Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Vandálok pusztítottak és fosztogattak a Szegedi Kortárs Balett raktárában

Szeged - A Szegedi Kortárs Balett vezetői egyelőre nem tudják megmondani, pontosan mekkora kárt okoztak azok a betörők, akik díszleteket, jelmezeket rongáltak meg, és több szerszámot, kelléket elvittek az együttes Tisza-parti raktárából.
Ahol a madár sem jár, a Tisza teherpályaudvar végében, a töltés melletti kihalt telepen bérel a Szegedi Kortárs Balett óriási raktárt, ahol a társulat 13 produkciójának összes díszletét, jelmezét, kellékeit tárolják. Az együttes a nyári szünet előtt, július 22-én a Margitszigeten tartott előadást, utána a díszletet visszaszállították a raktárba. A műszaki koordinátor több mint egy hónap múltán szerda délután ment ki először a telepre, akkor vette észre, hogy betörtek a raktárba.

Juronics Tamás megdöbbenve szemléli a pusztítást. Fotó: Schmidt Andrea
Juronics Tamás megdöbbenve szemléli a pusztítást.
Fotó: Schmidt Andrea

Veszélyben a vendégjátékok

A társulatnak szeptember 17-én a Carmina Buranát kell játszania Keszthelyen, 23-án pedig a pécsi tánctalálkozón a Homo Hungaricusszal vendégszerepelne. Először ennek a két produkciónak a „tartozékait" veszik számba; a kár nagyságrendjét csak a részletes leltár után tudják megmondani. Elvitték a betörők a Homo Hungaricus-előadás végén felbukkanó Jingle Bellst játszó Mikulást is. Messze még a karácsony, így ezt is nehéz most pótolni.

A gazzal borított sínpár felőli oldalon, a rakodórámpáról törték be a régi bádogépület megvilágítását biztosító üvegfalat, azon keresztül juthattak be. Vandál pusztítást végeztek, a jelmezeket, kellékeket rejtő szekrényeket, ládákat feltörték, kiforgatták, kiborogatták.

– Iszonyatos a rombolás! Amit találtak, széttörték vagy szétdobálták. Számunkra kicsi dolgok is értékesek lehetnek. Olyan tárgyak, amelyek látszólag nem képviselnek nagy anyagi értéket, de a produkcióink szempontjából fontosak, mert egyediek, nehezen pótolhatók. A helyzet drámai, úgy érzem, azt a szellemiséget is megrongálták, amely a produkciókat létrehozta – fogalmazott tegnap lapunknak Juronics Tamás a helyszínen. Az együttes művészeti vezetőjét sokkolták a látottak. A Kossuth-díjas koreográfus-rendező szerint méltatlan az is, hogy egy ilyen elhagyatott, fűtéssel és világítással sem rendelkező, sok helyen lyukas, poros épületmaradványban tudja csak tárolni a társulat a dolgait.

Rézkábelre hajtottak a betörők. Fotó: Schmidt Andrea
Rézkábelre hajtottak a betörők.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ezek a díszletek, jelmezek olyan produkciók részei, amelyekkel az EU-elnökség idején Magyarországot képviseltük világszerte. Nincs pénzünk jobb raktárra, eddig is mindig valakinek a jóindulatából kölcsönkapott helyiségekben oldottuk meg a tárolást. Egy legalább ezer négyzetméteres, az együttes rangjához méltó, tiszta raktárra lenne szükségünk, de nem tudjuk a piaci bérleti díjat megfizetni, hiszen az akár havi egymillió forint is lehetne – mondta Juronics Tamás, aki sürgősen megoldást szeretne. Egy biztonságtechnikai cég tegnap már jelentkezett: ingyen szerelne fel riasztóberendezést az együttesnek.

A veszteségek számbavétele sokáig eltarthat, hiszen óriási anyagról van szó. Az elvitt, egyenként 60–80 ezer forintba kerülő szerszámok, kisgépek pótlása tűnik a legegyszerűbbnek, hiszen az „csak" pénz kérdése. Az egyedileg gyártott kellékeket, díszletelemeket sokkal nehezebb pótolni. A betörőket láthatóan a rézkábelek izgatták legjobban: kitépték a falból, a kelléklámpákból a vezetékeket, a retrotévét is kibelezték. A hattyúk tava fekete csillárjait összetörték. A könyvtár, amely Mauro Astolfi Unisono-produkciójában szerepelt, nem izgatta a „látogatókat", csak szétdobálták. Az eltűnt idő nyomában című Proust-kötet széthajtva feküdt a porban.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2011. szeptember 09. 16:49
    „ha megtalálnám, megcsináltatnám velük az angol spárgát. Ott, helyben. Ha törik, ha szakad...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizöldült a TIK gyepe

A Tanulmányi és Információs Központ elé zöld sátor költözött. A zöld nemcsak az ideiglenes építmény színére, hanem arra is vonatkozik, hogy a környezettudatosságra hívják fel a figyelmet az ott dolgozók. Tovább olvasom