hogy naprakész az információkban. A kulturális marketingről is szépen ír (bár megjegyzem, hogy anno nem ez hangzott el az akkori JATE-s oktatásokon, de hát, minden változik).
  Ám véleményem szerint az a helyzet, hogy Bátyai Edina leváltásának okáról egyetlen mondatot sem írt. Egy embert hoz fel, aki tiltakozott. Szeretném felhívni Jóni Gábor figyelmét arra, hogy nem 1 ember volt, hanem ennél jóval többen. És itt jön be a képbe a relativizmus. Attól, hogy Bátyai Edina jó szakember, ha ilyen hibát követ el, és még csak elnézést sem kér, és nem intézkedik azonnal, a fenntartónak kell levonnia a következtetést. Mert ha meg ő nem teszi, akkor levonja az állampolgár.”
 • 14. saturnus 2012. december 12. 07:50
  „http://atv.hu/cikk/20121212_kemenyen_beszolt_orbaneknak_a_nemet_igazsagugyi_miniszter?source=hirkereso

  2012.12.12. 07:08
  Keményen beszólt Orbánéknak a német igazságügyi miniszter”
 • 13. saturnus 2012. december 12. 07:27
  „Fricz Tamás az 1980-as évek elején a korai Marx bonyolult stílusában hosszú cikkeket publikált az Ifjúkommunistában, a KISZ KB elméleti folyóiratában. Témái: a KISZ mint a politikai szocializáció helyszíne, a KISZ és az MSZMP viszonya.
  Fricz Tamás politológus, a Civil Összefogás Fórum és a Békemenet szervezője minden megnyilvánulásában harcosan támadja a ,,posztkommunista szerveződéseket" és óv attól, hogy bárki is megbízzon a ,,KISZ-ben szocializált"
  http://www.168ora.hu/bluzone/levelhullas-civil-osszefogas-forum-fricz-tamas-bekemenet-107107.html”
 • 12. jozko 2012. december 12. 00:32
  „Jóni Gábor szegedi polgár Úr!

  Levelének elejét olvasva - első olvasatban- az volt a benyomásom, hogy nocsak, milyen derék dolog a volt főnök, a volt oktató részéről kiállni volt hallgatója, volt kollégája érdekében!
  Mondhatnám : lovagias !
  Tovább olvasva ennek a levélnek egyre inkább öndícséret szaga van!
  Annyira fényezi saját magát, hogy az már szaglik!
  Becs´ szóra, kezdem sajnálni Bátyai Edinát: akinek ilyen jóakarói vannak, annak már ellenségekre sincs szüksége!
  A kultúra menedzselése nem az én szakterületem , abban szerzett érdemeit én nem vitatom.
  Manapság, amikor annyi mindenért adnak diplomát , gondolom, ezt sem kell szégyellni.
  Nekem a stílusa tűnik egyszerűen közönségesnek.
  /Korrigálható, ahogyan értesültem, legújabban "stílustanból" is lehet Szegeden diplomát szerezni./
  Egyébként remélem nincs harag, az önmenedzselés is csak egy munka- és valamiből csak meg kell élni.

  Tisztelt Kohári Képviselő Úr!
  /Talán olvassa a cikket, név szerint megszólították benne.../

