Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vallásgyalázás miatt tiltakoznak

Szeged - Tizenkét tányéron ürüléket imitáló műanyag öntvény is része Győrffy László Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című installációjának, amelyet a REÖK Zöld Szalonjában, a Várfok Galéria kortárs gyűjteményét bemutató tárlat részeként állítottak ki. A KDNP és a Jobbik vallásgyalázást kiáltva tiltakozik. A művész nem érti.
A székesfehérvári Szent István Király Múzeum kiállításán pár hónapja senkit nem zavart, Szegeden viszont botrány kerekedett a fiatal képzőművész, Győrffy László Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című installációjából, amelyet a REÖK-ben láthat a közönség. „Az installáció büféasztala az elmúlás kérdésével foglalkozik, illetve azzal, a problematikával, amelyet a 'teremtés', azaz mindenféle alkotómunka jelent. Művem kerül mindenféle ideologikus megközelítést: számomra egy műre rátelepedő ideológia beszűkíti annak értelmezési lehetőségeit, az én intencióm éppen az, hogy a munkáim, s köztük ez az installáció is, számtalan kérdésfelvetésnek adjanak teret. Éppen a kívülálló pozíciójából vagyok képes rákérdezni az emberi testen keresztül a művészet és az élet felkavaró kérdéseire. Így természetesen nem kérdőjelezhető meg a nézőkben megfogalmazott asszociációk létjogosultsága, azonban ezek a képzettársítások már nem a műről szólnak, hanem sokkal inkább az adott befogadó kulturális referenciáiról" – fogalmaz az installáció mellett is olvasható vallomásában az alkotó.

Győrffy László 2001-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán szerzett diplomát, azóta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 2005-ben elnyerte a Római Magyar Akadémia ösztöndíját, számos sikeres egyéni és csoportos kiállítása volt már idehaza – többek között a Pannonhalmi Főapátságban – és külföldön is. Munkáit rangos galériák mutatták be Bécsben, Párizsban, Marseille-ben, Zürichben, Kölnben, Los Angelesben; a szakkritika a legjelentősebb fiatal magyar képzőművészek közé sorolja.

Győrffy László installációja a REÖK-ben látható kiállításon. Fotó: Karnok Csaba
Győrffy László installációja a REÖK-ben látható kiállításon. Fotó: Karnok Csaba

Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke, az önkormányzat kulturális és egyházügyi bizottságának elnöke és Kalmár Ferenc tanácsnok, országgyűlési képviselő, a KDNP megyei elnöke Tiltakozunk a vallásgyalázás ellen címmel közös sajtóközleményt juttatott el lapunkhoz. „A Kereszténydemokrata Néppárt szegedi képviselőiként megdöbbenéssel és értetlenül állunk az előtt a tény előtt, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. Regionális Összművészeti Központjában megjelenhet a Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben címet viselő installáció. A korhatár nélkül látogatható, közpénzből, önkormányzati tulajdonú cég által működtetett intézményben megjelenő képződmény nemcsak a hívő, vallásos emberek, de valamennyi jóérzésű polgár érzékenységét sérti. Úgy véljük, ez az eset nem maradhat következmények nélkül" – fogalmaznak. Információink szerint a kulturális bizottság is tervezi, hogy foglalkozik az üggyel.

– Megdöbbenve állok az események előtt, tipikus félreértelmezésről van szó, amit nem tudok mire vélni. Győrffy László installációja sok mindenről szól, és valóban szélesen értelmezhető, de ebben a kereszténység vagy bármiféle vallás negligálása, megsértése nincs – fogalmaz Nátyi Róbert, a Várfok Galéria kortárs gyűjteményének Szegeden bemutatkozási lehetőséget biztosító REÖK művészeti vezetője. A teológiával és a keresztény művészettel is foglalkozó művészettörténész szerint bár az interpretáció szabad, egyetlen értelmezést nem lehet rákényszeríteni mindenkire. – Ez az alkotás nem egy tudatos provokáció, ha az lenne, ki sem állítottuk volna, mert az engem is provokálna. Ennek szakmai kérdésnek kellene lennie; egy ilyen érzékeny területen farkast kiáltani, ahol nincs farkas, felelőtlenség. Ezzel az erővel Nádler István háromszögeket ábrázoló alkotásairól is mondhatnák azt, hogy szentháromság-tagadás.

