Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Van akkora hőség, hogy már nem lehet bírni klíma nélkül

Szeged - Hogy valakinek van-e otthon klímája, és ha igen, akkor milyen, az a család havi jövedelmétől függ. Sokan vásárolnak hirtelen elhatározásból: amikor már nem bírják tovább a hőséget. Szerencsére kikoptak a piacról a nagyon olcsó, megbízhatatlan készülékek.
– Számítógépek mellett dolgozom itthon, és amikor az egyik gépem „meghalt" a hőségben, azt mondtam, tovább nem bírom klíma nélkül – mesélte annak a szegedi lakásnak a tulajdonosa, ahová szerdán bemehettünk, és megnézhettük, hogyan rakják fel a hűtő készüléket.

Az LG márkájú berendezés 160 ezer forintba került, a szerelő szakember, Heitmar Róbert szerint a hölgy egy, a felső középkategóriába tartozó készüléket vásárolt. – Szerencsére mára eltűnt a piacról a legalsó kategória, az EU már csak az inverteres, teljesítményszabályozott gépeket engedi be – mondta –, de a „kis márkák" és a jó márkák között így is ég és föld a különbség. Az ügyfeleim mindig tanácsot kérnek, hogy milyet vegyenek, és a pénztárcájukhoz mérten eldöntik, mit engedhetnek meg maguknak. Aki csak olcsóbb gépet tud megvenni, annak számolnia kell azzal, hogy legfeljebb 8-10 évig „megy el", amennyiben évente költenek a karbantartásra. A beszerelés 30-40 ezer forint plusz áfa, ebben 2 folyóméter csövezés anyagára és munkadíja is benne van. Volt már olyan esetem, hogy a szerelés többe került, mint a készülék, mert messze volt egymástól a beltéri és a kültéri egység.

A forró napok ˝inspirálóan˝ hatnak a klímavásárlásra. Heitmar Róbert az Alföldi utca egyik lakásához szereli a kültéri egységet. Fotó: Karnok Csaba
A forró napok ˝inspirálóan˝ hatnak a klímavásárlásra. Heitmar Róbert az Alföldi utca egyik lakásához szereli a kültéri egységet. Fotó: Karnok Csaba

Műemlékre nem szerelnek

Szeged belvárosában a védett városképet nem csúfítják el a klímaberendezések kültéri egységei, a szerelők tudják, hogy a homlokzatot kímélni kell: vagy a pincébe, vagy a padlástérbe rakják. Sz. Fehér Éva, Szeged főépítésze elmondta, csak országos szabályozás van, helyi rendelet nincs: eszerint a klímákat takarva kell elhelyezni, hogy közterületről ne lehessen látni őket, és távolságot kell tartani például a szomszéd háztól is. Ez elvben nemcsak a műemlékekre, hanem az összes házra vonatkozik. A Csongrád Megyei Kormányhivatal építés-felügyeleti hatóságától megtudtuk: az ellenőrök bontást rendelhetnek el, ha szabálytalan a felszerelés.

Megnéztük az interneten: nagyon sokféle klíma kapható, az árak 60 ezernél kezdődnek, a határ a csillagos ég. Egyre többen rendelnek klímát a netről, webáruházakból, a gépet ajtóig kiszállítják.

Milyen a piac? A Dél-alföldi Klíma Kft. ügyvezető igazgatója, Tornyi Koppány elmondta: 2012 erősebb év volt, a tavalyi mennyiségnél idén 15 százalékkal kevesebbet adtak el. – Mára le is ment a klímadömping – tette hozzá –, nálunk ugyanis a május és a június a csúcs. De még így is van megrendelés bőven, hiszen az augusztus forrónak ígérkezik. Vásárlóink ahhoz a réteghez tartoznak, amelyik, ha egyszer vesz, akkor jót vesz: a minőségibb, márkás készülékeket kérik.

Heitmar Róbert egyéni vállalkozóként hullámzóbbnak látja a piacot, mert egyre kevesebben tudnak pénzt félretenni a klímára. A 2004–2006-os csúcsidőszakhoz képest most feleannyi a megrendelése.

A mobil klímát nem ajánlják a szakemberek, kiment a divatból: messze nem olyan hatékony, mint a split klíma. Olyan megfogalmazást hallottam, hogy magára valamit is adó gyártó már nem csinál ilyet.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Smerdis 2013. augusztus 04. 14:53
  „29. Vazeratti 2013.08.02. 10:01

  hamrinc hozzászólóból egyedül Te fogalmaztad meg a lényeget. én azért se veszek klímát.”
 • 32. Hugika010 2013. augusztus 04. 08:21
  „18. IncontinentiaButtocks 2013.08.01. 20:50
  15.
  Nekem mondod? Nekem kb a tizede.:)

