Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Változnak az iskolakezdési támogatások

Csongrád megye - Megváltoztak a munkáltató által juttatott iskolakezdési támogatás adózási szabályai – tájékoztatott az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága.
Az előző években az iskolakezdési támogatás adómentes természetbeni juttatásnak minősült. Az adómentesség azonban 2010-től már nem létezik, de meghatározott esetekben kedvezményes, 25 százalékos szja-kulcsot lehet alkalmazni.

Ilyen eset, ha a munkáltató a munkavállalója részére a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül, a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó mértékben utalja a 22 ezer 50 forintos iskolakezdési támogatást. A kedvezményes adókulcs érvényesítésének további feltétele, hogy a munkáltató a támogatást – a nevére szóló számla ellenében – tankönyv, taneszköz, ruházat vagy kizárólag az említett javak vásárlására jogosító utalvány formájában adja. Az adó bevallására és megfizetésére a munkáltatót kötelezik. A juttatás nem képezi a társadalombiztosítási járulék alapját, és mentesül az egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettség alól.

Ha a juttatás értéke 2010-ben meghaladja a 22 ezer 50 forintot, akkor a különbözet olyan adóköteles természetbeni juttatásnak minősül, amely után a kifizetőnek 54 százalékos szja-t kell fizetnie.

Olvasóink írták

 • 7. tarkan 2010. augusztus 25. 06:57
  „Ez <moderálva> nem jogos és nem is igazságos,de majd törvényessé teszik !!!Tele van már a púpom ezzel a szemét adóhivatallal sehol nincs a világon még egy ilyen a pénzért remegő harácsoló a rendszert kiszolgáló rablóbanda mint nálunk...Az egykulcsos adórendszert is jól megalkották,az sziv a legnagyobbat aki csak a "létra"alján áll,a milliomos "elit"meg röhög a markában...Ilyen ez az iskolatámogatási gyomorforgató megadóztatás is..nehogy már könnyebben kezdjék az évet a családosok mert ugye ingyenesség csak a nagycsaládosoknak jár/..mellesleg az sem ingyenes kb-6-7000ft a könyvcsomag...ha ingyen van../akinek meg két kölke van hát fonja a szemöldökét mert azok a kurva reálbérek meg miért is tartanák a lépést a kiadásokkal.elmehet az Orbán is melegebb éghajlatra...szerintem!!!!”
 • 6. jozko 2010. augusztus 24. 22:15
  „Szélsőségek! Pró és kontra!
  Prioritás, beosztás:jut is , marad is!
  Ha a segély törvényadta járandóság-igénybe kell venni /lviszont a joalkotók gondolkodjanak el e törvények naprakészségén/.
  A segélyezettek teljesítményét viszont számon lehet /ne/ kérni:
  A kötelező oktatásban lazsálóktól megvonni a támogatást, a lógós "felsősöket" pedig két lábbal krúgni minden kedvezményből!
  Egy a bökkenő! Atársadalmi igazságérzet megkövetelné, hogy minden közpénzen henyélőt elzavarjanak!
  Hivatalok és magas /bársony/ székek maradnának üresen!
  Így aztán kevesen mernek belenyúlni a darázsfészekbe!”
 • 5. Szilvusska 2010. augusztus 24. 13:53
  „SP kicsit másra gondolsz...és amúgy is, a 16 évesek mivel keressenek pénzt? Diákmunkából is alig lehet valamit, nemhogy mással....”
 • 4. NemBéla 2010. augusztus 24. 12:38
  „Jah, a jó <moderálva> annak, aki szórakozni mer fiatalon. tapossa a mókuskereket 16 éves korától, a megkeresett pénzből ne szórakozzon. És a 6-16 éves, tanköteles gyerek miből keresse meg az iskolakezdésre szükséges pénzt?
  Máshogy: ha te nyaralni mész, ne járjon nyugdíj. Raknád félre azt a pénzt, amit elutazol, és élnél abból 70 felett.”
 • 3. gumikacsa111 2010. augusztus 24. 11:26
  „NEM TÁMOGATÁS KELLENE, HANEM NORMÁLIS MUNKABÉR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. greg 2010. augusztus 24. 09:28
  „espé kevered a burzsujokat a szegényekkel!!!”
 • 1. SP 2010. augusztus 24. 09:15
  „A Sziget, Volt, Szin stb.
  rendezvényeken a pénzüket elszórakozóknak, alkoholozóknak, drogozóknak stb. nem kellene semmilyen iskola témájú segélyt adni.
  Döntse el a fószer,
  hogy tanulni akar, vagy sem. Ha tanulni akarok, akkor a szünidőben dolgozom és munkával készülök a kezdeti anyagi terhek elviselésére.
  Bulizások, tivornyák és azután maroktartás a segélyért, szülők lelájmolása. Nem kellene támogatni ezt a verziót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miss Universe döntő

Kedden reggel hat órától követhetik figyelemmel a www.nbc.com internetes oldalon a Miss Universe Las… Tovább olvasom