Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vámos Miklós: régimódi szerző vagyok

Szeged - Van-e vasaló a védjeggyé vált kézitáskájában? Honnan az apaszthatatlan kíváncsiság? Miért jó könyvet olvasni? – ezeket kérdeztük Vámos Miklós írótól, műsorvezetőtől, aki a héten Szegeden dedikált.
Védjegyévé vált kézitáskájával érkezett hétfőn Szegedre Vámos Miklós író, hogy találkozzon olvasóival, dedikálja könyveit. Mit hozott benne? – kérdeztük, emlékeztetve: a Lehetetlen című műsorról készült paródiában a Vámos bőrébe bújó Gálvölgyi János vasalót, ébresztőórát, vécépapírt is kivett táskájából. – Ez a dolgozószobám. Benne tartom a jegyzeteimet, aktuális munkáimat – árulta el, majd másfél órán keresztül dedikált.

A tőle megszokott kíváncsisággal fogadta olvasóit: kezét könyökére támasztva figyelte őket, beszélgetett velük. Érdeklődése – csakúgy, mint a kamerák előtt – mégsem tűnik mesterkéltnek. – Így születtem, ez a legfőbb jellemvonásom. Ez a mesterségem, meg a hobbim is. Még nyaralásban is bámészkodom, kíváncsiskodom. Ismerkedem, beszélgetek. Nagyon szeretek idegen nyelven beszélni. Úgy érzem, az a magyar nyelvtudásra is fejlesztően hat. Nem szólítok le embereket, de minden alkalmat megragadok, hogy megismerkedjek – bárkivel. Gondolom, ez is munka, hozzáadom az illetőt az embergyűjteményemhez. Ki tudja, melyik könyvemben kell egy mondat, egy vonás egy arcról – vallja.

Számít, mit mond az olvasó a könyvemről – vallja Vámos Miklós. Fotó: Frank Yvette
Számít, mit mond az olvasó a könyvemről – vallja Vámos Miklós.
Fotó: Frank Yvette

Hogyan éri el, hogy interjúalanyai gyakran szokatlanul megnyílnak, őszintén beszélnek magukról? – Valószínűleg megérzik, nem akarom őket becsapni, leégetni. Eléggé felkészült vagyok belőlük: ha például íróval beszélgetek, minden könyvét elolvasom. Próbálok olyat kérdezni, amit nem szoktak. Az ember, ha unatkozik, begubózik, és szurkálódós lesz. Ha érdeklődik, megnyílik. A Lehetetlen úgy készült, hogy előtte akár 3 napig együtt voltunk a partneremmel, megismertem, szerkesztgettem a történeteit.

Vámos Miklós honlapján bárki elmondhatja véleményét az író műveiről. Miért? – Régimódi szerző vagyok, akinek számít, mit mondanak az olvasók. Minden visszajelzés nagyon érdekel. Az elragadtatásokból levonok – de a beszólásokból is egy kicsit – fogalmaz az arany középút híve, aki nagy kedvelője az internetnek is. Nem félti tőle a könyvet? – Miért félteném? A színházat a mozival fenyegették, mégis fennmaradt. Mindennap használom az internetet. Ősszel megjelenik egy prózakötetem, amely hét dupla szöveget tartalmaz, afféle irodalmi párosokat, négy hosszú elbeszélést és három kisregényt. A Dupla vagy semmi címet akartam neki adni, de beírtam a keresőbe, és kiderült: Ilyés Gyula írt drámát hasonló címmel. Így lett Tiszta tűz – meséli az 59 éves író, aki a könyvek jelentőségét így érzékelteti: ha valaki megnézi az Anna Kareninát, látja, hogyan játssza a főszerepet egy amerikai színésznő. De ha olvassa a regényt: elképzeli magának a főhőst, maga rajzolja meg képzeletében a vonásait. Abban benne lesz minden nő, akihez köze volt. Ha valaki könyvet olvas, azt is elképzelheti, milyen valaki másnak lenni.

A Lehetetlen embere

Vámos Miklós 1950. január 29-én született Budapesten. Egy lánya van, Anna (1977) és két ikerfia, Henrik és Péter (2003). Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. Az Ab Ovo Kiadó egyik alapítója és vezetője volt. Műsorait – Lehetetlen, Rögtön, 2 Ember – nagy sikerrel vetítette a Magyar Televízió. 33 kötete jelent meg, legismertebb regényei: Zenga zének, A New York–Budapest metró, Anya csak egy van, Apák könyve. Az Ámbár tanár úr vagy a Szamba filmforgatókönyvei, valamint színházi előadások szintén a nevéhez köthetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olcsóbb jegyek fogynak

Szeged - Bár megfordult a trend, és most az olcsóbb jegyek fogynak gyorsabban, a nyári kulturális… Tovább olvasom