Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Van, aki csak bulizni akar - mire vesszük fel a diákhitelt?

Egyre többen veszik fel a diákhitelt. Kérdés: vajon tényleg ennyi embernek van szüksége rá? A megkérdezett néhány diákhiteles szerint: igen.
Eszter (20 éves): A bölcsész

Eszter két éve jár a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára. Költségtérítéses képzésre vették fel. A szüleinek nem volt pénze kifizetni a tandíjat.
– Miért vetted fel a diákhitelt?
Nem szerettem volna egyetem helyett dolgozni menni. Kiesett volna legalább egy év, utána nehéz visszarázódni a tanulásba. Így felvettem a diákhitelt.
– Nem bántad meg?
Most már egy kicsit bánom, hiszen a második félév után átvettek államilag finanszírozott képzésre. De a hitelt továbbra is felveszem, mert így el tudok járni szórakozni. Ezt a szüleim nem tudnák fizetni. Így könnyebb.
– Nem félsz attól, hogy nem tudod visszafizetni?
Egy kicsit igen. Nem vagyok biztos benne, hogy azonnal kapok állást a diploma megszerzése után. Így az is bizonytalan, hogy a végzés után azonnal törleszteni tudom az adósságom.


Dávid (19 éves): Az informatikus

Ő nem azért vette fel a hitelt, mert költségtérítést kellett volna fizetnie. Neki egy laptora kellett a pénz.
– Nem volt más lehetőséged, hogy kifizesd a laptopot?
Volt némi megtakarításom, de az nem volt rá elég. Volt otthon egy asztali, házas gépem, de szükségem volt egy hordozhatóbb gépre is. Viszonylag kényelmetlen lett volna Szegedre áthozni a házas gépet és akkor otthon nem is tudtam volna megcsinálni a házijaimat. Így könnyebb az élet. Lehet nem kellett volna ennyire drága gépet vennem, de úgy voltam vele, ha már veszek, akkor legyen tényleg jó.
– Azóta is folyamatos a hiteled?
Igen, otthonról nem kapok segítséget, ösztöndíjam pedig nincs. Dolgozom diákmunkában, de az nem mindig elég. Ott az albérlet, enni és ruházkodni is kell. Bulizni nem igazán járok, de így csak nagy nehezen kijövök a pénzből.
– Aggódsz a jövő miatt?
Egyelőre nem. Ha sikerül lediplomáznom időben, nem lesz gondom a visszafizetéssel.

Brigi (27 éves): A gyűjtő

A jogász lánynak már a második diplomája két OKJ-s képzés mellett. Ennyit már nem tudott saját zsebből finanszírozni.
– Dolgozol jelenleg?
Nem, minden időmet a tanulásra fordítom. Az összes bevételemet a diákhitelből szerzem.
– Mihez kezdesz ennyi papírral?
Könyvelőként szerettem volna elhelyezkedni. De úgy gondolom, ha jogászként jogi tanácsot is tudok adni, a saját munkámat is megkönnyítem és a vállalkozók is jobban megbíznak bennem.
– Aggódsz a visszafizetés miatt?
Nem. Úgy gondolom jól átgondoltam a jövőt. Ha sikerül megszereznem minden papírt, biztos nem lesz gondom a visszafizetéssel.

Olvasóink írták

 • 4. Szögedi 2012. augusztus 22. 20:29
  „vip007

  Köszi szépen. :) Igyekszem. Hasonlóakat!”
 • 3. vip007 2012. augusztus 22. 15:52
  „2. Szögedi 2012.08.22. 13:23

  Neked voltak terveid és célod. Hidd el, ezzel a gondolkodással kisebbségben vagy, a többség nem így gondolkozik. Ez pedig szomorú. Neked viszont sok sikert.”
 • 2. Szögedi 2012. augusztus 22. 13:23
  „Én is felvettem a Diákhitelt, egy percig sem aggódtam mert, tudtam hogy egyszer kijövök külföldre dolgozni és be is jött.
  Másfélmilliót kell kamattal együtt visszafizetni. Ha 30 000 ret vettem fel 4 évig. Kb ennyit vesz fel mindenki. Lediplomáztam.
  Egy osztrák nagyvárosban dolgozom közel a határhoz.
  Fogtam magam felszálltam egy vonatra bekopogtattam egy két helyre és most egy étterem konyháján dolgozom. Ha kicsit visszafogottan él az ember bringázik és nem szórakozik havonta 200 és 250 000 ft közötti összeget el tud tenni.
  Tehát tulajdonképpen félév alatt, ha vkiben van egy kis bátorság meg lehet keresni 4-5 év jólétét akár egy órára a magyar határtól. Nekem bejött. És, ha tovább marad az ember akkor egy kis otthoni albérletre valót is, hogy abból a "semmi" kezdőfizetésből meg lehessen élni.
  Ha úgy fogja fel az ember, hogy közben nyaral is akkor még élvezheti is az életet idekinn. A fizetés mellé jár az ingyen étkezés arra sem kell költeni, ha mondjuk étterembe jön vki.
  Kis biztatás, ne keseredjen el senki, gyorsan túl lehet lenni rajta :)”
 • 1. CID 2012. augusztus 22. 13:15
  „Bőcsész ? Ostoba..........”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajtó nélkül utaztunk helikopteren: oldalazás, tolatás, billegés a levegőben

A Rózsavölgyi család helikopterére ültünk a szegedi reptéren, arra azonban nem számítottunk, hogy ajtó nélkül fogunk légutazni. Tovább olvasom