Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Van jövője a tanyai vendégasztalnak (galéria)

Csongrád megye - Az elmúlt fél évben mintegy 500 tanyát teszteltek pályázati források segítségével a szakemberek, hogy felmérjék, milyen kincseket, azaz üzletekben, vendéglátásban, közétkeztetésben eladható termékeket rejtenek. A tanyaprogram szerdán szakmai fórummal és kiállítással, kóstolóval zárult.
Szárított bivalycombot, biobort, kecskesajtot, fűszerpaprikát, kolbászt is kóstoltattak szerdán a kistermelők Szegeden, a megyeháza aulájában azokkal az érdeklődőkkel, akik részt vettek a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai fórumán.

A szervezők arra hívták fel a figyelmet: a tanyákon, kisgazdaságokban készített termékek minősége kiváló, a jövőben erről a falusi vendégasztalról vásárolhatnak a vendéglátók és a közétkeztetők. A rendezvényre – amelynek fővédnöke és egyik előadója B. Nagy László kormánymegbízott volt – meghívták a vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat, és a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ élelmezésvezetőit. B. Nagy László hangsúlyozta: fontos, hogy a vidéken előállított élelmiszer eljusson a városba.

Van jövője a tanyai vendéglátásnak. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Kormányos Sándor, az Agrár Kft. munkatársa, projektfelelős az előzményekről elmondta: 2012 első félévében 500 tanyát jártak végig és készítettek kérdőíves felmérést. 40–50 olyan gazdát találtak, akik jó minőségű élelmiszert állítanak elő. A vevőket Orsolyák Zoltán, a Gasztro Térkép Klaszter elnöke képviselte: a szervezetet azért hozta létre idén áprilisban az agrártárca, hogy segítse a magyar termékek piacra jutását. A klaszter jelenleg termelőket keres, mivel már 430 hazai étteremmel, valamint áruházláncokkal áll kapcsolatban. Meg akarják mutatni, hogy van felvevőpiac, nyugodtan lehet termelni.

Van jövője a tanyai vendéglátásnak. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A fórumon Balogh József országgyűlési képviselő, a tanyaprogram elindítója is előadást tartott az idei lehetőségekről. 2012-ben a tavalyi 900 millió forinthoz képest 1,5 milliárd forintos keretet nyit meg erre a célra a Vidékfejlesztési Minisztérium.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a sokadalom

Immár kilencedik alkalommal várja vendégeit Mórahalom a Homokháti Sokadalomra, amely péntektől 10 napon át tart. Tovább olvasom