Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Vandálok a szent Kurgánon

A saras idő sem tántorította el azokat a vandálokat, akik szombatra ledöntötték a Fény – a magyar föltámadás emlékjele szoborcsoport egyik alakját.
Semmi sem szent! – és most nem a szó szerinti értelemben. Az értelmetlen pusztítás ismét "felütötte fejét" Szegeden: szombatra ismeretlenek ledöntötték Fény – a magyar föltámadás emlékjele szoborcsoport egyik alakját, Koppányt. A saras, vértói dombtetőn – a szent Kurgánon – egy padot sem kíméltek, helyéről kitépve messzire hajították a jó erőben lévő vandálok.A szoborcsoportot nyáron avatták, akkor megírtuk, ha szemben állunk a szoborcsoporttal, hátul Anahita ősi magyar istenanyát, előtte pedig a családot látjuk. Szöged vezér, egy fősámán, a megvakított Vazul, valamint Koppány lelke is helyet kapott.

Olvasóink írták

145 hozzászólás
 • 145. lidi 2013. február 07. 17:31
  „szent kurgán Anahita ősi magyar(????) istenanyával? meg a családdal? (a családban 4 férfival, bocs, 3 férfival és egy lélekkel???) Istenem, istenem, mindezt Kristó professzor városában.....

  mondjuk a vandálkodás tényleg ocsmány dolog, de nem hinném, hogy politikai motivációja lett volna a dolognak.
  Az már más kérdés, hogy vajon mennyire balesetveszélyesek ezek a szobrok, ha csak így fel lehet őket borogatni, akkor azért gyereket nemigen engednék a közelébe... ez még nem jutott az eszébe senkinek?”
 • 144. Emberségetavilágnak 2013. február 06. 07:28
  „Pedig ez jel. Segélykiáltás.”
 • 143. queenmargareth1 2013. február 05. 20:17
  „igen téged.”
 • 142. jozko 2013. február 05. 17:30
  „140:

  Úgy látom, barátokat aztán tudsz szerezni...”
 • 141. kvendi 2013. február 05. 14:22
  „A Szeged Pláza háta mögötti sport parkokhoz hasonlatos eszközökkel felszerelt - rongálás biztos -szabad idő parkok számát kellene szaporítani a város parkjaiban, hogy ilyen még az állatokhoz sem hasonlatos panel prolik gyerekei, vagy más primitív egyedek kiélnék dühüket, levezetnék tesztoszteron meg-meg emelkedett szintjüket...!
  Vagy:
  A diszkó patkányok (reggel hazafelé menet a diszkóból) ez idáig csak a kukákat borogatták/mert - vélhetően -nem jutott nekik nő/, most lehet már az sem volt elég izgalmas tett nekik...! :(”
 • 140. queenmargareth1 2013. február 05. 13:51
  „139. jozko 2013.02.05. 10:33 a nagy tudós írt!a sokat látott pedáns asszonnyal megáldott... annyit bántottam, amennyit engem.
  nem kell olvasnod.Hisz intelligens ember nem olvas nem intelligens ember írását.:))))))))))))vagy itt valami ellentét van?”
 • 139. jozko 2013. február 05. 10:33
  „137. queenmargareth1 :

  Alaposan túllőttél a célon.
  Ezen a határon túl már az intelligens emberek is csak /le/sajnálnak.
  A sarokba szorított /és megsebzett/ vad karmol, harap bárkit, okkal, ok nélkül.
  Innen még van visszaút - kemény önfegyelemmel.
  Súlyosabb állapot, ha már - fájdalmának remélt enyhítése céljából- a saját sebébe harap.
  Rajtad múlik...
  Úgy tűnik, ha jószándékkal levesznek a keresztről, Te csak azért is visszamászol.
  Ha Neked ott jobb, hát legyen!

