Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Vandálok a lelátókon

Szeged - A hét témája rovatunkban aktuális, mindenkit érintő témát dolgozunk fel. Ezúttal az egyre durvább futballhuliganizmusról készítettünk összeállítást, a múlt hét csütörtöki, botrányba fulladt Újpest FC–Steaua Bukarest mérkőzés apropóján. Mindig a másik tábor kezdi. Vagy a rendőrök. De az biztos, hogy a futballhuliganizmussal, a verekedésekkel, szurkolói rendbontásokkal nem tudunk mit tenni.
A szakirodalom szerint a hazai lelátókon a futballhuliganizmus a nyolcvanas években terjedt el, ekkor kezdtek el megjelenni a szervezett szurkolói csoportok. Egyes szociológusok odáig is merészkednek, hogy a jelenségről a magyar bajnoki meccsek színvonala is „tehet": a gyengébb játék miatt egyre kevesebb szurkoló megy a stadionokba – ahol korábban is voltak rendbontók, csak míg 15–20 ezer néző között 100–200 balhézó nem feltűnő, addig 2–3 ezres nézőszámnál ugyanennyi huligán már jelentős erőt képvisel.

Az is adhat egyfajta magyarázatot a huliganizmusra, hogy a nyolcvanas évek végén a politika a stadionokat meghagyta egyfajta társadalmi „szelepnek". Inkább a mérkőzésen kiabáljanak és engedjék szabadon indulataikat az emberek, mint hogy az utcára vonuljanak. Csakhogy az akkori suhancokból összeálló kezdeti kemény magok alaposan félreértették apáik, nagyapáik ordibálását: ők mindössze azt látták, a betonkaréjban lehet, sőt kell is bátornak lenni, itt ki lehet mondani bizonyos dolgokat, és a rendőrök sem olyan nagy legények, mint az utcán.

Az Újpest-drukkerek már az első félidőben petárdákat, görögtüzeket dobáltak. Fotó: MTI
Az Újpest-drukkerek már az első félidőben petárdákat, görögtüzeket dobáltak.
Fotó: MTI

A kilencvenes években megdöbbentő volt, hogy a stadionok rendjének biztosítását frissen alakult őrző-védő cégekre bízták, köztük olyanokra, amelyeknek vezetői a szurkolók közül kerültek ki. A 2000-ben hatályba lépett sporttörvény különválasztotta a mérkőzésbiztosítási feladatokat. Közterületen a rendőrséget, a stadionon belül a szervezőket tette felelőssé a rendért. Addig is voltak kisebb-nagyobb incidensek, amelyekre terjedelmi okok miatt nincs lehetőség kitérni, de az mindenesetre elgondolkodtató: 2001 márciusa és 2003 májusa között magyar stadionokban és környékükön tizenkilenc alkalommal volt valamilyen rendbontás. Közülük is a legemlékezetesebb, és máig legnagyobb a 2003. május 30-ai Üllői úti botrány (lásd keretes írásunkat), aminek hatására egy évvel később a kormány módosította a sporttörvényt: a kiemelt veszélyességű mérkőzések biztosítását állami feladatként határozta meg.

Csakhogy igazi megoldás továbbra sincs: sosem lehet tudni, melyik magyar bajnokin szabadul el újra a pokol. Alig két hete, július 14-én az Üllői úti stadionba is visszatért az erőszak. A Fradi a berlini Herthával játszott, a 2–0-ra elveszített találkozó előtt és közben is akadtak botrányos jelenetek. A kezdést megelőzően magyar huligánok támadtak meg berlini szurkolókat, akik közül egy könnyebb sérülést szenvedett. Mintegy 15 FTC-drukker bántalmazta és dobálta meg palackokkal a vendéghíveket. A német együttest elkísérő újságírók az Albert Stadion egyik mellékhelyiségébe menekültek. Később, a meccs közben a ferencvárosi huligánok a biztonságiakkal hadakoztak, de az is előfordult, hogy egymást ütötték. A hazai ultrák megpróbálták provokálni a mintegy 30 német drukkert is, de a szitkozódásokra, náci jelmondatokra nem érkezett válasz.

