Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Vámos Miklós: Erotikus hosszan nézni valakinek a szemébe

Szeged - Vámos Miklós könyveivel és beszélgetős műsoraival, fanyar humorral a lényegre tapintva gondolkodtat el bennünket az élet fontos kérdéseiről, miközben egyszerre csal mosolyt az arcunkra és állít görbe tükröt elénk. Interjú.
– Bódis Kriszta író azt mondta, hogy új könyve, az Utazások Erotikában (Ki a franc az a Goethe?) egy férfiregény. Van olyan, hogy női vagy férfiregény?
– Az igazi regényírónak nincs neme, szakmai alapkövetelmény, hogy bárkit meg kell tudni írni, férfit, nőt, gyereket, öregasszonyt, kutyát, kardfogú tigrist. A regényeknek sincs nemük. Kriszta csak arra célzott, hogy a regényem fülszövegének állítása – „férfiszemmel a nők" – nem egészen pontos. Mert itt legalább annyira ábrázolódik férfiszemmel egy férfi is, dr. Mester János Goethe-kutató, a főszereplő.

– Ki a kedvenc női írója?
– Kedvenc női íróim vannak, a külföldiek közül főként Margaret Atwood, Virginia Woolf, a hazai mezőnyből a nemrég elhunyt Szabó Magda, és Esze Dóra, aki mellesleg a feleségem, de meggyőződésem, hogy ettől még lehetek tárgyilagos.

– Mi az első gondolat, ami az erotika szóról az eszébe jut?
– Nézni valakinek a szemébe hosszan, akit szeretünk.

– Mit gondol a szerelemről? Hisz a szerelem első látásban?
– Hiszek a szerelemben, annak mindenféle formájában, és nem tudom, hol végződik a vonzalom, s kezdődik a szerelem. De azt tudom, hogy tudatalatti erők is működnek, meg morális gátlások is. Ennek folytán az ember csak akkor lehet szerelmes, ha épp nyitott erre.

Vámos Miklós
Vámos Miklós: Hiszek a szerelemben, annak mindenféle formájában.
Fotó: DM/DV

– Mi volt a legromantikusabb tette, amit egy hölgyért elkövetett?
– Két eset jut eszembe, a nem távoli múltból. Egyszer vezettem ezerháromszáz kilométert, hogy valakit (meg még két valakit) lássak, és elvihessem valahová, mindezek folytán aztán megint levezettem azt az ezerháromszáz kilométert. Másszor panaszkodott valaki, hogy konditerembe kéne járnia, de nehezen veszi rá magát, mire azonnal fölajánlottam, hogy odasofírozom, nem egyszer, hanem mindig, vettem több hónapos bérletet mindkettőnknek, s ha már ott vagyok, én is futógépezem, emelgetem a súlyokat. Romantikus ez? Fene tudja. Én annak érzem.

– Hány meghatározó nő volt az életében?
– Talán négy-öt, de anyám is szerepel a listán.

– Mi az, ami a leginkább megfogja egy nőben?
– A tekintete, s abban is a mélység ígérete.

– Hogy látja, milyenek a mai lányok, asszonyok? Mi az, amit hiányol belőlük?
– Nem venném a bátorságot, hogy kritizáljam őket, s nem is hiányolok semmit. Azt érzékelem, hogy egyre férfiasabbak, és az a sejtésem, hogy ez nem jó út.

– Húsz évvel fiatalabb a második felesége, aki ikerfiúkat szült önnek, a nagylánya pedig harmincéves. Mennyire élte meg másként az apaságot akkor és most?
– A lányom kisgyerekkorában is otthon voltam, tehát bejáró munkahely nélkül, így sokat lehettem vele. De most gyakorlatilag az íráson kívül szinte minden más munkatevékenységről lemondtam. Az is tény, hogy bölcsebb vagyok valamennyivel. A kisfiúk négyévesek. Egyszerre lehetek a nagyapjuk (az voltaképp úgysincs nekik) és az apjuk.

Olvasóink írták

  • 1. Balogh Gábor 2008. április 13. 16:58
    „Vámos Miklós! Köszönöm !
    bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bájolnak és versenyeznek a delmagyar.hu szépei

Szeged - Ötven lánnyal bulizni egy estén? Nem lehetetlen: a Rádió 88 és a delmagyar.hu szépségei ugyanis szombaton együtt köszöntik a tavaszt a szegedi Sing-Singben. Elkezdődött. Tovább olvasom