„Nem állt szándékomban az utolsó vacsora parafrázisát elkészíteni ebben a műben, vagy bármilyen módon a keresztény egyház kritikáját megfogalmazni általa – az installációban nem is található olyan motívum, amely az utolsó vacsora ikonográfiájára utalna. Az asztalon elhelyezett 12 tányér a 12-es szám mágiájához kapcsolódik, amely az egész kultúránkat átszövi, a 12 olümposzi istentől a naptár 12 hónapból álló felosztásán át a 12 zodiákus jegyig. A felkínált étel helyén megjelenő (mű)ürülék egy végtelenül felgyorsult idő érzetét kelti: ebbe a kizökkent időbe illeszkedik a bal kezemről készült élethű öntvény, amely az alkotás végével szembesít (lévén balkezes vagyok). A Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben egy olyan negatív csodát reprezentál a maga költőiségében, amelyben az alkotás folyamata nem feltétlenül öröm, hanem fájdalmas küzdelem: a művész testbe vetettségén, kiszolgáltatottságán keresztül, a saját test kockára tételével szembesít a mindannyiunkat körülvevő világgal, amely gyakran nemcsak diszharmonikus, hanem már nem is otthonos. A művészet hiábavalóságának, az elmúlás és az enyészet ábrázolásának hagyománya a barokk vanitas kultuszáig visszavezethető: ehhez kapcsolódik az asztali beállítást kiegészítő fénykép, amely az 1786-ban épült montparnasse-i katakombák múzeumként működő folyosóján készült Párizsban. Azonban a halál jelenléte ellenére a mű olvasata nem feltétlenül tragikus: a műanyagból öntött „levágott kéz", illetve a műürülékek fel is fedik saját mesterségességüket, groteszk gesztussal egészítve ki e színpadias szituációt: a vég nélkül termelődő másolatok, az alkotó nélküli teremtés komikumával figyelmeztetnek arra, hogy az eredetiségről alkotott ideáinkat a tömegtermelés és fogyasztás kultúrája állítja kihívások elé nap mint nap" – elemzi művét Győrffy, akit meglepett a szegedi tiltakozás.

– Ez az installáció 2009-ben készült, először a Fiatal Művészek Stúdiója Egyesület galériájában mutattam be, majd más budapesti galériákban és Székesfehérvárott is láthatta a közönség. Soha, sehol, senkinek nem volt vele baja. Szerencsétlennek és lehangolónak tartom, hogy úgy tűnik: Szegeden helyi politikai csatározáshoz használják fel.

Jobbik: botrány Mária országában Rácz Tibor, a Jobbik szegedi szervezetének alelnöke a Reök-palota előtt tartott tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ami kultúra és művészet címén folyik Szegeden, az túl megy minden határon. Úgy vélte: „a szabadtéri művészetfelfogását Alföldi Róbert szelleme járja át". Hangsúlyozta: jól ismeri a modern művészetet, de Győrffy László „valamijét" nem nevezné művészetnek. „Sőt egyenesen felháborítónak tartom, perverznek, betegesnek és vallásgyalázónak is." A Jobbik szegedi politikusa szerint „botrányos, hogy Mária országában, egy keresztény vallási régiós központban, a szegedi adófizetők pénzéből ilyen megvalósulhat. Ez már a legsötétebb SZDSZ-es kultúrpolitikai időket idézi", ezért a Jobbik megvizsgálja, történt-e bűncselekmény. Rácz szerint „ez az ügy már feszegeti a közösség elleni izgatás bűncselekményét is, és vallási csoportokat is sért". Az alelnök kijelentette: „elég volt a kultúra, a hagyományok és művészetek szabadgondolkozású újraértelmezéséből". Sajnálatosnak nevezte azt is: Szörényi Levente és Bródy János Alföldi Róbertet kérte fel, hogy jövőre a Dóm téren megrendezze az István, a királyt.

Csak kérésre mutatják meg. – Nem értem, hogy politikusok művészeti, szakmai kérdésekről miért tartanak a Reök-palota előtt sajtótájékoztatókat, de látva, hogy ez az alkotás milyen szélsőséges politikai vihart kavart a városban, intézményvezetőként úgy döntöttem, a nagyközönség előtt bezárom a Zöld Szalon ajtaját. Nem szedjük szét az installációt, hanem mindenki saját felelősségére, külön kérésre megtekintheti. A hoszteszeket, biztonsági őröket lehet majd megkérni, hogy nyissák ki az ajtót – mondta el Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. igazgatója, aki szerint eddig is ügyeltek arra, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozásokra érkező óvodások, kisiskolások ne menjenek be a Zöld Szalonba.