Kitörés. A román szurkolók megunták a provokációt, megbontották a lelátó kerítését, és megindultak a magyar drukkerek felé. Fotó: MTI
Kitörés. A román szurkolók megunták a provokációt, megbontották a lelátó kerítését,
és megindultak a magyar drukkerek felé. Fotó: MTI

A klubok éppúgy tehetetlennek bizonyulnak, mint a rendőrök, akik csak reagálni tudnak a balhékra. A sportért, a foci szeretetéért egyre kevesebben járnak már meccsekre, s amíg a valódi szurkolók vissza nem foglalják a lelátókat, addig nem is nagyon lehet változást várni a stadionokban.

A legsötétebb nap

2003. május 30-án az Üllői úton a Ferencváros–Debrecen mérkőzés 0–0-ra végződött, miközben az MTK 1–0-ra győzött Újpesten, és így megnyerte a bajnokságot. A Fradi-szurkolók csalódásukban a mérkőzés után beözönlöttek a pályára és ütöttek, vertek mindenkit, akit értek, játékosokat, szakvezetőket, fotósokat. Szentes Lázárt, a DVSC akkori vezetőedzőjét, a Nyíregyháza jelenlegi trénerét kórházba kellett szállítani. A megvadult drukkerek az FTC-székház ablakait betörték, a Népligeti autóbusz-állomásnál több hirdetőoszlopot felgyújtottak, a kiérkező tűzoltókat is megtámadták. Rendbontás történt a Könyves Kálmán körút sarkán, valamint az MTK-pályánál is. A rendőrség összesen 14 személyt állított elő, hetet gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítottak rendzavarás, szabálysértés elkövetése, illetve csoportos garázdaság bűntettének alapos gyanújával.

Rasszizmus a „kemény magban"

Az újpestiek szerint a csütörtöki balhénak egy héttel korában Bukarestben „ágyaztak" meg. A Steaua-táborban magyar nyelvű transzparens jelent meg a felirattal: „Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig." Európa többi részén is gyakran tarkítják rasszista felhangok a futballhuligánok fellépéseit. A foci, a politika és az erőszak összemosásának legismertebb példáira a kilencvenes évek délszláv háborúiban került sor. Arkan 1990-ben a belgrádi Crvena Zvezda kemény magjából kezdte el szervezni szerb szabadcsapatait, amelyek később a Balkánon zajló legvéresebb incidensek közül többet is elkövettek.

Verekedés Makón

Utánajártunk, hogy az utóbbi években mennyire jellemző Csongrád megyére a napokban egyre többször témát szolgáltató futballhuliganizmus. A két talált eset rámutat: a helyi szurkolói közösségek önszabályozó rendszere követendő példa lehet.

Csongrád megye azon kivételes régiók közé tartozik, amelynek több mint százéves labdarúgói történetében nagyítóval kell keresni a futbalhuliganizmus bármilyen megnyilvánulását. Az utóbbi évekből egy kiemelkedő esetet találtunk, de akkor is csak szenvedő alanyok voltak a hazai drukkerek.

Akadt dolguk a rendőröknek a 2007-es Makó–Nyíregyháza meccsen. Fotó: Segesvári Csaba
Akadt dolguk a rendőröknek a 2007-es Makó–Nyíregyháza meccsen.
Fotó: Segesvári Csaba

A Makó FC 2007. június 10-én a Nyíregyháza csapatát fogadta. A vendégek már NB II-es bajnokavatásra készültek, de az 1–1-es döntetlen felborította a terveket, ami néhány nyírségi drukkert annyira felbosszantott, hogy megütöttek több békés hazai szurkolót. A helyszínre siető rendezők közelharcba keveredtek, majd a rendőröknek sikerült kiterelni a vandálokat, az egyik huligán vérző fejjel hagyta el a pályát. Nem a makóiak szították a balhét, és egyikük sem sérült meg komolyabban.

Szegedi drukkerek 110 éve egy focicsapatot alapítottak FK 1899 Szeged néven, amelynek elnökét, dr. Havas Pétert kérdeztük a témában.