  A motivációkra szemmel láthatóan nem vagy kényes:
  Lehet az keresztállítás a Reöck palota előtt, Hoffmann Rózsa látogatása, DK demonstráció, szobordöntögetés, "éhségmenet"- jöhet...úgy értem mehet ... mármint a menet :)”
 • 138. cselac 2013. február 05. 09:13
  „A társkereső, ill. a szexpartner rovat/oldal másik portálon van, ha ilyen vágyaid vannak...és még poltizálnod és KOppányoznod sem kell :D”
 • 137. queenmargareth1 2013. február 04. 21:18
  „én csak felajánlottam, hogy férfiasságotokat így kiélhessétek élőben.”
 • 136. történész 2013. február 04. 21:11
  „Tudathasadás..A KDNP mit szól ehez...szentek csak ott lehetnek...”
 • 135. cselac 2013. február 04. 15:47
  „Qm: ugyan, ki akarna itt bárkit is bántani? Vagy miért kellene egyáltalán bárkit is bántani? Az ember vitatkozik, elmondja a véleményét, aztán nyugodtan továbbáll. Nagyjából a virtuális jelenlét lényege ennyi. Ritka az, amíg személyeskedésbe torkollik itt valami, meg hülyeség is, az tényleg csak arcoskodás. Persze, eljöhet az a pont, amikor jobb egy sör mellett megbeszélni a dolgokat, de azért meg nem kell a Gát utcába menni :)”
 • 134. cumania 2013. február 04. 14:57
  „133. zsuzsmo 2013.02.04. 14:45

  Ez a szent kurgán egész pontosan a 1970-1980-as években készült, amikor honfoglaló őseink ide hordták a közeli panelházak alól kiásott földet!

  Ez a legjobb hozzászólás! :)))”
 • 133. zsuzsmo 2013. február 04. 14:45
  „Ez a szent kurgán egész pontosan a 1970-1980-as években készült, amikor honfoglaló őseink ide hordták a közeli panelházak alól kiásott földet!
  Attókl függetlenül tényleg rongálás, de ne vakítsuk már egymást feleslegesen...”
 • 132. queenmargareth1 2013. február 04. 14:14
  „130. cselac 2013.02.04. 11:43 kár, ez mind csak nagyszájúság, cselekedni féltek.”
 • 131. cselac 2013. február 04. 11:50
  „goldvin: függtelenül, hogy mit gondolok erről az egész kurgánosdiról, székelykapukat "szólóban" számos helyen találhatsz Székelyföldön, gondolom, ha valóban jártál arra, akkor Szejke neve nem ismeretlen számodra...”
 • 130. cselac 2013. február 04. 11:43
  „QM: nyugalom, szőkeség, senki nem ment múltkor sem agyonütni Téged :)”
 • 129. goldvin 2013. február 04. 10:01
  „Tisztelt Hölgyek, Urak!
  Alapból mélységesen elítélek minden vandál cselekedetet, legyen az bárhol, szobor és egyéb rongálást.
  Kívánom, hogy a rendőrség mihamarabb találja meg a szobrok rongálóit, és a bíróság gyorsított eljárásban szabjon ki méltó büntetést.
  Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy amit Apró Juhász János művel a Rókusi domb körül, az úgy, ahogy van, baromság.
  Egyetértek csimre hozzászólásával, egy frusztrált ember önmegvalósítási mániája.
  A domb az, aminek annak idején épült, ezt Firbás úr pontosan leírta.
  A felállított életfa, a pogány oltár a székely himnusszal, a székelykapuk, a szoborcsoport egy magamutogató emberke szüleményei, aki így akar híres lenni.
  A székelykapuk véleményem szerint oda valók, amiről a nevük szól: kapuk a kerítésen. Székelyföldön nem láttam funkció nélkül, csak öncélúan felállított kaput, mindegyik kerítésben van. Apró Juhász úr állítsa fel a saját házához a kerítésen kapunak.
  A szobrokat is állítsa fel a saját telkén, várja oda hasonszőrű társait pogány szertartásokra.
  Az életfát, és a többi cuccot felállították, utána rálőcsölték az önkormányzatra, amely egy agyament ötlet miatt évente milliókat költ ezek fenntartására.
  Díszkivilágítás, térfigyelő kamerák? Kinek a pénzén? Apró Juhász saját zsebből fizeti? Vagy ezt is az önkormányzattal akarja fizettetni?
  A hozzászólók történelmi fejtegetéseit István és Koppány szerepéről, valamint a "Szent Kurgánról" nem kívánom kommentálni, ezeknek ahhoz a tényhez, hogy ez egy mesterséges szákódomb, semmi köze.
  Egy dologban reménykedem, Apró Juhász János elvakultságában nem akarja felásatni a dombot, hogy megtalálják alatta Attila hármas koporsóját.”
 • 128. tatam 2013. február 04. 09:20
  „Arról is írhatna a DM, hogy az elmúlt hétvégén a Széchenyi téren a Posta előtti kettő padot is erős emberek vették kezelésbe! Igaz az nem ilyen látványos! Csak a térburkolatot kell újra rakni, a törött elemeket kicserélni és a padokat rögzíteni!!
  Tavaly a 2-es villamos végállomásánál vidám és pajkos fiatalok lerugdosták a működő öntözőberendezés szórófejeit!
  Ezt az áldásos tevékenységüket a térfigyelő kamera igen jó felbontásban rögzítette, ennek ellenére a nagyon aktív rend őrségünk!! nem találta meg az elkövetőket!
  De azt ígérte a "rosszarcú", 14 nap alatt rend lesz!!!”
 • 127. queenmargareth1 2013. február 04. 09:02
  „igen, volt vallásunk, csak pogánynak hívták ,mert így lehetett üldözni. nem volt népirtás á, Csák Máté???pl.
  a keresztények a maiak a RÉGI vallások ból merítettek!!!Önállóan képtelenek voltak bármire is, hisz a Föld lapos ezért égessünk.
  Elvették sok kultúra hitét, hogy utána egy vérengzőt hozzanak létre. Régen szerették az istenüket, isteneiket. Ezek csináltak ördögöt és egy félelmetes istent aki lesújt és megöl!”
 • 126. tzrtz 2013. február 04. 01:53
  „111. Pedig egy csomó templommaradvány került elő az állítólag ő általa birtokolt területekről. Nyugati keresztény templomé. Más elmélet szerint keleti keresztény is lehetett. Ami pedig biztos, hogy a sokak által ostoba módon mindenféle ködös, idióta - általuk sem behatárolt - pogánynak mondott "ősvallásunk" maga is keresztény volt, csak éppen nem római és nem bizánci, hanem még a kezdeti térítés eredményeként átvett, másik, saját kereszténység (magyar kereszténység), ami összeolvadva a saját néphagyományokkal teljesen különálló volt a ma elismert európai kereszténységtől.

