Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Választás az egyből

A megye két városában is a jelenlegi és egyben újra jelölt jobboldali polgármester lesz ősztől az első ember. Ez azért állítható biztosan, mert a választók csak egyetlen jelöltből „választhatnak": a jelenlegi polgármestereknek napokkal a jelöltállítás határideje előtt nincs kihívójuk.
Nagy Sándor és Nógrádi Zoltán
A hétezres lélekszámú Mórahalmon Nógrádi Zoltán polgármester immár a harmadik ciklusát zárja. Mivel eddig egyetlen versenytársa sem jelentkezett, úgy tűnik, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője ősztől újabb négy évig vezetheti a fürdőjéről és gyors fejlődéséről ismert települést.

Nógrádi szerint ugyan keringenek hírek arról, hogy rajta kívül valaki másnak is gyűjtenek ajánlószelvényeket Mórahalmon, de nincsenek arról információi, ki lehet a vetélytárs. A jegyzőnél még senki nem adta le a polgármester-jelöltséghez a kellő számú ajánlószelvényt. Minthogy nem tartja illendőnek és bölcsnek, nem nyilatkozott saját választási esélyeiről egy esetleges kihívóval szemben. Négy évvel ezelőtti független vetélytársa, Rónai Gábor mindössze negyedannyi szavazatot gyűjtött, mint Nógrádi. Ez is magyarázhatja, miért nem próbálkozik most senki vele szemben.

Győr-Soproni példa

Nem túl gyakori, hogy egy több ezer fős kisvárosban csak egyetlen jelölt méresse meg magát. Laptársunk, a Kisalföld információi szerint Győr-Moson-Sopron megyében például nincs ilyen kisváros. Az viszont ott már előfordult négy évvel ezelőtt, hogy egy ilyen településen egyetlen polgármesterjelölt sem volt.

– A szocialisták mérlegelték, amit kellett, és így döntöttek. Mindez azonban az ő belügyük – kommentálta a polgármester a tényt, hogy az MSZP nem állított vele szemben ellenjelöltet.

Nagy Sándornak a hét és fél ezer lakosú Kisteleken szintén nem akadt kihívója. A polgármester szerint azért, mert a településen élők többsége nem akar változást. A fideszes politikus elmondta: éppen tegnap jutott a tudomására, hogy egy független jelölt mégiscsak indulhat vele szemben, de semmi közelebbit nem tudott róla. Mindenesetre tegnapig még senki más nem adta le a jelöltséghez szükséges kopogtatócédulát.

Sándorfalva, Mindszent

A nyolcezer lakosú Sándorfalván Darázs Sándor jelenlegi polgármesternek 2002-ben is akadt öt kihívója, idén két-három riválisra számít. Az egyik biztos kihívó, Bertalan Zoltán szocialista színekben indul, a másik, Kakas Béla függetlennek vallja magát. A hasonló lélekszámú Mindszenten két polgármesterjelölt adott le eddig elegendő kopogtatócédulát: Zsótér István, a jelenlegi, független polgármester és Antal István, aki a Fidesz jelöltjeként indul.

A kisteleki polgármester négy éve a szerinte erősnek számító Sere Ferenc szocialista jelölttel szemben a voksok nyolcvanhat százalékát szerezte meg. Ha határidőre akadna is kihívója, a folyamatos fejlesztéseknek, országos közéleti munkájának köszönhetően most sem számít komolyabb küzdelemre. Bár – mint mondta – meglehet, hogy csak hozzá nem jutnak el az elégedetlen hangok. Annak okát, hogy a szocialisták nem jelöltek senkit vele szemben, abban látja: az MSZP-nek az a célja, hogy otthon tartsa, érdektelenné tegye a választókat a helyi politikával szemben.

Botka László, az MSZP Csongrád megyei elnöke elmondta, hogy a helyi szocialisták döntése alapján nem indul MSZP-s jelölt a két városban. Hozzátette: egyébként sincs jelentősége, hogy milyen pártállású a néhány ezres kisvárosok polgármestere, a lényeg az, hogyan fejlődik a település. A helyi szocialista szimpatizánsoknak azt ajánlja, arra szavazzanak, akiben a fejlődés garanciáját látják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhatos osztály a sándorfalvi iskolából

Ötven évvel ezelőtt voltak tizennégy évesek a sándorfalvi iskola végzős nyolcadikosai. Az 1956-os… Tovább olvasom