Olvasóink írták

125 hozzászólás
 • 125. cantus 2012. december 06. 18:11
  „Az iszlám egy ilyen esetben már rég az egész REÖK-öt porrá zúzta volna, mi keresztények pedig, ha merünk szólni, hogy kérem ez azért zavar és sért, akkor rögtön mi vagyunk a szemétládák és húzzuk be fülünket, farkunkat.
  Miért van az, hogy a kereszténységet mindig, bárki szabadon alázhatja, lejárathatja? Úgy gondolom igenis felemelhetem a szavamat és elmondhatom, hogy engem ez mélységesen bánt. Nem akarok én ezzel senkit bántani, senkinek se rosszat, de egy bocsánatkérés az alkotótól a minimum lett volna ilyen esetben.”
 • 124. jozicsenko 2012. november 28. 12:28
  „ha a liberálisok az asztalra sz.rnak, az az ő dolguk

  de ezt miért kell művészetnek hívni?
  miért kell kiállítani?
  miért kell az én adómból finanszírozni?

  tessék otthon mocskoskodni, a Reök palotát meg hagyják meg az átlagosan egyszerű embereknek - a sz.rnk a budiban a helye, qrvára nem az asztalon...”
 • 123. SP 2012. november 26. 21:22
  „Talán
  a kollégiumi menzaebéd ihlette meg a műv-észt.”
 • 122. kispacni 2012. november 26. 15:10
  „122.
  Maga a Délmagyar is így reklámozta másfél hete:

  "A Zöld Szalonban kortárs képzőművészeti installációt állítanak fel: az utolsó vacsora asztala - emberi ürülékkel megterítve. Egyik értelmezési lehetősége: memento mori. "

  (lásd http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kontrasztok_vonzasaban_-_verrel_festett_kepek_a_reok-ben/2306874/)”
 • 121. Király75 2012. november 25. 20:42
  „Hát ha ez a művészet napjainkban elég siralmas a helyzet. És ezt tanulta a "művészúr" éveken át az egyetemen? És ez a megmagyarázás, hogy nem az utolsó vacsoráról szól a kiállítás, szerintem 10 ből 9 embernek ez ugrik be róla. Egyszerűen ízléstelen, és provokatív.”
 • 120. laalika 2012. november 25. 18:23
  „Ha ez egy ember alkotása akkor egyenlő is az alkotásával. Ízléstelen, undorító, maga a " mű-vész" aláírása, amivel ő, mint teremtő, egyenlő.”
 • 119. Emberségetavilágnak 2012. november 25. 17:52
  „Chagall teheneinek is van magyarázata, a gyermekkori élmények mély nyomokat hagynak.
  Amikor az önkifejezés végterméke a végtermék maga, el lehet képzelni, mekkora pszichés sokk alatt állhatott.”
 • 118. Horthyszobor 2012. november 25. 17:21
  „108. Valószínű az volt a dörzspapír...”
 • 117. szarugy 2012. november 25. 16:58
  „Barátaim,
  Ez az ügy mindnyájunk közös nagy dolga. Valemennyiünket érintő szentséges kérdés, hiszen nap mint nap, ha nem is szembesülünk, de érezzük, mikor egy-egy lehelet mellett Isten irgalmából elhagy bennünket a gonosz és fellélegezve megkönnyebbülünk. Nem hagyhatjuk hát, hogy csúfot űznek természetes érzéseinkből.
  Nem hagyhatjuk, hogy pártok, felekezetek kisajátítsák ügyünket, vagy holmi műtörténészek a napnál is világosabb tényeket, árnyék székekre húzódva félremagyarázzák.
  A corpus delictri az asztalon hever!
  Ezért mondom néktek: nem csak a kis, hanem a nagy dolgainkban is fogjunk össze, ne legyen városi össze vissza-tartás. ALKOSSUNK REÖK tömbjét átölelő ÉLŐ MÁNCOT VASÁRNAP 15-órától.”
 • 116. tol 2012. november 25. 16:46
  „akkor vallásgyalázás, ha egy keresztény templomban állítják ki. Mosolyognivaló, hogy a 3. évezred ilyen vitával kezdödik...”
 • 115. SP 2012. november 25. 16:44
  „113. szarugy 2012.11.25. 15:51 """Figyelem! békés együttállásra készülünk, az agresszió kerülésével. """

  Akkor
  nem lesz sz@%dobálás.

  Az installációkat
  pedig mindenki hagyja otthon. A talált kutyainstallációkat is mellőzzék.