  Ennek a nyomai máig fellelhetőek a néphagyományban, és a kutatók is könyvek tömegeit töltötték meg ezekkel a magyar keresztény sajátosságokkal, amelyek sehol máshol nem találhatóak meg, egyetlen másik keresztény hagyományban sem. Ugyanakkor nagyon sok párhuzam felfedezhető rajtuk keresztül a kereszténységnél is régebbi hagyományokkal. De a képzőművészeti alkotások sajátosságait is említhetném.

  Szóval a kereszténység gyalázását - így általánosan - el lehet felejteni nyugodtan. A honfoglalás korának sírjai is tele vannak mellkeresztekkel, ahogy a korábbi idők avarnak mondott temetőinek sírjai is. Nem egy és nem kettő kereszt volt ezekben, hanem rengeteg.

  Szóval ha valami itt történt nálunk az ezredforduló környékén, az az volt, hogy a (nyugatiakkal való) békesség jegyében Géza és István beengedte a nyugati térítőket, hogy ők a saját kereszténységüket vezethessék be az országban. Tehát természeti szent helyek helyett kőtemplomokat építettek, táltosok helyett lettek római katolikus papok, és a dogmarendszer és sok minden más is megváltozott, de az alapvetés nem.

  És hogy semmiféle véres, népirtás meg kultúrairtás nem volt, azt bizonyítja a hatalmas ismeretanyagunk a sajátos népi vallásosságunkról, illetve a 11. és a még későbbi századok számtalan nyugatiak részéről érkező bírálata a magyar kereszténységgel kapcsolatban, valamint a "szkíta kereszténységet" emlegető írott források (még Mátyás korából) is.

  Hogy aztán sok száz év alatt mégis idomultunk a nyugati kereszténységhez, az már a mi hibánk, nem pedig Szent Istváné.”
145 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi gyermekgyógyász a legjobb orvosok között

Negyedik lett Az év orvosa pályázat közönségszavazásán Juhász László szegedi gyermeksebész - egyetlen ponttal csúszott le a „dobogóról". Tovább olvasom