Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Van 607 fős várólista is

Szeged - A pár hónappal ezelőttihez képest változatlanok, az egy évvel korábbi állapothoz viszonyítva viszont rövidültek a műtéti várólisták a szegedi klinikákon. A további javulást az új finanszírozási rendszer akadályozza.
Továbbra is hosszú hónapokat kell várnia egy-egy műtétre, beavatkozásra a szegedi klinikai központban a betegnek, ha orvosi szempontból nincs szüksége az azonnali ellátásra. Jó hír azonban, hogy – bár a pár hónappal ezelőtti állapothoz képest nem változott jelentősen a várólisták hossza – az egy évvel korábbi helyzetnél gyorsabban kerül műtőasztalra a páciens.

Legtöbben és leghosszabb ideig továbbra is szívkatéterezésre várnak Szegeden. Ezt az is magyarázza, hogy itthon rendkívül elterjedtek a kardiológiai betegségek. Jelenleg 607 beteg szerepel a szívkatéteres várólistán. Naponta 18–23-at tudnak közülük kezelni, így átlagosan 5 hónap alatt jutnak ellátáshoz – tudtuk meg Bodosi Mihálytól, a klinikai központ várólista-bizottságának vezetőjétől. Tavaly ilyenkor még 8 hónapig kellett türelemmel lennie a betegnek a beavatkozás előtt. Ha azonban valakinek időközben kritikus mértékben romlik az állapota, sürgősséggel ellátják – ahogy a más típusú várólistán szereplő pácienseket is. A professzor elmondta: bár a 2 hónapja működő új katéteres labor megnyitásával nőtt a műtéti kapacitás, ellenkező irányba hat az áprilistól élő kedvezőtlen finanszírozási rendszer.

Szívkatéterezés a szegedi belklinikán. Legtovább még erre kell várni. Fotó: Segesvári Csaba
Szívkatéterezés a szegedi belklinikán. Legtovább még mindig erre kell várni.
Fotó: Segesvári Csaba

Szezonális mandulaműtét

Furcsálltuk, hogy – a klinikai központ honlapja szerint – rendkívüli mértékben megugrott a mandulaműtétre váró gyerekek száma. Ez szezonális jelenség: a szülők – ha lehet – iskolaidőn kívülre időzítik az ilyesmit, tudtuk meg Bodosi professzortól. Így a gyerek nem marad le a tananyagban, és a szülők könnyebben tudnak szabadságra menni, hogy a műtét után ápolhassák a kis betegeket.

Szürkehályog-műtétre – amire szintén óriási az igény – jelenleg 150–180 beteg várakozik Szegeden. Ők átlagosan 2–3 hónap alatt kerülnek kés alá, jellemzően egynapos sebészeti ellátásban. Egy éve erre ugyanennyit kellett várni. Ennél a beavatkozásnál a műtéti kapacitás korlátozza a várólista csökkentését, azaz a szemklinika műtőjében nem csak szürkehályog-betegeket kell operálni – magyarázta Bodosi professzor.

Csípő- és térdprotézist egy éve még közel 8 hónapos várakozás után ültettek be a betegeknek Szegeden – erre ma már kevesebbet kell várni. Igaz, pár hónapja akár 3–4 hónap alatt is kapott csípőprotézist az arra szoruló, mára viszont ez az időtartam 5 hónapra, a listán szereplők száma pedig 70 fölé nőtt. A térdprotézisre várók szerencsésebbek – ők a jelentkezést követően 3 hónap múlva kerülnek a műtétasztalra.

Makón az egynapost is korlátozzák

Makón a korábbi kórházi ágyszámcsökkentés miatt több ellátást egynapos sebészeti formában végeznek – de várólisták így is vannak. A legtöbbet jelenleg az egynapos szemészeti beavatkozásokra, főként szürkehályog-műtétre kell várni. Ebből 7-8 hónapos a várólista. Ennek oka, hogy – bár évi 2500 egynapos beavatkozást is el tudnának végezni – a kórházzal csak 1100-ra kötött szerződést az OEP.