– Élesen el kell választani a futballhuliganizmust az ultramozgalmaktól. Utóbbiak csak a biztatásra koncentrálnak, és ők tartják életben a miénkhez hasonló csapatokat – véli a klub vezetője. – Egyszer egy szegedi néző berohant a pályára, és bántalmazta az ellenfél játékosát, de a rendőrök időben közbeléptek. A megye szurkolói közössége önszabályozó rendszerű, a hasonló, és szerencsére ritka esetek után kizárja köreiből a vétkest – árulta el dr. Havas Péter.

Heysel-tragédia

A Liverpool-szurkolókhoz kötődik a legnagyobb tragédia, amelyet a futballhuliganizmus okozott. 1985. május 29-én a brüsszeli Heysel Stadionban, a Liverpool–Juventus Bek-döntőn ledőlt egy támfal, amely 39, többségében olasz szurkoló halálát okozta. Nagyjából egy órával a tervezett kezdőrúgás előtt, az olasz szurkolók által felhergelt angol huligánok betörtek az itáliaiak részére fenntartott szektorba, menekülésre késztetve azokat, de a stadion omladozó oldalfala nem bírta a nyomást, és az emberekre dőlt. A mérkőzést a tragédia ellenére lejátszották, Platini 11-es góljával a Juventus megnyerte a finálét. Hivatalosan az egész tragédia miatt csak a Liverpool szurkolóit tették felelőssé. Az esemény szervezője az UEFA, a stadion üzemeltetői és a belga rendőrség ellen nem indult nyomozás. Május 31-én, Margaret Thatcher akkori brit kormányfő nyomására az angol labdarúgó-szövetség visszavonta a következő évre az összes angol csapat nevezését az európai kupákból, két nappal később az UEFA „meghatározatlan időtartamra" kitiltotta az angol klubokat a nemzetközi porondról. A FIFA kiterjesztette a tilalmat az egész világra, a barátságos mérkőzések kivételével. A kizárás nem érintette a nemzeti válogatottat. Az angol csapatok száműzetése öt évig tartott, a Liverpool extra büntetését egy évre csökkentették. A Heysel Stadionban még tíz éven át tartottak atlétikai versenyeket, de többé nem rendeztek futballmeccset. 1995-ben lebontották, a Baldvin király Stadiont építették fel a helyén.

Lengyelek: az új angolok

A volt kommunista blokk országai nem maradnak le az angol, német, olasz szurkolók mögött, ha balhéról van szó. Az Index tavaly júniusi cikkében mutatott rá: napjaink legvadabb futballhuligánjai a lengyelek. 2005-2006-ban egy év alatt nyolcan haltak bele a krakkói Cracovia és a Wisla szurkolóinak csatározásába – a csapatnak drukkolt II. János Pál is. Bulgáriában a CSZKA Szófia szurkolói több botrányt is csaptak az utóbbi időben: május 31-én a Litex Lovecs ellen a fanatikusok egy meg nem adott gólt követően özönlötték el a játékteret, 27 embert tartóztattak le. Terjed a futballhuliganizmus Ukrajnában is.

