Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Változik 2220 orvosság ára és a közgyógyellátás rendje október 1-jétől

Szeged - A spórolás jegyében változik október 1-jétől az országos és az egyéni gyógyszerkassza. Az egészségbiztosító árversenyre kényszeríti a gyógyszergyártókat: 534 orvosság ára csökken. A legolcsóbb medicinákkal ismét bevezetik a közgyógylistát.
2220 orvosság ára változik: szombattól 1686 gyógyszer térítési díja nő, és 534 ára csökken. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján elérhető a lista. Például vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők dobozonkénti ára akár 1000 forinttal is csökken szombattól. A fekélyellenes szerek, az antidiabetikumok, antidepresszánsok, onkológiai orvosságok ára is hasonlóképpen mérséklődik. Ám drasztikus áremelkedés is lehet: például egy pszichiátriai betegek számára fontos gyógyszer a mostani 300-ról 42 ezer forintra ugrik.

Vaklicit

Árversenyt kényszerít a gyógyszergyártókra az OEP. A cégeknek most úgy kellett készítményeikre árcsökkentési javaslatot benyújtaniuk, hogy nem látták a konkurensek ajánlatát. Így 908 termék árát csökkentették átlagosan 25 százalékkal. Így 0–1 százaléktól 75 százalékig terjed az ármérséklési sáv. Azt, hogy mennyit fizetünk végül a patikaszerért, nem az határozza meg, hogy hány gyógyszergyár engedett az árból, hanem az, hogy az adott gyógyszercsoport „licitjében" melyik cég mondta ki a legalacsonyabb összeget.

A betegek számára kedvező a változás – az egészségbiztosító szerint. Eljárásuk célja – az állami gyógyszerkiadások félévente 8–12 milliárd forintos mérséklése mellett – az volt, hogy az azonos hatóanyagot tartalmazó készítmények között, ahol a betegek szabadon választanak az egyes termékek között, valódi árverseny alakuljon ki. Az OEP szakemberei úgy vélik: a páciens terhei nem nőnek, ha átáll a javasolt olcsóbb készítményre. Azt javasolják, hogy a beteg orvosával vagy gyógyszerészével konzultálva tekintse át a jelenleg szedett gyógyszereit, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy október 1-jétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket szedje. Ennek kiválasztásához segítséget nyújt az OEP honlapján a www.oep.hu/gyogyszerkereso. Az egészségbiztosító szerint az azonos csoportba tartozó szerek hatása között nincs nagy eltérés.

Közgyógylista bevezetésével nyújt piaci előnyt az alacsony árú medicináknak és egyben változtat a rászoruló páciensek eddigi támogatási módszerén az OEP. E listán minden hatóanyagcsoportból a legolcsóbb készítmények szerepelnek. Október 1-jétől az orvosok csak a listán szereplő orvosságokat írhatják föl „közgyógyra" pácienseiknek. A rászorulók számára megállapított közgyógyellátási keret pedig október 31. után már részben sem használható föl olyan medicina vásárlására, ami nem szerepel a listán. Vagyis az OEP egy hónap haladékot adott: az október elseje előtt fölírt közgyógyellátási recepteket október 31-éig válthatják ki a páciensek.

Az ellátásról nyilatkoztak

Az árváltozást megelőző, patikusok szerint is elképzelhető ellátási zavarokról lapunkban már írtunk. Az OEP közleménye szerint az ellátás folyamatos biztosításáról külön nyilatkoztak az érintett cégek. Sőt azt is vállalták, hogy már szeptember második felében az október 1-jétől érvényes, kedvező áron biztosítják termékeiket a nagykereskedők, gyógyszertárak részére. Ráadásul minden gyógyszertárba naponta többször szállítanak a nagykereskedők, így az OEP szerint nem lehet ellátási probléma.

Olvasóink írták

 • 9. Kisg 2011. szeptember 27. 07:55
  „Na, jól képen verik a betegeket, ezzel vége is. Mert egyszer és mindenkorra vegye már mindenki tudomásul, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszernek nem ugyanaz a hatása!!! Ha már egyetlen más összetevőt megváltoztatnak, vége, mások a mellékhatások, általában sokkal súlyosabbak. Sajnos tapasztalat...”
 • 8. saturnus 2011. szeptember 27. 05:17
  „No a tegnapihoz képest szépen korrigálva lettek az adatok.”
 • 7. CID 2011. szeptember 26. 21:47
  „"például egy pszichiátriai betegek számára fontos gyógyszer a mostani 300-ról 42 ezer forintra ugrik."

  Na, legalább, most magukkal is ki..<moderálva>:) Bár, gondolom, lesz miből kifizetni, hőnszeretett vezérünknek, és sleppjének..............................”
 • 6. SzőkenőSzarvas 2011. szeptember 26. 16:21
  „KamuNéni, olvassák ők, csak lesz@rják.”
 • 5. info 2011. szeptember 26. 14:36
  „2. ferle65 2011.09.26. 10:56
  a legkönnyebb kiváltási lehetőség ha a X. emeletről repülve megy az ember.........”
 • 4. KamuNeni 2011. szeptember 26. 12:14
  „Ja igazad van, az ember elhannya magat. nem hiszem hogy azok akik ezert felelosek nem olvassak a commenteket az ujsagokban. Hat remelem hamarosam meghalnak valami ok miatt es a csaladjuk is. Semmi sympathiam nincs egyik fele se.”
 • 3. spiler 2011. szeptember 26. 11:16
  „PATKÁNY BANDA
  de szükség van egyes gyógyszerekre....de ha egyszer elgurul a tabletta!!!!!!!!!
  politika minek szól bele a gyógyszer bizniszbe,ebből is valakik nagyot kaszálnak de nem mi a betegek”
 • 2. ferle65 2011. szeptember 26. 10:56
  „drasztikus áremelkedés is lehet: például egy pszichiátriai betegek számára fontos gyógyszer a mostani 300-ról 42 ezer forintra ugrik.És azt ki tudja majd kiváltani?”
 • 1. pandababa 2011. szeptember 26. 10:38
  „Gyógyszerbiznisz.... Undorító,amit ezek művelnek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobb énekhangok

Szeged - A II. szegedi musical- és operettnapok fiatal tehetségeknek szóló megmérettetésén, a… Tovább olvasom