Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Van költségvetés, nem lesz operafesztivál

Szeged – A busztenderről nem tárgyaltak, de költségvetése már van a városnak. Ettől függetlenül bizonyos kifizetéseket be kell fagyasztani. Nem lesz Armel Operafesztivál. Ez volt az utolsó közgyűlés a választásokig.

10.50: Ez volt az utolsó közgyűlés a választásokig.

10.47: Egy jó dolog van a mai napban: van költségvetése a városnak. De ne felejtsük el, hogy 33 milliárdos főösszeggel fogadták el, ami 60 százalékos visszaesést jelent, ismerteti a polgármester. A Fidesz a múlt héten még 1,2 milliárdos átcsoportosítást akart a költségvetésben, 900 milliót kulturális- és oktatási intézményektől vettek volna el. Tegnap az 1,2 milliárdos csomag 560 milliósra módosult. Átcsoportosítások történtek. Az NGSZ-től például elvesz 65 milliót a Fidesz. Ez azt jelenti, hogy a szőregi iskolába tervezett kazán beruházás például nem valósulhat meg. A pénz, amit erre szántak volna a képviselőkhöz kerül majd, főzhetnek belőle pörköltet, mondja a polgármester.

Botka a szegediek ellenében kampányol – Bohács Zsolt közleménye

Botka László polgármester mai magatartását a baloldal választási kampányérdekeinek rendelte alá.
Az egyik pillanatban még megszavazta a költségvetési rendeletet – vagyis nyilvánvalóan egyetértett az abban foglaltakkal –, majd 5 perccel később bejelentette bizonyos tételek kifizetésének felfüggesztését.
Politikusként, és nem felelős városvezetőként viselkedett, hiszen az emberek érdekében történő fejlesztések – utak, járdák, játszóterek, közösségi, szociális és sportcélok – megvalósítását kockáztatja. A Fidesz–KDNP azonban továbbra is a szegediekért kíván dolgozni, és mindent megtesz azért, hogy az emberek érdekében megszavazott költségvetési módosító indítványában foglaltaknak érvényt szerezzen.

A másik probléma, hogy a költségvetés most fél milliárdos ingatlanértékesítési bevételt tartalmaz, pont a dupláját az eredetinek, de ez a mai ingatlanpiaci helyzetben szinte lehetetlen elvárás. Komoly hiány várható, jelzi a polgármester, és hozzáteszi, a Fidesz stabilitási törvényének értelmében be kell fagyasztania bizonyos nem kötelező kifizetéseket, amíg ez a fél milliárd meg nem jelenik az önkormányzat számláján.  Ugyanis sem hiánya nem lehet az önkormányzatnak, sem hitelt nem vehet fel a törvény szerint. Hétfőn vagy kedden tételesen tájékoztatja majd a képviselőket arról, hogy mely kifizetéseket fagyasztja be. 

A költségvetési vita elmaradásáról úgy nyilatkozik,  hogy "ha sokat barátkoztak volna, biztosan összevesznek", így mindenkinek ez volt a legjobb.

A nap legmeglepőbb események az Armel Operafesztiválra nyújtandó 40 milliós önkormányzati támogatás leszavazását tartja. Azt már biztosan tudja – az Armel korábbi levele után –, hogy ha nem kapnak támogatást, akkor másik városba viszik a fesztivált.

Busztender ügyben nehéz visszafogottan nyilatkozni, ez az elmúlt húsz év legundorítóbb próbálkozása, mondja. A Fidesz mind Szeged érdekeit, mind a finanszírozhatóságot figyelmen kívül hagyta ez ügyben.  Az IH-nak megítélt 150 milliós pluszhoz kapcsolódóan leszögezi, szigorúan fogják ellenőrizni az intézményt. 

10.13: Folytatjuk, elfogadták a végrehajtási rendeletet. Minden mást is elfogadtak, jöhetnek a kiemelt projektek és a szociális szféra fejlesztése is. A szavazás végén sajtótájékoztatóval folytatjuk.

Szegedi közgyűlés: nincs busztender-vita, lesz költségvetés. Fotó: Frank Yvette (galéria)


10.08: A Fidesz frakció kivonult tanácskozni.

10.06: A végrehajtási rendeletet először nem fogadták el. Szünetet tartanak. Hiába van költségvetés, ha nincs végrehajtási rendelet.

10.04: Rácz Tibor és Szentistványi István költségvetéshez benyújtott módosítóját nem fogadták el, Hüvös Lászlóét viszont igen. Elfogadták a költségvetési rendeletet. 26 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett.

Szegedi közgyűlés: nincs busztender-vita, lesz költségvetés. Fotó: Frank Yvette (galéria)


10.02: Szavazás.

9.58: Szeged Sportjáért elismerést kap Gellért Ákos sportmenedzser, Boros Gyevi László testnevelő és Debreczeni Dénes rögbiedző, -vezető. Szeged Sportolója lett Juhász Zsolt vízilabdázó, Kakuk Levente tekéző és Szerencsi Ildikó tájfutó.