  A premisszákat a konklúziókat is tartsák vissza csendes orrbefogás mellett.”
 • 114. paris-art 2012. november 25. 16:37
  „Szomoru, hogy Szeged es vezetoi tovabbra is mily alszentek. Butan ertekelnek valamit, amihez megint nem ertenek.
  Undorito maguknal ezt a gyulolkodest latni ! Az egesz varosra csak ez jellemzo. 2012-ot irunk ...... wake up !”
 • 113. jozko 2012. november 25. 16:16
  „101. achilleusz:

  Tényleg meglepő az alkotó magyarázkodása.
  Sőt, kis túlzással állítható, hogy Győrffy László már már mentegetőzik, lehet, hogy életében először?
  Gondolom, kissé ráijesztett ez a politikusi /sz@r/kavarás...
  Messze nem a legütősebb alkotásaiból válogatott - azok nagy része a lelki terror határát súrolná , ha ennek is
  ekkora feneket kerítettek!
  Egyébként úgy emlékszem, az eredeti installációban zöld tányérokon "tálal" és az asztal fölé belógatott koponyával "koronázza" az alkotását.
  Az kifejezőbb, nem az asztalra fókuszálsz.

  Biztosan nem tudom, de feltételezem, hogy a XV. században élt H. Bosch festő sugallatát "követi" sok alkotásában - az illető úr meglehetősen nagy botrányt kavart egyházi körökben a műveivel - de végül katolikus dísztemetést kapott...

  Gondolom, most sokan megköveznek, de megkockáztatom a kijelentést:
  Győrffy Lászlóban - privát véleményem szerint- bújkál egy Salvador Dali- hoz hasonló adottság.
  Van esélye, hogy ezt kibontakoztassa.
  Nem állítom, hogy ezt az installációt nézve sokan osztják a véleményemet - de úgy gondolom, "fejlődésben lévő" szervezet.../Dali-t is többen "félcédulásnak tartották/tartják.../
  Mások szerint fejlődés helyett fejlövés...pár év múlva meglátjuk!”
 • 112. szarugy 2012. november 25. 15:51
  „AKI MAGYAR VELEM TART!
  polgártársaim, unortodox ökonomikus istentisztelet keretében kiátkozást hirdetek a reök elé holnap 15 órára. A spirituális együttlét jegyében szakrális együttállással tiltakozhat mindenki maga és egyházától pártjától és párjától rá ruházott hatalmánál fogva a vallásgyalázat minden formája ellen tértől és időtől, konkrétumtól függetlenül.
  Az eseményen tiltakozásunk egyértelműsítésére megidézzük a szent lelket, segítségül hívjuk Mária vérvonalát és telepatikus misévé kiszélesedve keresztre feszítjük a bűnt. Lelkünkben velünk lesz anya és a szent lélek. Ezennel hívok minden IGAZ SZÖGEDI MAGYART. Közös áhitatosságunkat követően kb. 15.45 kor megkoszorúzzuk minden igaz szögedi lókálpatrióta szeretett lófarát a III. Magyar Királyi Huszár emlékművét, amely megmaradását korábbi közös erőfeszítéseink szimbólumának tekinthetjük.
  IGAZ MAGYAR SZÖGEDIEK Holnap 15- kor a LÓFARÁNÁL.

  Figyelem! békés együttállásra készülünk, az agresszió kerülésével. Aki teheti ünnepélyesen, díszruhában, paszomány és zsinóros mente”
 • 111. JoGabor 2012. november 25. 15:41
  „Ó, Istenem, mennyi magasan képzett, kényes ízlésű műkritikus!
  Méghogy Porlód ...”
 • 110. tsz 2012. november 25. 15:36
  „106. Horthyszobor 2012.11.25. 13:53
  Itt véleményetek mindig csak nektek lehet.”
 • 109. szarugy 2012. november 25. 15:14
  „összefogás kellene, összefogás! Világos tiszta gondolatok, meg összefogás. Az a baj, hogy Püspök úr sem tesz semmit. Már régen kiátkozhatta volna az egész nagy rakást. Összefogás és kiátkozás, meg tüntetés. De minden nap, mint a Kossuth téren annak idején amikor még volt összefogás. Akkor aztán nem csak a házban lenne tányéron. Jól tele kellene rakni a ház elejét Toi-toi cuccokkla, lenne nagy performansz meg árnyékszék fesztivál, aztán verekedjék csak át magukat reggelente a kiállítók. (Horthyszobor h.t. nincs ott már évek óta)”
 • 108. dondongó 2012. november 25. 14:52
  „108. DobóI 2012.11.25. 14:42
  Egy eredetibb riposztot plííz:))))”
 • 107. DobóI 2012. november 25. 14:42
  „107. dondongó 2012.11.25. 14:27

  Vagy inkább GyF diploma dolgozatának szellemi helyett más eredetű végtermékét...”
 • 106. dondongó 2012. november 25. 14:27
  „Az is lehet, hogy a művész Plagi Pali bácsi disszertációját porciózta ki 12 tányérkára.:-)”
125 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év – 4 millió forint adomány

Húsz család tölthette boldogabban a tavalyi karácsonyt: olvasóink önzetlen adományainak köszönhetően könnyebb lett az életük. Tovább olvasom