Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Vandálok tomboltak az óvoda udvarán

Szeged -Tucatnyi fa fejmagasságában lévő ágát törték le a Jerney utcai óvoda zárt udvarán ismeretlenek kedd este. Nem az anyagi veszteség, hanem a tehetetlenség miatt szomorúak a szülők, dolgozók, ovisok.
Sem szélvihar, sem földrengés nem rázta meg a Jerney utcai óvoda környékét, tegnap reggel mégis tucatnyi fa letépett, 3–6 centiméter vastag ága borította az udvart.

– Majdnem sírva fakadtam, amikor megláttam a pusztítást. A vasmászókákkal nem bírtak, így a fák ágainak estek neki ismeretlenek – mesélte az udvaron Pappné Sörös Julianna, a Jerney utcai óvoda tagintézmény-vezetője. Az elmúlt évtized tapasztalatait is megosztotta: a vandálok nemegyszer összetört üvegszilánkokat rejtettek a homokozóba, a szétszerelhető játékokat a fákra aggatták. – Úgy néztünk ki, mint egy cirkusz – emlékezett az óvoda vezetője. 1978-ban az óvoda szülői munkaközössége közel száz, évtizedekkel később a gyermekeknek árnyékot adó fát telepített – ezeket rongálták meg most.A helyiek szerint az a baj, hogy az óvoda melletti játszótéren bandázó 13–18 évesek a nyári szünet kezdetével a szomszédos intézmény udvarán vezetik le felesleges energiájukat. Értelmetlenül rombolnak. Tegnap az egyébként madárcsicsergéstől hangos óvoda szomszédságában lévő játszótérről gyereklányok káromkodását hallottuk.

– Szemtanúja voltam tavaly, hogy tizenévesek a szomszédos játszótérről sörösüvegeket vágtak a kerítéshez, és a szilánkok az óvoda udvarán landoltak. Azon az udvaron, ahol száz, 3–6 éves gyermek éli mindennapjait! Két kicsi gyerekkel az oldalamon bátorságot gyűjtöttem, hogy leállítsam őket – tette hozzá egy gyermekét váró anyuka.
– Szabványos, egy méter hetven körüli a kerítésünk. A mai fiatalok bemásznak, rombolnak. Felfoghatatlan, mi viszi erre őket, az eredmény pedig lehangoló. Szeretnénk új játszóteret, de mi lesz, ha szétverik a több millió forintos új játékokat? – aggódott Pappné Sörös Julianna. Az óvodavezető szerint az is segítség lenne, ha a környéken lakók a rongálók láttán értesítenék a rendőrséget.


Tavaly a rendőrök több napig figyelték az óvoda környékét. Az évek óta húzódó problémát a térfigyelő kamera oldhatja meg. – 2,5 millió forintból első körben 6 kamerát telepítenénk Dorozsma-szerte, csak a hatóságok engedélyeire várunk – mondta Kosik Dénes önkormányzati képviselő. Hozzátette: a dorozsmai részönkormányzat pénzét a képviselői alapból is kiegészítették. – Buszvárókat is megrongáltak ismeretlenek, innen is az ötlet, hogy kamerával figyeljék a területet. Tavaszra terveztük a rendszer indítását, bízunk benne, hogy minél előbb megkapjuk az engedélyeket – magyarázta a képviselő.

Olvasóink írták

 • 15. tol 2012. június 02. 07:40
  „térfigyelő kamera? Két pofon a tahó suhancnak...”
 • 14. Mox 2012. június 01. 12:22
  „El kéne törni az ilyeneknek a kezét...Nagyon kemények a kiskö..gök.Biztos beléjük kötöttek a fák..