9.51: A zárt ülésen született döntés szerint díszpolgár lett Trogmayer Ottó nyugalmazott múzeumigazgató, régész. Pro Urbe-díjat kapott Török Attiláné Pusztai Éva nyugalmazott egyetemi docens és Dudits Dénes akadémikus. Szegedért emlékéremmel tüntetik ki Alföldi Istvánt a Neumann Társaság ügyvezető igazgatóját, Simon Ferenc festőművészt, Szalai József nyugalmazott iskolaigazgatót, Wittmann Tibor  belgyógyászt, és Gaskó Béla muzeológust. Szeged Nemzetközi kapcsolataiért emlékéremmel díjazzák Nagy Katalint,  SzTE Fogorvosi kar dékánját és Ványai Évát a Szeged Kistérségi Többcélú Társaság Egyesített Szociális Intézményének főigazgatóját.

9.40: Vége a zárt ülésnek. 10 perc szünet következik.

9.30: Hazug a kormány propagandája, folytatja Rácz Tibor a közfoglalkoztatást érintő együttműködési megállapodásokkal. Lassan az egész ország közfoglalkoztatott lesz, mondja. Munkahelyteremtést ígértek, de már látszik, a közmunkára gondoltak. 5 százalékos áfakulcsot vezetne be az alapvető élelmiszerekre például. Zárt ülés következik.

9.29: Szentistványi módosítóját a kiemelt projektekkel kapcsolatban, támogatja a polgármester, ugyan szerinte konkrétumot nem, csak célt határoz meg.

Szegedi közgyűlés: nincs busztender-vita, lesz költségvetés. Fotó: Frank Yvette (galéria)


9.23: Rácz Tibor rendőrőrsöt szeretne az északi városrészben, ezt az antiszegregációs keretből finanszírozná. Továbbá a sportot támogatná: rekortán atlétikai pályát szeretne. Szentistványi válaszában elmondja az antiszegregációs keretet sosem költi el a város. Ő egyébként továbbra is úgy érzi, nem szólhat hozzá kellő mértékben a költségvetési vitához. Botka László szerint harmadszorra szólt hozzá a mai nap folyamán.

9.21: 60 százalékkal csökkent a város költségvetése három év alatt, a szociális kiadásokra fele annyi pénz jut, válaszol Botka László. A politikai felelősséghez az is hozzátartozik, hogy az ember tudja, kinek címezze a kritikát, utal a kormányzati intézkedésekre a polgármester.

9.17: A költségvetési vitával folytatjuk. Mihálffy Béla (Fidesz)  igazítja a határozati javaslatot a költségvetési módosító javaslat csomaghoz. Szentistványi István ismerteti saját módosítóját. Szerinte szociális kiadásokra kellene többet költeni.

9.13: Elfogadták a napirendet, a busztendert és Rácz Tibor önkormányzati lakások bérletéről szóló előterjesztését levették. Először a 7. pontról szavaznak: az IKV, az SzKT, és a Szegedi Vízmű Zrt. felügyelőbizottsági, valamint igazgatósági tagjairól.

Szegedi közgyűlés: nincs busztender-vita, lesz költségvetés. Fotó: Frank Yvette (galéria)


9.06:  Szentistványi István (LMP) szerint a képviselők egy része, például ő, csak ma reggel találkozott a konszenzusos költségvetéssel. Állítja, ma fél 9 körül került fel az elektronikus rendszerbe. Így csak a beavatottaknak, kiváltságosoknak volt lehetőségük beleszólni, mondja. George Orwell Állatfarm című művével példálózik: szerinte a választópolgárok is úgy vannak a képviselőkkel, mint az állatok a disznókkal a könyv végén.

Szegedi közgyűlés: nincs busztender-vita, lesz költségvetés. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Botka László szerint Szentistványi mellélőtt, három hete nem változott a polgármester előterjesztése. A kompromisszum arról szólt, hogy alá fogja írni a Fidesz megváltoztatott módosítóját, mondja.

9.05: Egyperces néma csendet kér. Megemlékezünk. 

9.02: Kezdődik a közgyűlés. Rácz Tibor (Jobbik) napirend előtti felszólalásában a kommunizmus áldozataira emlékezik. Figyelmeztet, emléknapjuk február 25-én lesz.

Szegedi közgyűlés: nincs busztender-vita, lesz költségvetés. Fotó: Frank Yvette (galéria)Korábban írtuk:

Miután megegyeztek a költségvetésről és a busztenderről is, és Mózes Ervin címzetes főjegyző is – sajnos szokás szerint – tett törvényességi észrevételt, így gyakorlatilag nem marad mára semmi más, csak a nagy szavazógomb-nyomkodás. Egyszer azért lennénk legyek abban a szobában, ahol egy „deathmatch" után megszületik a költségvetésről a „kölcsönösen elfogadható, jó kompromisszum". Ki, kinek, mit és hogyan ígér, ki, kit zsarol. Hiszen végül is a mi bőrünkre megy, nem? Úgyhogy legyen itt kezdésre, kilenckor indul a show, és valószínűleg nem tart sokáig: békességben, boldogságban, szeretetben, „egyetértésben" hozzák meg a döntéseket választott önkormányzati képviselőink.

Közvetítés kilenctől, mi ott vagyunk, hogy önnek csak olvasni kelljen itt!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ideiglenes forgalomkorlátozás az M43-ason - valamikor

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy útfelújítási munkálatok miatt az alábbi forgalmirend-változás lép életbe az M43-as autópályán. Tovább olvasom