Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Válságban - 1750 millió a munkahelyekre

Szeged - A munkaügyi központnál, a foglalkoztatási szolgálatnál és az adóhivatal kirendeltségein hétféle új, illetve már létező támogatás érhető el, mellyel munkahelyek megtartását, új állások kialakítását, álláskeresők beilleszkedését segítik.
Két új pályázat jelent meg a napokban munkahelyteremtő beruházások támogatására – tájékoztatott a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Csörög rovatunk olvasóinak kérésére. Az általános munkahelyteremtésre 1,5 milliárdos vissza nem térítendő központi keret van; megpályázhatják cégek és egyéni vállalkozók. Legalább két munkahelyet kell vállalni kisebb cégeknek 2, nagyobbaknak 3 évre idén november végéig. Egy új munkahelyet akár 800 ezer forinttal is támogatnak. A magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtésére 250 millió forintos, ugyancsak vissza nem térítendő támogatási keret nyílik meg. Erre információtechnológiai, pénzügyi, számviteli, üzletviteli vagy telefonos ügyfélszolgálati profilú cégeket várnak. A beruházást június végéig kell befejezni. Egy éven át az új munkahely havi bérköltségének és járulékainak 75 százaléka kérhető.

Háromszor is START

Továbbra is kérhető az APEH-kirendeltségeken a START-kártya 3 formája. START a pályakezdőknek, START-PLUSZ a gyerekgondozásból visszatérőknek, valamint START-EXTRA a hátrányos helyzetű álláskeresőknek.

A foglalkozás bővítését szolgáló bértámogatás hátrányos helyzetű álláskeresők felvételéhez jelent segítséget. A bér- és a járulékterhek maximum felét, megváltozott munkaképességűek esetében a 60 százalékát lehet kérni egy évre. Hátrányos helyzetűnek számít, ha valaki legfeljebb nyolc osztályt végzett, betöltötte az 50. életévét, pályakezdő 25 éves korig, tartósan álláskereső, gyermekét egyedül nevelő, vagy 12 hónapon belül gyermekgondozási segélyben vagy ápolási díjban részesült.

Munkahely-megőrzési támogatást átmeneti likviditási problémával küzdő foglalkoztató kérhet a munkaügyi központtól, hogy például a csoportos leépítést megelőzze. Ez is vissza nem térítendő támogatás; és a létszámleépítéssel fenyegetett dolgozók munkabérének, járulékainak 25-75 százaléka kérhető.

Munkaerő-piaci válsághelyzetek kezelésének, a szerkezetváltás elősegítésének támogatása címmel a jelentős elbocsátások, működési zavarok elhárítására alkotott programot a szociális tárca. Minimum 50 fő leépítésekor kérhető vissza nem térítendő támogatás – az érintett dolgozók munkabérének, járulékainak 25-75 százaléka. Részmunkaidős vagy minimálbéren foglalkoztatott munkavállalók után vagy megváltozott munkaképességű személyek esetében 50-90 százalék. Bővebb tájékoztatás a www.afsz.hu internetes oldalon. Vissza nem térítendő támogatást nyújt az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány is. Ezekről a www.ofa.hu oldalon érhető el bővebb információ. Novemberig kétféle támogatást lehet kérni: munkahelymegőrző bértámogatást , illetve bértámogatást a munkavállalót érintő kedvezőtlen intézkedések idejére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

75 éve halt meg Móra Ferenc

Szeged - Móra Ferencre emlékezik ma délután 2-kor a Belvárosi temető díszparcellájában a város és a… Tovább olvasom