  Személyesen nem ismerjük egymást és semmi okom nincs beleszólni a munkájába, de az lenne a tippem:
  vigyen magával a rendkívüli közgyűlésre 1 db főtt tojást - mint afféle "installációt".
  Biztos vagyok abban, hogy a kamerák kereszttüzébe fog kerülni - és alkalmas pillanatban a tojás egyik végét koppintsa az asztalhoz és a "behorpadt" végével állítsa azt maga elé!
  Installációjának adja az "Emlékezzél Kolombusz tojására" címet"
  Ugyanis ezt a megkezdett feladatot végig kell vinni, be kell fejezni, művészeti szakvélemények ide vagy oda.
  /Amiket azért természetesen rangjukon kezelünk/
  Bátyai Edina /akivel semmilyen személyes viszonyban nem állok/ , nem művészeti vezetőként került a pellengérre - hanem mint intézményvezető.
  És ez messze nem ugyanaz - munkáltatói elbírálás szempontjából.
  Őt egyébként már nem a Fidesz frakció "aprítja" - körbehordozott véres kardjukkal sokkal inkább a szocialisták "folyattatják" a vérét, hogy egyik prominens személyiségük kedvenccé vált szavajárását idézzem.
  Hasonlatos ez a "kivéreztetés" a "Fekete város" földfoglaló akciójához.
  Ha az ex- igazgatónőnek kitart a "vére", akkor körülkeríthetik vele a Dóm teret, az "Illatos palotát" - és egy füst alatt talán még néhány megtartandó szocialista erődítményt.
  Szerintem jobban tették volna, ha az első határozat elfogadásával hagyták volna békében, méltósággal távozni.
  Mert úgy érzem, Bátyai Edinának mennie kell /amíg lehet, érdemei elismerése mellett, emelt fővel/.
  Botka László polgármester Úrnak megvan a lehetősége, hogy bölcs "salamoni" döntést hozzon ebben
  a modern "krétakörben":
  ha "elengedi" B.Edinát, mondhatja majd: ő szereti jobban, nem akarta, hogy "széttépjék"...
  Ha így vesszük, Polgármester Úr kezében van a bölcs döntés joga- meglátjuk, él- e vele?
  Csütörtökön este látjuk meg.”
 • 11. PTG-s 2012. december 11. 22:01
  „Bravó Gabi, szigorúan osztályozd őket! Nem érdemelnek kegyelem kettest sem!”
 • 10. mátka 2012. december 11. 21:56
  „tatár és szatyi- ha megszólítottatok :okosakat az tud mondani aki tudja mit beszél és nem csak kommenteket fűz hozzá,bármihez.Érdemben vitatkozni azzal ,amivel abszolút nem értünk egyet,nehéz.Nem is kell. Én szakmát képviselek. Gondolatokat szoktam cserélni,szakmabeliekkel,ami abszolút nem egyező a fentiekkel.Ugye ez nem baj? Amit mi vázolnánk,hiszen említettem ,baráti körben is megvitattuk az,hogy a kritikát megfogalmazó sem tett le releváns,a színház egészét megmozgató,szakmai produktumot.Innentől kezdve ,az ő véleménye,e tárgykörben,abszolút megkérdőjelezhető.”
 • 9. Olajfa14 2012. december 11. 21:28
  „A partallam az partallam. Most ennek a letrehozasa folyik, az ehhez megfelelo emberekkel. Annak idejen Acel Gyorgy tudta, hogy a tehetsegnek is teret kell engedni, megha nem is a rezsimtapsoloja az illeto. *Aki nincsen ellenunk, az velunk van.* Mondta Kadar. *Aki nincsen velunk, az ellenunk van.* Az orbani logika szerint. Ld. Fekete Gyorgyot es a tobbit. Nehez helyzet vagyunk, de egyre nagyobb a remeny a rezsim eltakaritasara.”
 • 8. Ebgondolat 2012. december 11. 18:00
  „Én őszintén tisztelem azokat az embereket, akik ezt a narancsagyú gittegyletet az értelem felé vezető úton terelni próbálják! Nem könnyű feladat, az tény. Ugyanis ahol az értelem, ész érvek helyét a galádság, tisztességtelenség, cinizmus és diktatórizmus uralja, majdhogynem reménytelen feladat értelmet csiholni. De mindenképp meg kell próbálni. 2014-ben úgy is oda kerülnek, ahová valók: a politika szemétdombjára! Ezt ők is tudják, ezért folytatják immár gátlástalanul a város kifosztását.”
 • 7. tatár 2012. december 11. 17:41
  „6. bánki 2012.12.11. 17:08
  Nem lehet mindenki bélgázfűrészelő, mint te.:-)”
 • 6. bánki 2012. december 11. 17:08
  „Mi van ?
  ,,kulturális menedzser ? "
  basszus !

  Agyhalott !”
 • 5. szatyi 2012. december 11. 15:20
  „"2. mátka 2012.12.11. 13:20 "

  És te ki vagy, hogy ily okosakat tudsz kommentelni?”
 • 4. mirr-murr 2012. december 11. 13:35
  „Azért az tényleg minden fantáziát felülmúl, ahogy a szegedi fidesz egy <moderálva> tesz meg élet-halál urává a kultúrában. Ha már olyan nagy keresztények a derék Haág kollégával együtt, hadd kérdezzem a Bibliával: "ki vagy te, hogy ítélkezni mersz?!"”
 • 3. tatár 2012. december 11. 13:29
  „2. mátka 2012.12.11. 13:20
  Ha értekeznél kicsinység Kohári mester művészet menedzseri kompetenciájáról is... És persze, ha érdemben vitatkoznál a leírtakkal....”
 • 2. mátka 2012. december 11. 13:20
  „"Művészetszervezésben, kulturális intézmény vezetésében 1979-től 1997-ig szereztem gyakorlatot"....ez most kevés. Milyen eredménnyel,hatásfokkal ? A Kormos T vezette színházmarketing pl? Az már a feledés homályában,csupán az is ugyanolyon színházvezetés volt ,mint a többi,semmi igazi,releváns nóvum,országos hír,pedig ha jól emlékszünk semmi. Persze ha nem igaz elnézést,de hogy eszünkbe nem is igazán jut,az bizti..”
 • 1. tatár 2012. december 11. 13:14
  „Szuper gigalájk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kritikusok nyílt levele a szabadtériről a képviselőknek

Neves kritikusok, kulturális szakújságírók nyílt levelet írtak a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyében… Tovább olvasom