Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Van, amit lakásnak neveznek, de nem az

Szeged - Másfél millióan élnek az országban „lakhatási szegénységben", a rezsicsökkentés, a többféle lakásfenntartási támogatás sem nyújtott érdemi segítséget. Szegeden eljutottunk odáig, hogy megszűntek a közös udvari illemhelyek.
 Számokban

Magyarországon 1600 szegénytelepen közel 300 ezer ember él. Évente 200–250 fő fagy meg, 63 százalékuk a saját otthonában. Becslések szerint a hajléktalanok száma 15–30 ezer, kétharmaduk vidéken él.
A hajléktalanok negyede is azért került utcára, mert nem tudta megfizetni a lakhatási költségeket.

– Két éve költöztünk ide, négyen 40 négyzetméteren élünk. A lakás fele még mindig az udvaron van, egy külön lakrészben, ahová az a pár lépcső vezet fel – mutatta a szegedi Boros József utcában egy fiatal asszony. – Amikor idejöttünk, a főépületben, az emeleten volt a szoba, az udvaron a többi helyiség, köztük az angolvécé. Magunk újítottuk fel a lakást, most már bent van a tusoló és a vécé, de konyha nincs, egy rezsón főzök: nem is kell több.

– Több mint 100 éves ez az épület, egy zsidó családé volt, akik kocsmát, tejkimérést működtettek, a homlokzaton látszanak a Dávid-csillagok. Kár, hogy nem renoválják, gyönyörű épület lehetne – mondta Schnepp Gábor. A férfi a Puttony ABC-t működteti 14 éve a házban, raktára az udvaron található. Úgy tudja, vegyes tulajdonú, több lakó megvette az otthonát, sokan teljesen fel is újították.

– Nem annyira rossz a helyzet, mint amilyennek kinéz – tette hozzá.
A ház az Árkáddal szemben, frekventált helyen található, akárcsak az, amelyikbe pár méterrel arrébb becsöngettünk. Ott még megtaláltuk az udvari, vízöblítéses mellékhelyiségeket: a régi lakók azt mondták, kettő van lent, kettő fent, de már nem használják őket, mivel „komfortosak" lettek a lakások. Egyik lakó se volt bőbeszédű, de annyit megtudtunk: a nyugdíjhoz és a keresetekhez képest magasnak találják a szoba-konyhák rezsijét, ami a 8000-es lakbérrel együtt körülbelül 30 ezer forint.

Komfortos lakások. Illusztráció: Schmidt Andrea
Komfortos lakások. Illusztráció: Schmidt Andrea

 Akinek nem csökkent a rezsije

A rezsicsökkentés nem, vagy alig érte el a legszegényebbeket. 900 ezer olyan háztartás van az országban, amelyikben fával, fűrészporral, szénnel fűtenek. Azok sem élvezték a hatását, akiknél a hátralékok miatt kikapcsolták az áramot. Nemrégiben megírtuk: a legszegényebbek fogyasztói kosarában a háztartási energia nagyobb súlyt képvisel, s mivel az ő rezsijük nem csökkent, magasabb inflációt érzékelnek, mint amit a KSH kiszámolt.

A Habitat for Humanity napokban bemutatott, a magyarországi lakhatási szegénységről szóló tanulmányából derült ki: 2013-ban a költségvetés lakhatási kiadásainak mintegy harmada jutott szociálpolitikai programokra, de főleg a közép- és felsőosztálybelieket támogatták. A civilszervezet 3. éve méri fel Magyarországon a lakhatási szegénységet. A 2013-as vizsgálat visszaesésről tanúskodik, 1,5 millióan élnek lakhatási szegénységben: 2012-ben még „csak" 1,2 millióról számolt be a szervezet.

Azok a „lakhatási szegények", akik olyan lakásokban élnek, amelyek valójában nem nevezhetők lakásnak. Tavaly a magyarok közel fele élt túlzsúfolt lakásban: az EU sereghajtói közé tartozunk. A lakosok negyedének beázik vagy penészes a lakása, mintegy 500 ezren vécé nélküli, csaknem 400 ezren fürdőszoba nélküli otthonban élnek.

Az alacsonyabb komfortfokozatú lakások aránya vidéken meghaladja az országos átlagot. A falvakban minden 6. lakás ilyen. A hátrányos helyzetű térségekben minden 3. családnak van közüzemi tartozása. A városokban a szociális bérlakások segítik a szegényeket: a szegedi IKV Zrt.-től próbáltuk megtudni, hány szociális bérlakás van Szegeden, hányan állnak sorba, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sós víz, lenge ruha

Meleg teát inni a hőségben a szakember szerint értelmetlen. Az ivóvízbe viszont célszerű sót tenni, ugyanis azt is veszít ilyenkor a szervezet. Tovább olvasom