Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Válnak a társulások

Csongrád megye - A pénz miatt kötött kényszerházasságot négy éve az ásotthalmi és az öttömösi, valamint a pusztamérgesi és a ruzsai iskola. Most – szintén az anyagiak miatt – válnak, ha az öttömösi és a pusztamérgesi intézményt átveszi az egyház.
Átveszi a szeged–csanádi egyházmegye az öttömösi óvoda és általános iskola működtetését, emiatt a hónap végéig az önkormányzat felbontja a négy éve Ásotthalommal kötött társulási szerződését. Erről tárgyalt tegnap a két település és az iskolatársulás vezetősége.

Mi változik az iskolában? – A neve mindenképpen. Magyar László földrajzi felfedező helyett elképzelhető, hogy Balogh Antal, egy, az életét a gyerekekért feláldozó plébános nevét veszi fel az intézmény. Az órarendbe heti két kötelező hittanórát iktatunk. A többi változás a háttérben zajlik, elkészítjük az új dokumentációt – tájékoztatott Lázár János öttömösi intézményvezető. Az épület marad a falué, fenntartását vállalja a püspökség. A tanrend és a tantestület nem változik. Tárgyalnak Ásotthalommal, egyeztetik például az eddig közös művészeti oktatás folytatását. Az biztos, hogy lesz művészeti oktatás, a kérdés, hogy az eddigi rendszerben, vagy más egyházi iskolákkal közösen oldják meg. Lázár János azt mondta: az iskola megmaradása volt a tét, korábban is kérték már a szülők, hogy legyen egyházi az iskola. Idén pedig mind a 80 ősszel kezdő ovis és iskolás szülője egyhangúlag az egyházi fenntartás mellett döntött, és azt a pedagógusok is elfogadták.

Az öttömösi iskolát átveszi a katolikus egyház. A diákoknak hetente kétszer kell majd hittant tanulniuk. Fotó: DM/DV
Az öttömösi iskolát átveszi a katolikus egyház. A diákoknak hetente kétszer kell majd hittant tanulniuk.
Fotó: DM/DV

Bata Ferenc öttömösi polgármester úgy fogalmazott: azt, hogy az állam átvegye az iskolafenntartást, nem értek rá kivárni: 22 milliójuk hiányzik az intézmények működtetéséből. Az egyházmegye 8 évre vállalja az óvoda és az iskola működtetését. Ásotthalom polgármestere, Petró Ferenc szerint községük automatikusan vesztes a válás miatt. Úgy kalkulál, a 100 gyereket fogadó óvoda és a 300 tanulóval működő iskola miatt idén legalább 5 millió forintot veszít a község, hiszen nem kapják meg a társulási plusznormatívát. Ezen felül további 5 millióba kerül majd, ha csoportokat vagy osztályokat kell összevonni és pedagógusokat kell elküldeni júniustól.

Pusztamérges is válna Ruzsától

A pusztamérgesi és ruzsai iskolatársulás felmondása mellett döntött a pusztamérgesi szülők több mint 90 százaléka azzal, hogy a püspök tájékoztatója után aláírta a nyilatkozatot, miszerint egyházi fenntartású iskolába is beiratná gyermekét. Papp Sándor pusztamérgesi polgármester korainak tartotta nyilatkozni, de azt elmondta: a képviselő-testület a múlt héten szándéknyilatkozatot tett arról, hogy átadná az iskolát a püspökségnek. A ruzsaiakkal ma tárgyal a faluvezető. Várják az egyházmegye hivatalos visszaigazolását. Érdeklődésünkre a püspökségtől azt az információt kaptuk, hogy egyik intézményről sem nyilatkoznak, amíg zajlanak az egyeztetések az átvételről.

Olvasóink írták

  • 2. macs 2011. május 04. 13:41
    „Sajnos ez az egész "egyháziasítás" - legalábbis szerintem - csak és kizárólag parasztvakítás. Úgy van az egyháznak pénze, hogy az államtól a fejkvóta többszörösét kapja. Az önkormányzati iskola az államtól csak egyszerest és a hiányzó összeget az önkormányzatnak kell "kitermelnie", ami az esetek többségében nem megy.
    Ja, ezt a cikket érdemes elolvasni:
    http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-431140”
  • 1. V42515 2011. május 04. 11:40
    „Javaslom, hogy a Délmagyarország végezzen valódi tényfeltárást, és nézzen annak utána, hogyan lehetséges, hogy ugyanarra a tevékenységre egy önkormányzatnak NINCS pénze, míg az egyháznak (amely ugyanabból az adóforintból gazdálkodik) VAN pénze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden tanácskozik a fesztiválszövetség

A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának, Bátyai Edinának a meghívására a REÖK-ben rendezik meg a Magyar Fesztivál Szövetség konferenciáját és évadnyitó közgyűlését. Tovább olvasom