Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Változóban éghajlatunk?

Szeged - Az éghajlatkutató szerint bár előfordulhatnak szélsőséges időjárási jelenségek megyénkben, korai lenne a klímaváltozást okolni értük.
Az elmúlt hetek bővelkedtek szokatlan időjárási jelenségekben Csongrád megyében: jégeső és tornádó Csongrádon és a közelében, erős viharok és rendszeres felhőszakadások Szegeden és környékén, majd kánikulai meleg következett. Vajon magyarázhatók ezek a szélsőséges időjárási viszonyok a globális felmelegedéssel, a klímaváltozással?

– Bizonyos kutatási eredmények szerint gyakrabban fordulnak elő extrém időjárási események – válaszolta kérdésünkre Unger János egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének a vezetője. – De az is igaz, hogy a jelenlegi műszereinkkel sokkal könnyebben észleljük ezeket. Elképzelhető, hogy ez a tény befolyásolta a kutatási eredményeket.

Május 20-án így hömpölygött a víz Csongrád utcáin Fotó: Donka Ferenc
Május 20-án így hömpölygött a víz Csongrád utcáin
Fotó: Donka Ferenc

A szakember szerint ezeket a szélsőséges jelenségeket nem feltétlenül az éghajlatváltozásnak köszönhetjük, előfordultak már régebben is. Kevesen tudják, de a tornádó nem ritka vendég az Alföldön, a népnyelv trombának vagy tubának nevezi. Igaz ugyan, hogy a mi forgószeleink nem olyan pusztító erejűek, mint például az amerikaiak, és a Gátér mellett lefilmezett tornádóval ellentétben nem szoktak földet érni.

A múlt hét esőben bővelkedő időjárásával kapcsolatban a kutató elmondta: két-három hétig meleg volt megyénk területén, a talaj felmelegedett, és efölé érkezett meg egy hidegfront. Ilyenkor a hideg és a meleg levegő találkozása heves esőzéseket, viharokat és akár jégesőt is eredményezhet.

– Nem voltak szokatlanok ezek a jelenségek, tavaly ilyenkor is nagyjából hasonló volt az időjárás Szegeden. Inkább arról van szó, hogy érzékenyebbé váltunk a környezeti hatások változásaira, a civilizáció jobban kiépült, sérülékenyebbek lettünk, egy vihar nagyságrendekkel nagyobb károkat tud okozni manapság, mint akár csak néhány évtizeddel ezelőtt – mondta a kutató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Normális élet az ópusztaszeri pszichiátriai otthonban

Ópusztaszer - Sok a diplomás az Ópusztaszeri Pszichiátriai Otthon 302 lakója között. Az intézményben… Tovább olvasom