  1500-2000 az órabéred? azért az se rossz ám... felénk jó ha 500 ft- ba kijön... akkor ne ríjjon a szád...”
 • 31. nobody13 2013. augusztus 02. 17:37
  „Moon, nekem gyakorlatilag fájdalmasan berepedezik és vérzik a torkom a klimatizált helyiségben, és ez csak az egyik tünet. Nem tudok nyelni, kiszárad a szám, torkom száraz, később váladékos. A szemem ég. Nem tudom, konkrétan mi okozza, de hogy nem kamu, az biztos. Ugyanígy van a szemem a neonnal is: kiszárad, ég, fáj. Bárhova bemegyek, öt perc múlva tudom, milyen világítás van és hogy használnak-e klímát :-(( Az általad kevéssé hűtött levegőre is jellemző mindez, tehát a második lehet: nem tisztítják... Ja, és amint elhagyom a klimatizált helyiséget, gyakorlatilag egy óra múlva semmi bajom, mondjuk, a torkomat kivéve, mert az folyamatosan gyulladt azóta, hogy a klímás mkhelyen dolgozom. Bent úgy fáj, mint a veszett fene, mint amikor az embernek kiveszik a manduláját... :-((”
 • 30. Moon 2013. augusztus 02. 10:26
  „nobody 13-nak!
  Rengeteget hallom "egészségtelen a klíma" és ennek egyéb változatait.
  Klímázni tudni kell.
  Sajnos legtöbb helyen eszetlenül használják és ez a problémák okozója főleg.
  Senki sem a klímára alergiás mert ugye ennyierővel a radiátorra is lehetnénk alergiások.
  Annál inkább a klíma helytelen használatára, két fő probléma amit rendszeresen elkövetnek és ezt magam is tapasztalom:
  -Túlhűtik a helyisége,t teljesen felesleges a kinti hőmérsékletnél 5 fokkal lejebb hűteni a helyiséget.
  -Spórolnak vagy egyáltalán nem tisztítatják klímaberendezésüket, ezért annak alkatrészein baktériumok telepedhetnek meg.
  Ehez semmi köze nincs a klímának annál inkább annak üzemeltetőjének.
  Megfelelő használat és karbantartás mellet nincs olyan, hogy alergiás valaki a klímára.”
 • 29. Vazeratti 2013. augusztus 02. 10:01
  „Mindenki vegyen klímát! Fűtsük tovább ezzel is a légkört, hogy aztán még erősebbet kelljen venni! Ingyen klímát mindenkinek!”
 • 28. mivan? 2013. augusztus 02. 09:29
  „Tanulság: Aki akar vegyen klímát, aki nem akar az meg ne!”
 • 27. cruiser 2013. augusztus 02. 07:50
  „Hisztis bagázs! Mi a francnak kell a klíma. Egészségtelen, drága, rontja az épületek összképét stb.
  Tudomásul kellene venni, hogy nyár van és meleg.
  Télen hideg lesz!”
 • 26. bertife 2013. augusztus 02. 07:39
  „Aki házfelújítás előtt áll,javaslom a falfűtés-falhűtés módszert.
  Itt nincs huzat,megfázás,minden helységben drága készülékek.
  Csak kellemes hőmérséklet. Télen olcsóbb a fűtés,ilyenkor a hűtés!
  Mi 1 olyan házat vettünk,ahol kályhával fűtöttek addig.
  Olcsóbb volt a falfűtés-hűtés kombinációt kivitelezni,mint pl. radiátor + légkondi.
  Most minden helységben van hűtés,még a klotyón is.
  A feleségem főleg a konyhai hűvösnek örül,a mikor süt vagy főz..:)”
 • 25. nobody13 2013. augusztus 02. 04:18
  „Nálam 32 fok van a lakásban (nesze neked, becsomagolt panel...), elvagyok vele, megszoktam. Pár nap alatt rááll a szervezet, már persze, ha az ember nem szívbeteg. Igen, egy szál semmiben flangálok itthon, néha izzadok is, de éjjel alszom (nem a meleg miatt ébredtem most sem korán), pedig az ablakaim szúnyogháló híján csak bukóra nyithatóak. Viszont amikor kimegyek napközben a 36 fokos levegőre, meleg van, ennyi, aki viszont klimatizált helyiségből lép ki, az el is ájulhat a hirtelen plusz forróságsokktól (a melegtől kitágult erekben száguldó vér az agyban egyéb traumákat is csinálhat), csak hát ezeket nem "reklámozzák", mert a kutya sem venne klímát... Arról nem beszélve, hogy egy hete klímás helyen dolgozom, egyfolytában fáj a torkom, nyákos, váladékos, az ízületeim bedurrantak... No comment.”
 • 24. xido 2013. augusztus 02. 02:15
  „Kis családom hölgy tagja még a huzatra is érzékeny,nemhogy alávágjak még egy klímával hűtött lakást..ahogy tapasztalom is,sok helyen a pasik hidegtűrőbbek,mi akár levinnénk a javasolt -6/8 fok helyett akár 10/15el is,ha kint 40 van,bent legyen csak 22 akkor is:)
  Munkahelyen is a kollegina hőállóbb,mint fagyállób,így idén már a munkahelyi klíma és csak a legdurvább napokon esedékes,amúgy meg tágra nyitott ajtók,aztán jön be a levegő,ami képes bejönni...Fura mód emiatt a durva női diktatúra miatt idén még nem is futottam bele túlhűtés okozta megfázásba és kint is jobban bírom napközben,mint előző években:)”
 • 23. egyvalaki1 2013. augusztus 01. 22:52
  „17. karaly 2013.08.01. 20:50
  akkor ajánlom, hogy gyere hozzánk a 32 fokos lakásba és pihenj nálunk... teljesen jó, éjszaka van, hogy már 29 fokig is lehűl....
  nekünk nincs klímánk de ez meglátszik a hőmérsékleten is...”
 • 22. Mil 2013. augusztus 01. 22:46
  „Ez is az emberi h.lyeséget mutatja. Klímát(bármi komoly, sokba kerülő cuccot) nem hirtelen felindulásból kell venni 1-1 kánikulai napon, hanem előre eltervezve, a kínálatot rendesen átnézve, kalkulágatva, még tavasszal.. Akkor még a szerelők is ráérnek. De hogy az átlagh.lye számoljon? Ugyan..
  Egyébként én is panelban lakok, 2. emelet, de nem akarok klímát arra az évi 10-20 napra,. amikor tényleg kánikula van. Egyébként is csak akkor gáz, amikor már egy hete tart, és az éjszakák sem hűlnek le rendesen. A nap süti a falamat kb DU 1 órától. Viszont azokat megértem, akik magasabban laknak, és déli fekvésűek az ablakaik, de mint mondtam, akkor sem így kell ezt intézni..”
 • 21. Scaba 2013. augusztus 01. 21:43
  „A miheztartás végett, ezek a szegedi cégek jogosultak klíma telepítésre javításra stb.(ABC sorrendben)
  Forrás: https://www.hlhmonitoring.hu/ellenor_szivargas.php
  És ők tuti nem képesek 1-2 óra alatt beszerelni:)