Olvasóink írták

 • 9. mackósajt 2009. július 28. 10:42
  „Dr. Havas Péternek van igaza! Az ultrákat (az újpesti táborról látható kép) nem szabad összekeverni a futballhuligánokkal! Nem ugyan az a kettő! Az ultrák látványelemekkel (pl :pirotechnika), élőképekkel, folyamatos buzdítáéssal, énekekkel, zászlókkal stb buzdítják a csapatot, ami a fenti képen is látható. A hooligánok provokálnak, a bajt keresik, nem érdekli őket csak a bunyó. Az ultrákra szükség van.
  A Makó Company például egy kicsi, de annál lelkesebb ultra csoport. A Makó FC csapatával és elnökségével teljesen jóban van az alakulat és biztatják a csapatot. És használnak füstbombát és görögtüzet is és nem ártanak vele senkinek. Mivel használják ezeket már huligánnak kellene bélyegezni őket?
  Voltam az Újpest meccsen. A legfelső kép jobb felső sarkában is látható vagyok. Imádom a labdarúgást, gyűlölöm az erőszakot. Utoljára is meccsen pont a Makó-Nyíregyháza meccsen keveredtem verekedésbe, de akkor sem én támadtam, hanem védekeztem. És az ultrák végig ott maradtak abban a szektorban ahol én és nem keresték a balhét. Teljesen normális szurkolás zajlott (jó persze volt cigányozás, meg szar romániázás, de ez a minimum a kiírásuk után). Az egész botrány 10-15 percig tartott! Kb 10-20 újpesti huligánj áthajított pár görögtüzet, a románok meg vissza és annyi! egy percig se volt életveszélyben senki, főleg nem a békés szurkolók. Az más kérdés, hogy a magyar rendőrök igazi balfaszok, de ezt már számtalanszor bizonyították!”
 • 8. upasese 2009. július 28. 08:59
  „Azt imádtam mindig is a legjobban, hogy egyes riporterek, újságírók, tudosítók ha egy MAGYAR MECCSEN füsbomba vagy görögtűz kerül begyújtásra a lelátón, akkor egyből azt írják: micsoda hulligánok és miért balhéznak a szurkolók, az ilyen egyéneket ki kellene tiltani a stadionokból.
  Míg ha pl. Olaszországban - pl. Inter meccsen - gyújtanak be mondjuk 20 görögtüzet, akkor ugyanaz az egyén már ömleng, hogy micsoda hangulat, ez kéne idehaza is.
  Sajnos ez az ellentmondás a jellemző a riporterekre, újságírókra, tudosítókra. Tisztelet a kivételnek!!

  Egyébként meg egyetértek Ben-nel. A balhéról lehet írni, a nyugiról nem. Így aztán sok újságírónak (a médiának) az az érdeke, hogy egy-egy kisebb balhét felfújjanak. Tehát nem kell mindig komolyan venni ezeket a balhés híreket. Persze nem állítom, előfordulnak nagyobb hirigek is, de azért manapság már ritkán. Szerencsére.”
 • 7. Logaritmus 2009. július 27. 19:25
  „Milyen ostoba ember az, akinek arra áll fel, ha egy foci meccs után az utcán verekedhet. (!)”
 • 6. haresz 2009. július 27. 19:03
  „Minden dac és gyülőlet a lelátóról fakad!”
 • 5. xBen 2009. július 27. 15:47
  „Az lehet, de a médiáknak az nem hír, ha nincs balhé! Arról nem lehet írni.

  A futballt a társadalom minden rétege szereti, sajnos a legalja is. Akik a balhét keresik, sajnos mindig is ott lesznek a sportpályák közelében. Persze csak addig, amíg ezt a problémát törvényi szabályozással egyszer és mindenkorra meg nem oldják a törvényalkotók. Addig sajnos lesznek kisebb-nagyobb balhék. Szerencsére ebben azért más országok jóval előrébb járnak. Általában a média fujja fel ezeket a balhékat - egy-két tényleg komolyabb affértól eltekintve-.”
 • 4. Nemzetirock 2009. július 27. 15:01
  „amugy mirjuca azt nyilatkozta hogy különösebb balhe nem volt a meccsen :)))”
 • 3. Nemzetirock 2009. július 27. 15:00
  „focit szegednek! :)))”
 • 2. Mathiasking 2009. július 27. 14:29
  „Hála Istennek Szegeden ez nem fordulhat elő, mert foci sincsen! :-DDDD”
 • 1. gróf 2009. július 27. 13:59
  „"Egyes szociológusok odáig is merészkednek, hogy a jelenségről a magyar bajnoki meccsek színvonala is ,,tehet": a gyengébb játék miatt egyre kevesebb szurkoló megy a stadionokba - ahol korábban is voltak rendbontók, csak míg 15-20 ezer néző között 100-200 balhézó nem feltűnő, addig 2-3 ezres nézőszámnál ugyanennyi huligán már jelentős erőt képvisel."

  Mondjuk inkább azt, hogy 2-3 ezres nézőből 1500 huligán jelentős erőt képvisel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miből lesz a kisváros?

Szeged - Nincsenek törvényben támasztott feltételei annak, hogy egy magyar nagyközségből város… Tovább olvasom