Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Változik a Szent István tér és a Sóhordó utca közlekedése

Szeged - A Szent István tér tehermentesítése érdekében rövidesen egyirányúsítják a Sóhordó utca tér felőli végét, a Csongrádi sugárútról érkezőket elterelik.
A közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési irodája eldöntötte, december végéig ki is táblázza a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.: változik a Szent István tér és a Sóhordó utca közlekedési rendje. – 2006 óta, amikor elkészült a felújított Szent István tér, kérték a környékben lakók, hogy a tér és a Sóhordó utca csatlakozását tehermentesítse a város.

A kétirányú Sóhordó utcában, ahol parkolnak is az autók, képtelenség haladni, állandóak a torlódások, balesetveszélyes helyzetek alakulnak ki, ütöttek már el itt kerékpárost is. Most jutottunk el odáig, hogy a bejárások, tervek, engedélyek után megvan a megoldás – tájékoztatott a terület önkormányzati képviselője, Haág Zalán (KDNP). – Ez várakozásaink szerint eltereli az autósokat a Szent István tér körüli kis utcákból a nagykörútra és a József Attila, illetve a Kossuth Lajos sugárútra. Így vélhetően nem lesz érdemes errefelé levágni az utat a kiskörút irányába, mert nehéz lesz megközelíteni a belvárost. A változtatás lényege, hogy az eddig kétirányú Sóhordó utca a Pusztaszeri utcától a tér felé egyirányú lesz, a parkolóhelyek megmaradnak. Ezzel a szakemberek szerint érezhetően csökken majd a forgalom, ezért nem előbb egyirányúsítják a Sóhordó utcát, mondjuk a Juhász Gyula utcai kereszteződéstől. A Csongrádi sugárút felől érkező makkosházi és rókusi autósoknak megnyitják a tér biztosító előtti részét, ahol eddig a sugárút felé lehetett haladni egy irányban. Itt kétirányú lesz a közlekedés, a várakozóhelyek száma is marad. A képviselő hozzátette: figyelni fogják a járműforgalmat, és ha indokolt, az itt élők érdekében további javaslatot fog tenni a forgalomcsökkentésre.

A változtatások jó eséllyel csökkentik a zsúfoltságot a Sóhordó utcában. Fotó: Karnok Csaba
A változtatások jó eséllyel csökkentik a zsúfoltságot a Sóhordó utcában. Fotó: Karnok Csaba

Készült egy másik variáció is a közlekedés átalakítására, de ezt a szakemberek elvetették. Eszerint a Sóhordó utca rendje az első verziós szerint változott volna, de a Csongrádi sugárútról az autósokat átengedték volna a Vidra utca felé, a troli útvonalára. A számítások alapján 30 százalékkal növelte volna meg az átmenőforgalmat. Szembe ment a terv az uniós elvárással is, miszerint a tömegközlekedés élvezzen előnyt. Itt megy ugyanis a 8-as trolin kívül december 20-ától az új 10-es trolivonal is, amely nem tudná tartani a menetidejét. Az autósáradat ugyanis lassítaná, illetve visszaduzzasztaná a forgalmat a térre, mert a Vidra utca Tisza Lajos körúti csomópontja nem boldogulna vele.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi pénz kibocsátását javasolták a szegedi közmeghallgatáson

Mi legyen a Szegeden kibocsátott helyi pénz neve? Pickbankó, Papucstallér, Paprikafillér? De volt szó a hajléktalankérdésről is.
Tovább olvasom