Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Valika néni a falu lelke

Pusztamérges - Minden napnak meg kell találni az értelmét – vallja a pusztamérgesi nyugdíjasklub vezetője, Csala Istvánné Valika néni. Ő a legfőbb bizonyíték: a közösségért bármikor ugrasztható.
– Maszat asszonyka. Ez annyit jelent, hogy jó kedélyű és bármikor bármire ugrasztható a közösség érdekében. A falu lelke. Nincs olyan kacifántos nyugdíjas, akivel szót ne értene – hallottuk Pusztamérgesen Csala Istvánné Valika néniről. A nyugdíjasklub 75 éves vezetője, bár bottal jár, úgy elhajította a kísérőjét a bokor alá és ugrott fel a színpadra énekelni a klubosokkal, mintha semmi baja sem lenne. Napközben sokat van úton, nem ér rá. Hol az óvodásoknak készít asztali díszt „a szeretet lángjával", hol megy, és szaval a falukarácsonyon. Honnan ez a hatalmas lelki erő?

Csala Istvánné az egész falut ismeri.  Fotó: Veréb Simon
Csala Istvánné az egész falut ismeri.
Fotó: Veréb Simon

Valika néni azt mondja, úgy érzi: a saját családján kívül kapott egy másik közösséget, ahová tartozhat, és ez jót tesz a lelkének. Menni pedig addig megy, amíg hívják, amíg szükség van rá. Húsz éve, amikor a férje nyugdíjba ment, együtt léptek be a nyugdíjasklubba, és amikor élete társát elvesztette, segítettek átvészelni neki a nehéz időket. Később a klubvezetést is átvette. A pusztamérgesi postán dolgozott 36 esztendőn keresztül, mindenkit ismer. A dugdosós telefonnal kezdte, krosszbárral folytatta, bélyeget árult.

Manapság Csala Istvánné mobiltelefonnal a zsebében jár, az biztonságot ad neki, annak ellenére, hogy – nevetve meséli – alig látja a gombokat, ezért sokszor „belebotlik". Minden kortársát ösztönzi, hogy ne hagyja el magát, hanem minden napnak próbálja megtalálni az értelmét, hogy valami kis örömét lelje benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 4000 műtétnél segíthet a röntgenkép-erősítő

Szeged - 2 millió forintnál több gyűlt össze eddig a szegedi Cora Áruházban, ahol a Mosolyban mért… Tovább olvasom