Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Van élet a krumplis tésztán túl - küldje be ön is saját receptjét!

Csongrád megye - Úgy kínálunk recepteket készülő szakácskönyvünkben, hogy vigyázunk az olvasó pénztárcájára. Kell ennél jobb ajánlat?

Oly korban élünk, amikor sok családban okoz gondot a hó végi (van, akinek még a hóközi is) bevásárlás éppúgy, mint a kérdésre a válasz: ebből a kevés pénzből hogyan lehet finom ebédet főzni, uram bocsá, filléres lakomát készíteni. Olyat, amiről nem az jut elsőként az ember eszébe, hogy szegényes, hanem, hogy jé!, eddig ez nekem hogy nem jutott eszembe? Mit jelent szezonban vásárolni, a konyhában előre tervezni, profikat megszégyenítő módon válogatni és társítani az alapanyagokat, ízeket, fűszereket. Az, hogy mindez harmonizáljon egymással, nem pénzkérdés.
 

Vőneki Ádám, Schaff Gyöngyi és kislánya, Regina, valamint Berek Ágota a Mars téri piacon vásárolt be. Fotók: Frank Yvette
Vőneki Ádám, Schaff Gyöngyi és kislánya, Regina, valamint Berek Ágota a Mars téri piacon vásárolt be.
Fotó: Frank Yvette

Van élet a jól megszokott tükörtojáson és krumplis tésztán túl! Olyan gasztroélet, amely ötletgazdag, színes és fenséges. Elgondolta már, hányféle ételt tud készíteni krumpliból, tojásból vagy cukkiniből? Szereti a céklát, de unja már a belőle készült salátát vagy a levest? Tudja, hogyan érdemes és költséghatékony piacon vásárolni? A Délmagyarország 12. alkalommal vág neki a feladatnak, hogy szakácskönyvvel lepje meg olvasóit, amelyhez társszerzőket is keresünk (részletek az oldal alján lévő felhívásunkban olvashatók).

Ágota a fűszerkertben.
Ágota a fűszerkertben.  Fotó: Frank Yvette

A héten a szegedi Mars téri piacon adott randevút egymásnak három olvasónk: Vőneki Ádám, a Szegedi Tudományegyetem magyar–történelem szakos hallgatója, Berek Ágota algyői nagymama, az Ezerjófű egyesület elnöke és Schaff Gyöngyi deszki édesanya, aki most várja második gyermekét. Mindhármójuknak nagyon sokat jelent, hogy kevés pénzből is meg tudják oldani a főzést. Ádámnak ötödéves mesterszakosként nem sok ideje jut a főzésre, igazi társasági emberként arra lenne kíváncsi, hogy hogyan lehetne csekély költségvetésből egy igazi közösségi, sok barát összefogásából létrejövő vacsorát összehozni.

Elkészült a fűszervaj és a fűszerolaj.
Elkészült a fűszervaj és a fűszerolaj.  Fotó: Frank Yvette


Kedvenc reggelije a majoránnával megszórt tükörtojás, de szeretne minél kreatívabb lenni a konyhában, és keresi a finom reggelikre és vacsorákra a jobbnál jobb megoldásokat. Berek Ágota neve az algyőieknek ismerősen cseng, a fitoterápiával is foglalkozó nagymama otthon van a fűszer- és gyógynövények világában. Készülő könyvünkben bazsalikomos vajkrémmel és rozmaringgal, borsikafűvel és bazsalikommal ízesített fűszerolajat készít.


Azt mondja, ne az üzletekben vásároljunk drága pénzért különféle fűszerkeverékeket, hanem jóval olcsóbban, kis ráfordítással magunk is nevelhetünk fűszernövényeket, amik aztán nemcsak ízletesebbé, hanem egészségesebbé is teszik az ételünket. Nagyon sok jó, talán sokak számára meglepő ötlettel és jó tanáccsal szolgál készülő kiadványunkban. Schaff Gyöngyi nemsokára ismét anyai örömök elé néz, számára pedig nem kérdés, hogy miért fontos az egészséges, választékos táplálkozás, ami nem terheli meg annyira a pénztárcát. A tapasztalt háziasszony szereti a természetet, a piacozást, a kreatív konyhát, és bizony nem kell ötletért a szomszédba mennie. A decemberre elkészülő könyvünkben ő is szerepelni fog.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivágják az egész fasort

Három héten belül harmadszor szakadt le nagyméretű faág Szegeden a Fésű utcai nyárfák egyikéről. Tovább olvasom