  Antarktisz Hűtőgépgyártó és Javító Kft
  BD Cool Kft.
  Cool-net számítás, és hűtéstechnikai Bt
  Csongrád Megyei Kormányhivatal Szolgáltató Kft
  Frigo Trade Team Klíma Kft
  H.V.C. Kft.
  HPC-tech Kft.
  Juno Bt.
  Kovács Hűtőgép Kft.
  Labaroti Hűtő-és Fejőgépjav. Ért.Kft
  Monaco Klíma Kft.
  Peták József
  Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola
  Tóth Árpád
  Zs + N Szolgáltató Bt.”
 • 20. karaly 2013. augusztus 01. 21:19
  „19. Dr.Tonyk 2013.08.01. 21:02
  Igen. Ráadásul olyan vagyok, ha vásárolni megyek, akkor nem akarok a pénztárig bemenni az autóval, kerékpárra tudok pattanni, tudok magamnak főzni nem eszek vacak mirelit dolgokat stb.”
 • 19. Dr.Tonyk 2013. augusztus 01. 21:02
  „17. karaly 2013.08.01. 20:50

  Te vagy az aki hidegvíz tusol, mert hát régen sem volt melegvíz; télen nyárigumit használ, mert 30 éve vezet és tud vezetni; és aki nem szereltet klímát, már elpiskótásodik? Katona is voltál ugye?”
 • 18. IncontinentiaButtocks 2013. augusztus 01. 20:50
  „15.
  Nekem mondod? Nekem kb a tizede.:)”
 • 17. karaly 2013. augusztus 01. 20:50
  „Harminc évvel ezelőtt is éltek emberek, akkor is volt meleg nyár. Úgy veszem észre kezdünk elpiskótáskodni.”
 • 16. DOOMER 2013. augusztus 01. 20:00
  „nálunk a samsung 170eFt-os inverteres klíma karbantartva 4 évig bírta, majd 1 nap alatt megdöglött. valami alaplap hibás, a javítás 90eFt+ lett volna két független szerelőnél is. köszönjük.”
 • 15. JABBA 2013. augusztus 01. 19:54
  „13. IncontinentiaButtocks 2013.08.01. 18:18

  Hát ez az. Szeretnék 15-20 ezret óradíjat kapni.”
 • 14. _csutak_ 2013. augusztus 01. 18:49
  „@eternette :
  Köszönöm az aggódásod, de engem nem csak a feleségeim nem szerettek eléggé de a rovarok is elkerülnek!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszter Sándor: az öreg a legenda, nem én

Szeged - Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett színész magában csak „öregnek" hívja a… Tovább olvasom