Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Változó felvételik

Levonta a következtetéseket az Oktatási Minisztérium a felvételi eljárásból, és változtat. A nyelvvizsgákkal megszerezhető többlet pontok ugyanis túlzott előnyt biztosítottak. A rendelet várhatóan október második felében jelenik meg.
Változik a felvételi eljárás a következő években, miután az Oktatási Minisztérium a 2005. évi felvételik után levonta a következtetéseket. Az idei év tapasztalata alapján a legfeljebb két nyelvvizsga alapján megszerezhető maximum 20 többletpont túlzott előnyt biztosított a két nyelvvizsgával rendelkezőknek. Ezért jövőre és 2007-ben a nyelvtudásért – a tervezet szerint – 15 többlet pontot lehetne szerezni. A tárca tervei szerint ennek átmeneti alkalmazására azért lenne szükség, hogy a felvételizők, akik korábban már jelentős szellemi és anyagi ráfordítással megszerezték a nyelvvizsga-bizonyítványokat, azokat érvényesíteni is tudják a felvételin. A javaslat alapján 2008-tól ezt a határt 10 pontra szállítanák le.

A nyelvvizsgáért kapható többletpontok száma nem változna: középfokú C típusúért 7, míg a felsőfokúért 10 pont járna a felvételin.
Továbbá 2006-tól csak azért az emelt szintű érettségiért adható többletpont, amelyből az úgynevezett szerzett pontokat számítják. Ez a módosítás kiküszöböli azt a legtöbbet bírált lehetőséget, hogy különböző érettségi eredmények alapján lehessen összevonni pontokat.

A minőség védelme érdekében a minisztérium az alapképzésben 78 pontban, a felsőfokú szakképzésben pedig 72 pontban kívánja meghatározni a jogszabályi minimumot. Ezzel a megoldással nincs szükség az érettségi eredmények és a felvételi szerzett pontok átszámítási táblázatának módosítására. A rendelet megjelenését egyes szakemberek szeptember elejére várták: így a diákok és a tanárok már tanév kezdéskor tudták volna a „játékszabályokat". A felvételi eljárás módosítása talán október második felében várható.

Cs. G. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hannoverből Isztambulba – egy tankolással

Hannoverből indult, Isztambulba tart, és csak egyszer tankol Gerhard Plattner egy 2,5 literes… Tovább olvasom