Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Van egy határ, addig nem emelnek az irodák

Szeged - A külföldi utak ára gyakran azon múlik, ki mikor foglal: nehéz kikerülni a gyenge forinttal járó drágulásokat. Az utazásszervezők abban bíznak, átmeneti állapotról van szó.
– Optimista vagyok, bízom benne, hogy a választások után stabilizálódik a forint, máskülönben csak imádkozhatunk – nyilatkozta Uzon Ágnes, az Adria Tours utazási iroda vezetője. – Nemrégiben adtuk ki a nyári prospektusunkat, azokhoz az árakhoz kell tartani magunkat, amiket abban meghirdettünk, függetlenül attól, hogyan alakul az árfolyam. Ebben az időszakban adunk előfoglalási kedvezményt az ügyfeleknek: ez már megfelezi a tervezett hasznunkat. Ha emellett még marad a gyenge forint is, akkor elviheti a másik felét. Ennek ellenére még drasztikus forintgyengülés mellett se szeretnénk árat emelni, igaz, nem tudjuk, mit hoz a jövő.

Az utazási irodák katalógusait böngészve találunk olyat, amelyikben szerepel, hány forintos euróval számolták ki az utakat. A legtöbb azonban üzleti titoknak tekinti az árfolyamot. Az utasokkal megkötött szerződések általában azt is tartalmazzák, hogy a részvételi díjat befolyásolja a forint árfolyamváltozása, amiről az ügyfeleket 20 nappal az utazás megkezdése előtt értesítik. Amennyiben a drágulás meghaladja a 10 százalékot, az utas meghatározott időn belül visszamondhatja a nyaralását, és a pénzét is visszakaphatja.

Kirakatmustra. Ma még senki nem látja előre, mennyibe kerül majd a nyaralás. Fotó: Karnok Csaba
Kirakatmustra. Ma még senki nem látja előre, mennyibe kerül majd a nyaralás. Fotó: Karnok Csaba

– Manapság már egyre kevésbé lehet katalógusárakról beszélni, hiszen az utazásszervezők többsége nem ad ki egész szezonra szóló árlistát – közölte Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője. – A legtöbb utazásszervező dinamikusan változtatja árait, hogy folyamatosan biztosítani tudja azok versenyképességét. Lehetőség van euróban történő szerződéskötésre is. Akinek ez jobban megfelel, és ezt a lehetőséget választja, élve az euró-árgarancia lehetőségével is, jobban járhat, és akár el is kerülheti az árfolyam gyengülésének negatív hatását.

 Vasúton 310 forint az euró

Azt vettük észre, hogy míg korábban a MÁV-Start Zrt. egy évre előre meghatározta, milyen euróárfolyamon számolja ki forintban a nemzetközi menet- és helyjegyek árát, most alkalmazkodik a „széljáráshoz". A honlapon tegnap azt olvashattuk, hogy 2014. február 1-jétől 305, február 12-étől 310 forinton „váltották az eurót". Az utasok egyébként választhatnak, hogy forintban vagy euróban fizetnek.

– Forintárainkat kénytelenek voltunk megemelni, ez azonban csak az újonnan foglaló utasainkat érintheti. Veszteségünk a gyengébb forintból nem származik, ugyanakkor bízunk abban, hogy átmeneti gyengülésről van szó – tette hozzá a vezető.

– Nem kedvez a kiutaztatással foglalkozó magyar utazási irodáknak a forint gyengülése, a beutaztatásra azonban pozitív a hatása – mondta el Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője. Az irodák átlagosan 300–305 forintos árfolyammal kalkulálták a téli utazási szezonra meghirdetett csomagajánlataikat. A szövetség szerint az irodák 8 százalékos forintgyengülésig nem változtatnak a részvételi díjakon, nem emelnek árat.

Hallottunk olyan, most síelni induló társaságról, amelynek tagjai direkt kérték: euróban számolják ki az utat. Ők ezúttal pórul jártak, mivel fejenként több ezer forintot kell pótlólag befizetniük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben az embercsempészek

4 embercsempész és 26 illegális migráns került rendőrkézre Mórahalmon. Tovább olvasom