Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Válságban a szegedi hőszolgáltató gazdálkodása

Szeged - Új ügyvezető igazgatót nevezett ki a többségi tulajdonos szegedi önkormányzat a hőszolgáltató élére. Kóbor Balázs a termálenergetika elkötelezett híve. Alapjában reformálná meg a távhőellátást.
– Nehéz visszautasítani a feladatot, miután évekig bombáztuk az egyetemi és városi döntéshozókat azzal, hogy Szegedből is lehetne „intelligens város" az energetikai erőforrások optimalizálásával. Kimagaslóan jók ugyanis a geotermikus adottságai – mondta kinevezéséről Kóbor Balázs, akit a közgyűlés december 15-étől egy évre állított az 51 százalékban tulajdonolt Szegedi Hőszolgáltató Kft. élére. (A kisebbségi magántulajdonost változatlanul Básthy Gábor ügyvezető képviseli.)

– Ideérkezve szembesültem a cég valódi helyzetével. A távhőellátás racionalizálását és alternatív energiára átállítását továbbra is izgalmas szakmai kihívásnak tekintem, hatalmas fejlesztési potenciált látok a szegedi távhőrendszerben, de a jelenlegi keretek között nincs sok mozgásterünk. A cég pénzügyi helyzete válságos, keresem a kitörési lehetőséget a mostani tulajdonosi struktúrában és a kettős ügyvezetés béklyójában. A fejlesztést külső okok is akadályozzák: nem ér össze a távhő-támogatási rendszer és az alternatív energiák fejlesztéspolitikája.

Sokkal rosszabb a cég helyzete, mint amire az új igazgató számított. Tavaly 4,4 milliárdos árbevétel mellett 260 milliós vesztesége volt, a társaság két év alatt felélte a saját tőkéjét. Az idei hiány 400 millió körül lesz.

Kóbor Balázs úgy véli, a jelenlegi keretek között nincs sok mozgástere a cégnek. Fotó: Kuklis István
Kóbor Balázs úgy véli, a jelenlegi keretek között nincs sok mozgástere a cégnek. Fotó: Kuklis István

– Lehet tömködni a lyukakat; tavaly a tulajdonosok 1 milliárdot tettek bele. Azt ők döntik el, érdemes-e még többet markáns strukturális változtatások nélkül – tette hozzá. A hőszolgáltató folyamatosan bankhitelből működik, tulajdonosi kezességvállalás mellett. Kintlévőségeit is faktoráltatja, hogy pénzhez jusson, ami újabb költséget jelent. Közben a munkatársak minden tőlük telhetőt megtesznek a szolgáltatás érdekében.

 A termálenergetika embere

Kóbor Balázs (40) nős, két gyermek édesapja. Geológusdiplomát szerzett, környezetgeológiából doktorált. A szegedi egyetem tudományos főmunkatársa, oktat, kutat és környezetgeológiai, illetve energetikai célú projekteket irányít. A Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter vezetője. A mórahalmi, a csongrádi és a makói geotermikus rendszer kialakítása is csapata nevéhez fűződik, valamint a két szegedi, aminek az egyetem, a városi és az állami közintézmények a fogyasztói. Mórahalom, az egyetlen magyar intelligens város (smart city) energetikai terveit is ők készítették.

Az állami távhőkompenzációról az ügyvezető megjegyezte: a rezsicsökkentés óta a támogatás elvileg a Szehő költségei és a bevételei közti szakadékot tömi be. A jelentős hiány abból ered, hogy az energiahivatal nem minden költséget ismer el. Kimutatása szerint ugyanis a cég eddig túl drágán vette a gázt a kisebbségi magántulajdonos cégcsoportjába tartozó kereskedőtől.

Ráadásul ősszel – 4 másik várossal együtt – a gázszállító a Szehővel is felmondta a szerződést, mert nem kapott több gázt a piacon. Ezért az energiahivatal állami gázkereskedőt jelölt ki, hogy március végéig szállítson. Hogy utána kitől vesz gázt a cég, még kérdéses, mert a 44 piaci kereskedő közül egy sincs, aki szerződne vele. Ilyen körülmények között a cég szolgáltatási engedélye is veszélyben van.

– Az első napomon szembesültem a 25 százalékos létszámleépítéssel is. Elődöm az utolsó munkanapján írta alá, nagyon sajnálom, hogy nem változtathattam rajta. Érthető, hogy spórolni kell, de a leépítés módjával és mértékével nem értettem egyet. A jelenlegi helyzetben nem is hozott érdemi megtakarítást – fogalmazott Kóbor Balázs.

Terveiről előrebocsátotta: minden fejlesztés alapja a nyugodt gazdálkodás. Páratlan lehetőséget lát a 22 önálló hőközpont, a közel 30 ezer ellátott lakás és a város alatti geotermikus adottságok összekapcsolásában. A szakember szerint Szeged 7-8 termálrendszert is elbírna még, ami nem váltaná ki 100 százalékban a gázt, de akár a 30-40 százaléka megspórolható lenne. Ezzel párhuzamosan ki kellene terjeszteni az energiahatékonysági programokat, modernizálni a távhőrendszert, és hosszú távú energetikai fejlesztési koncepciót kidolgozni. Szükség lenne az állami távhő-kompenzációs rendszer átalakítására is, mert a hőszolgáltatóknak jelenleg nem éri meg fejleszteni.

Az igazgató elmagyarázta, ha csökken az alternatív forrásból előállított energia ára, akkor automatikusan kevesebb támogatást kapnak. Pedig ha az állam az évente országosan kompenzációra költött tízmilliárdokat korszerűsítésre, fejlesztésre fizetné ki, 5-8 év alatt az egész távhőrendszer és a teljes lakásállomány modernizálható lenne, és nem termelődne újra a hiány. Ez vinné le legjobban a fűtés árát, a légszennyezettség csökkenéséről nem is beszélve.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segített a Karitáció

A Karitáció Alapítvány az összegyűjtött adományokat egész télen a rászorulóknak osztja szét. Tovább olvasom