  TomTaylor igazad van,de előtte átszitáltatnám velük a homokozót,és ültettetnék velük pár fát...utána reccs,hogy tuti sose felejtsék el..”
 • 13. füzy 2012. június 01. 10:00
  „Javaslat az új törvénykönyvhöz: ha az elkövető olyan kiskorú, aki (még) nem büntethető, ( miért is? ebben a korban egy jó, nevelő célzatú verés még helyreteszi a kölyök lelkivilágát!) akkor a szülőket kell példásan megbüntetni. Egy bizonyos csoport arra szakosodott, hogy nem büntethető fiatalokkal hajtatják végre a bűncselekményeket!!!
  (ráadásul azért is, mert a gyerekek beférnek a kisméretű, pl WC ablakokon is...)”
 • 12. TomTaylor 2012. május 31. 21:41
  „Ha sikerülne elfogni őket, akkor én fognék egy kalapácsot és szép akkurátusan, egyenként szilánkosra verném az ujjaikat. Csak a miheztartás végett!”
 • 11. igazságkereső 2012. május 31. 17:47
  „A primitívség és a szülők által elmulasztott nevelés, hogy tudják megkülönböztetni a jót a rossztól! Ennyi a válasz arra, hogy mi viszi ezeket a primitív vandálokat a tetteikre!!”
 • 10. youhitmewehityou 2012. május 31. 17:43
  „hiába taposnánk ,törnénk darabokká csontjaikat ezeknek a jellemtelen senkiknek..akik ebben élik ki keménységüket még minket hurcolnának meg a rendőrök..de semmit nem tudnak tenni ebben és még számtalan ügyben sem..én azt kívánom legyenek meg és nagyon kemény verés legyen a vége..ha van friss fejlemény vagy megoldás írjatok..”
 • 9. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 31. 12:00
  „6. sügér63 2012.05.31. 11:01
  Hát ezt elég rosszul tetted, bár az is igaz, ilyenkor könnyű okosnak lenni.
  Hasonló esetbe:
  -220 kell? francba, nekem 310 volton megy minden, pedig úgy adnék XD”
 • 8. akyra 2012. május 31. 11:30
  „És csak annyit hozzátennék, hogy az este nálunk is hasonló viharos jelenetek voltak a Kereszttöltés-Vajda-Szilléri sugárút között elterülő játszótéren. Amit rendszeresen nagy "állatok" használnak, és nem gyerekek, normális ifjúság, akiknek készült eredetileg az a játszótér.
  Nekem senki ne mondja, hogy az normális dolog, hogy este 9-kor gyülekeznek - jobbik eset - de volt már olyan, hogy 10 óra, vagy éppen hajnal fél 3, és akkor kezdtek bele egy isteni kosárlabda meccsbe, az ott lakók örömére. Ha megmersz szólalni, a következő volt tegnap is a válasz: - ez játszótér, nem? - és mi van, ha nekünk most van kedvünk játszani? Én azért finoman próbáltam nekik ecsetelni, hogy ez a hangoskodás 30 000,-Ft -jukba kerülhet, ha nem vonulnak el szép szóval. Elmentek dünnyögve. Ezt már mi is kértük, hogy szabályozzák le, de még arra se méltattak bennünket, hogy válaszoljanak hivatalos levelünkre az Önkormányzattól. Hát erről ennyit. Ha pedig mi lakók összeállnánk, és tennénk is valamit, még mi lennénk megbüntetve. Pedig csak az élhető és mindenkit megillető éjszakai pihenésünkért tenénk. Nem tudom, mit szólna bármelyik honatyánk, ha az ő háza előtt pattogtatná egész éjjel egy gyereksereg a labdát, esetleg még palánknak is vernék, ami jó nagy hanggal jár? Gondolom egyből megoldást találnának arra az esetre. Csak hogy itt nem lakik honatya a közelünkben!”
 • 7. akyra 2012. május 31. 11:19
  „Én velük építtetném fel az új játszóteret, napi 12 órában, pihenés nélkül. Akkor talán rájönnének, mit is tettek tönkre, és talán elmenne a kedvük attól, hogy hasonlót cselekedjenek.. Soha nem értettem, miért jó ilyen erősnek lenni, elborult elmével ami útjukba áll, megsemmisíteni?
  Az ilyen fiatalk számára "Alkotó Tábort" hoznék létre, ha úgy sincs munkájuk, akkor legalább hasznos dologra fordítanák az a fene nagyra duzzadt ereiket.
  Azon viszont elgondolkodom, hogyha eccer már ők lesznek "öregebbek" és az ő portájukon tennének "rendet" vandálok, ők ahhoz hogyan viszonyulnának?”
 • 6. sügér63 2012. május 31. 11:01
  „Példám a múltból: A melletem lakó romák kértek kölcsön áramot, mert villanyórájukat leplombálták. Az egy hétből két hónap lett, mikor mutatom nekikk a számlát nem fizették ki mondván becsapom őket. Nem adtam tovább áramot nekik, másnap a kiskertem teljesen össze volt díbolva a kis fák kitördelve.”
 • 5. Horthyszobor 2012. május 31. 10:04
  „Kik is Dorozsma hátrányos helyzetű lakói??? Két hét...”
 • 4. Mike3 2012. május 31. 09:54
  „miért kell egy ilyen ügyben a hatóság engedélyére várni? egyáltalán milyen hatóság? egyáltalán MILYEN ENGEDÉLY??? ezért nem halad semmi ebben a bürökratikus szar országban, mert mindenhez papír kell, amit dög lassú, a sorsukkal (jogtalanul) elégedetlen, semmirekellő hivatalnokok állítanak ki. mindezt a mi pénzünkön.
  soha nem értettem meg a vandalizmust. soha nem értettem az összetört padokat, elpusztított facsemetéket, ledöntött szobrokat. 13-18 éves kölkökről beszélünk? tényleg nincs dorozsmán pár keményebb apuka aki kimegy és válogatás, bizonyíték és tettenérés nélkül péppé veri azokat akiket ott találnak? nem kamera kell ide, hanem erőszak! az erőszakos emberek csak abból értenek.
  gondoljátok már végig! taknyos kölyköktől rettegnek az emberek Dorozsmán! ez egyszerűen nevetséges!”
 • 3. gedeon 2012. május 31. 08:28
  „Kivinni a vandálokat a földekre kapálni, krumplit ásni hetekig, majd megtudnák, hogy mi a magyarok istene.”
 • 2. DMagóg 2012. május 31. 08:07
  „A tetteikért nekik kellene felelniük! Értékelném a választ, hogy miért ilyenek? Ennek nincs felelőse? Peresze van, csak a sok bába közt elvész a gyermek! Akár szó szerint is érthető.”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. május 31. 06:16
  „Korunk hősei ismét bealakítottak.
  Lenne az a munka, ami ezeket az erőtől szétrobbanó vadbarmokat meggyógyítaná.
  Mindenki hasznára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török József: Paskuj Mátyás másolta a pályázatomat

Plágiumgyanúba keveredett a volt képviselő. Török nem akar perelni, de a nyilvánossághoz fordult, Paskuj nem nyilatkozik. Tovább olvasom