Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Választási körlevelet adott ki a püspök

Egyik politikai irányzat mellett sem áll ki, ugyanakkor valamennyi parlamenti párt programjából beemelt legalább egy hangsúlyos elemet szombaton nyilvánosságra hozott szokásos választási körlevelében Gyulay Endre szeged–csanádi megyés püspök.
„Az úgynevezett kopogtatócédulák begyűjtése elkezdődik. Nem szeretnék egyetlen párt mellett sem kiállni. De szeretnék segítségére lenni alábbi soraimmal híveimnek, hogy milyen szempontok szerint kellene kiválasztani az alkalmas személyeket" – kezdi szombaton nyilvánosságra hozott és a szeged–csanádi egyházmegye valamennyi templomában – így a dómban, az újszegedi és a rókusi templomban is – vasárnap felolvasott, tízpontos körlevelét Gyulay Endre.

A püspök felhívja a figyelmet az embrió tiszteletére, a házasság fontosságára, elutasítja a béranyaságot, a klónozást és az eutanáziát. Szót emel a szociális igazságosság mellett, a globalizációval szemben a szolidaritást hangsúlyozza: „Nem halat kell adni, hanem hálót, és megtanítani halászni." A bevándorlással kapcsolatban kiemeli: befogadó, nyitott magatartást kell tanúsítani a jövevényekkel szemben, ugyanakkor törvénnyel kell védeni a többségi nemzet érdekeit, gondolnunk kell a határokon kívül élő magyarok érdekeire is.

Gyulay Endre szerint fontos a határozott szembeszegülés a korrupcióval, minden törvénytelenséggel, bűnözéssel, fel kell számolni a prostitúciót, a pedofíliát, a drogkereskedelmet. „Jó lenne, ha nyugodtan mehetnének haza öregjeink a templomból, mert nem tépik le az arany nyakláncukat, vagy lakhatnak tanyán, anélkül, hogy rablógyilkosoktól kellene félniük. Vagy a templomok istentiszteleti kincseit nem kellene templomgyalázóktól félteni."

Az egyházi méltóság óv attól, hogy hazánk a gazdagabb nemzetek hulladéklerakójává, piacává váljon. A 8. pontban, amikor az intézményes reformról ír, kiáll az egészségügy rendbetétele és stabilizálása mellett.
Gyulay Endre utolsó pontban említi a szolidaritást: „Legyen meg a szolidaritás teljes vállalása, állítsák meg a társadalom kettészakadását, a banki szféra uralmát."

A szeged–csanádi megyés püspök befejezésül azt kéri híveitől, hogy ha elérkezik a választás napja, mindnyájan adják le voksukat, de átgondoltan, felelősséggel tegyék ezt.

„Addig is kérjük Istent, naponta imádkozzunk, hogy nemzetünknek méltó és alkalmas vezetői legyenek" – zárja a választások elé írt körlevelét Gyulay Endre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoltán Szegeden lett szerelmes

A Luxemburg grófjában hol táncos komikusként, hol pedig bonvivánként láthatja a szegedi közönség… Tovább olvasom