Olvasóink írták

 • 6. gavallér 2009. május 30. 15:40
  „Lehetséges ,hogy az OEP tereli a beteget a maszek felé? Személy szerint nehezen tudom elképzelni, hogy
  egy adott kapacitást korlátozzon ész érvekkel / 2500- 1000/. Mert amennyiben egy üzem kapacitásán alul
  működik akkor le kell építeni, nem lehet passzívan valmit csak úgy fenn tartani. Hacsak nem a magán pacientura ellátására OEP infrastruktúrával.”
 • 5. .suhym. 2009. május 30. 06:52
  „" Ennek oka, hogy - bár évi 2500 egynapos beavatkozást is el tudnának végezni - a kórházzal csak 1100-ra kötött szerződést az OEP."

  Fröcsögés helyett, talán értelmezni kéne a mondatokat!
  Hol, mennyi műtétet lehet végrehajtani egy bizonyos időn belül, azt nem az ott dolgozó orvosok határozzák meg, hanem az adott eü intézmény kapacitása, és az un. volumenkorlát. Utóbbit viszont felsőbb szervek írják elő , pl. az OEP. Lásd Makó..... Amennyiben ettől bármelyik intézmény eltér, nem kapja meg az operáció, vizsgálat költségét, és akkor bizony csődbe is juthat.

  Biztosan vannak pénzéhes dokik is, én viszont még eggyel sem találkoztam, és soha nem adtam pénzt egyetlen orvosnak sem, ennek ellenére hála az égnek mindig meggyógyultam, sőt meg is műtötték az eltört lábamat, amikor szükséges volt.)))))))”
 • 4. CID 2009. május 29. 22:51
  „kintornas : ritkán szoktam ilyet mondani fehér emberre, de téged karóba kellene húzni. Az orvos, kap fizetést, ha kevés, elmhet orvoslátogatónak, kőművesnek, ne adj isten utcaseprőnek is. De az azért mégis csak pofátlanság, hogy TB támogatással, és az én pénzemen szedi meg magát, amikor az állam álltal fenntartott intézményben, az állam álltal finanszírozott betegágyban, azért foglalkozik valakivel jobban, illetve foglalkozik valakivel, mert pénzt kap érte, izé, pénzt KÉR érte. Nyisson magánklinikát, fektessen be több milliárdot, aztán annyit kérhet amennyit akar. Persze nyílván éhen halna, némelyik felcser. Tény és való tragédia ami a mai egészségügyben van, szar a finanszírozás, orvosaink nagyrésze meg pénzéhesebb mint egy bankár. Sokáig azt hittem városi legenda, hogy megmondja a prof., mennyiért műt, ha nincs pénzed, mehetsz a gyakorló kameruni diák macsetéje alá. Aztán perelj majom. (elnézést a majmoktól )”
 • 3. kintornas 2009. május 29. 21:54
  „Kedves Frakk!
  Mennyi TB-t fizettel az elmult evtizedben? Mennyit fizetsz a fogorvosodnak? Mennyibe kerul a gazszerelo? Mennyit aldoztal jotekony celra a lehetseges 1 %-odon kivul? A ragalmazas meg polgari pert von maga utan! Annak viszont orulok, hogy Te legalabb becsulettel, folyamatosan vegzed, lelkiismeretbol, ingyen a munkadat!”
 • 2. frakk 2009. május 29. 21:05
  „Az orvosok ezekkel a várólistákkal kényszerítik a betegeket a soron kívüli jattolásokra, és a magánrendelőkbe.
  A szándékosság nem vonható kétségbe. Sokszor láttam olyat, hogy kinéztek mennyien várakoznak , és lassították a munkát, ha kevesen voltak. Így mindig azt a látszatot keltik mintha folyamos munka lenne. Természetesen az intézmény vezetője ezt az egészet nem veszi szánt szándékkal észre.!!!!!!!!!
  Ez tulajdonképpen büntető ügy kategória is lehetne”
 • 1. myop 2009. május 29. 16:36
  „Remek, csak azt nem ertem mi ertelme van ennek a varolistanak. Elobb-utobb ugy is ki kell fizetni azt a penzt a betegek ellatasaert... hacsak addig meg nem pusztul...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kötelező az utcai árlap, de a vendégek szeretik

Szeged - A vendégek számára fontos, de nem kötelező kiírni a vendéglátósoknak, hogy az étteremben mit és mennyiért lehet elfogyasztani. Szeged belvárosában mindenhol megtaláltuk az árlistát. Tovább olvasom