Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Változások a rendőrség és a határőrség integrációja óta

Szeged - A graffiti ugyanaz, a határkős emblémára azonban már a magyar címer került a Szeged Határrendészeti Kirendeltség épületén. Másfél hónap telt el a rendőrség és a határőrség integrációja óta.
Szemre nem sokat változott a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség Moszkvai körúti épülete a határőrség és a rendőrség integrációja óta. A bekamerázott falakon ugyanúgy zöldellik a graffiti, mint eddig. Azt már Szilágyi Róbert rendőr alezredes mondta el, hogy a másfél hónapja történt egyesülés óta azért van némi változás: a bejárat fölött a határőrség egykori címerére a magyar címert ragasztották, a rendőrség ügyelete pedig a városi rendőrkapitányság épületéből költözött ide.

A régi életre a határrendészeti szolgálat vezetőjét nyakkendőtűje is emlékezteti, amit a határőrség határköves címere díszít. Inge bal oldala azonban már teljesen integrálódott, rendőrjelvény, és a megyei rendőr-főkapitányság emblémája látható rajta. Ezt nyárra minden volt határőrnek viselnie kell. A turulmadaras címert azonban megtarthatják: a határőrre van bízva, hogy egyenruháján a későbbiekben is feltünteti-e ezt.

Szilágyi Róbert az integrálódott ingét mutatja.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A Tisza Határvadász Századból Bevetési Osztály lett, a Bevetési Szolgálat pedig a régebbi Boszorkány kommandót ölelte magába – mondta Szilágyi Róbert. Az elmúlt másfél hónap egyébként az átalakítások mellett a kölcsönös tanulásról szólt: a rendőr például az útlevéllel, a határrendész a különböző rendőri eljárásokkal ismerkedett. Az alezredes a mai napig ingázik korábbi munkahelye, a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság és Szeged között, de van, aki már családostul a megyeszékhelyre költözött az integráció miatt.

Számok és határok

Az integrált testület létszáma Csongrád megyében összesen 1782 fő, amiből 734-en volt határőrök. A január 1-jei integráció óta Csongrád megye határátkelőin negyvenhét körözött személyt tartóztattak fel, tíz körözött járműt pedig lefoglaltak. Száz határsértőt és öt embercsempészt fogtak el a határrendészek.

A megyében dolgozó volt határőr munkája azonban alig változott: a határokon ellenőrzi az úti okmányokat, és járőrözik. – Amíg azonban tavaly, ha nem a határnál találkozott egy szabálysértővel, akkor csak feltartóztathatta a sofőrt, és feljelentette a rendőrnél. Az integráció óta az egész eljárást elvégezheti. Most már nem kötelező a sofőrt feljelenteni, mérlegelhet: figyelmeztet vagy helyszíni bírságot szab ki – mondta Szilágyi Róbert. Olyan apróbb dolgokat is meg kellett tanulniuk, mint a levelek formai kialakítása.

– Két szervezeti kultúra egyesült, ahol különböző emberek kerültek mind a vezető beosztásokba, mind a beosztott helyekre. Ezt még mindenkinek szoknia kell. Nekem például azt, hogy az új rendszerben mihez van jogom, meddig mehetek el, mit írhatok alá. A rendőröknek pedig azt kell megszokniuk, hogy a határrendészeti munkát is rendőrök végzik – magyarázta az alezredes.

Olvasóink írták

  • 1. C 2008. február 14. 00:50
    „Meg tobb graffitit inkabb!droidok..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: a parkoló királya

Szeged - Ekkora böhöm terepjáróval valóban nem lehet könnyű feladat beállni egy parkolóba. Bizonyára… Tovább olvasom