Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Vándorol a szegedi egészségügy

Szeged - Aki két éve járt legutóbb szakorvosnál Szegeden, nem biztos, hogy újra azonnal rátalálna a szakemberre. Az egy éve zajló egészségügyi integrációval számos szakellátás új, többnyire renovált, átalakított helyre került.
Költözködik az új klinikáról a szegedi gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás: a Boldogasszony sugárúti volt „sportorvosi" rendelőbe kerül a 30 fekvőbetegágy és az ambulancia. A szegedi egészségügyi integráció legfrissebb fejleményeként ugyanis a klinikai központ nagyjából 30 millió forintból két hónap alatt felújíttatta és az új feladathoz szabottan átalakíttatta a korábbi ifjúsági és gyermek járóbeteg-szakrendelőt.

A gyermekpszichiátria költözködése miatt a kis betegek átmenetileg a gyermekklinika újszegedi részlegébe kerültek, de járóbeteg-szakrendelés van az új klinikán. Vetró Ágnes osztályvezető docens elmondta: terveik szerint október 20-ától új helyén, a „sportorvosiban" folyik az ellátás, 15-étől élő új telefonszámuk 549-620.

A költözésekkel kísért egészségügyi integrációs folyamat egy éve alatt számos ellátás került más, többnyire felújított, átalakított helyre.

A gyermekpszichiátria a volt sportorvosiban működik majd. Fotó: Schmidt Andrea
A gyermekpszichiátria a volt sportorvosiban működik majd. Fotó: Schmidt Andrea

Tavaly október 8-án kezdődött a költözködés: bezárt a volt II-es kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya, és a teljes szegedi fekvő- és járóbeteg-ellátás a női klinikára került. Egy héttel később a Vasas Szent Péter utcai II-es rendelőből költözött át a digitális röntgenekkel felszerelt fogklinikára a teljes fogászati szakellátás – ami így egy helyre koncentrálódott. Decembertől megszűnt az ügyelet a II-es kórház baleseti sebészetén – ami onnantól „lábadozó" részleggé vált –, a műtéteket és az ügyeletet kizárólag az új klinikán a nagyobb háttérszemélyzettel működő traumatológiai klinika végzi. Ehhez korábban új betegfogadóhely készült, és felújították az egyik műtőt is.

Szintén decembertől a klinikák mellett átvette a kórházak, rendelőintézetek összes képalkotó diagnosztikai – azaz röntgen-, ultrahang-, CT-, MRI-, izotópvizsgálat – feladatait az Euromedic Diagnostic Szeged Kft. 2008 januárjában megszűnt a Pécsi utcában a vérvétel: ezt csak az I-es és II-es rendelőben végzik. A mammográfia január végén a II-es rendelőből szétköltözött két helyre: a szűrés az I-es rendelőbe, a diagnosztika a patológiai intézetbe került. Februártól a sürgős ellátásra szoruló pszichiátriai betegeket az új klinikán lévő szakklinika kezeli, a volt II-es kórházban csak az addiktológiai sürgősségi betegek ellátása folyik.


Május 19-étől a volt I-es kórházban működő pszichiátriai gondozó a Vasas Szent Péter utcai rendelő felújított, tágasabb szintjein kapott helyet. Legutóbb a „sportorvosiból" költözött a gyermekszemészeti, -ortopédiai és -kardiológiai járóbeteg-szakellátás a gyerekklinika újszegedi részlegébe, az iskola- és gyermekfogászat pedig a fogklinikára. A fogszabályozás a II-es rendelőbe került, októbertől pedig új szakmai profilként elindult a volt II-es kórház bezárt nőgyógyászati részlegén az önálló arc- és állcsontsebészeti klinika.

Egyesült trauma

Pál Attila, a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának elnöke elmondta: az új klinika II. emeletéről kiköltöző gyermekpszichiátria helyére – tisztasági festés és az ágyakhoz tartozó oxigén és szívó beszerelése után – beköltözik a traumatológiai klinika eddig a II-es kórházban működő „lábadozó" részlege. Itt kap helyet az I-es kórházból kiköltöző neurorehabilitációs osztály is. A tervek szerint ez november közepére, december elejére megtörténik. Így egy helyre kerülhet a szegedi traumatológiai ellátás, megszűnik a két részleg közti „mentőztetés".

20 millió

A klinikai központnak arra már nem volt pénze, hogy liftet is szereljenek a Boldogasszony sugárúti háromszintes épületbe, azonban Ványai Éva, a városi egészségügyi bizottság vezetője megígérte Vetró Ágnesnek: állják a lift 20 milliós költségét.

Olvasóink írták

 • 12. benq 2008. október 09. 19:57
  „http://mrahalom.myminicity.com/sec”
 • 11. Amália 2008. október 08. 16:09
  „4-es hozzászólónak

  Igazán gratula amit írtál! Ezek szerint fogalmad sincs mi történik az egészségügyben!
  Kiváncsi lennék mit szólnál hozzá ha klinikán feküdnél - ne legyen így - és éppen nővérért csengetnél, de sehol senki. LÉTSZÁMLEÉPÍTÉS miatt magad alá csinálhatsz!”
 • 10. valaki a a világból 2008. október 08. 14:32
  „nekem talán csak a női klinikára lenne egy két szavam. Lehet, hogy sokan jártak ill. járnak oda, de egy picit figyelembe kellett volna venni azokat is akik a kórházba jártak a nőgyógyászatra, illetve ott szültek. Én konkrétan gyűlölöm betenni a lában a női klinikára és mégis rá vagyok kényszerítve. gusztustalan az a hely az igénytelenségről nem is beszélve. Arról meg főleg nem beszélve, hogy hogy bánnak a beteggel. Meg lehetne nézni, hogy átlagba 10 gyerekből 9-et átvisznek fertőzéssel a gyerekkórházba vagy a gyerekklinikára. Hogy lehet, hogy a kórházba ilyen akkor sem történt amikor nagy átalakítások voltak? De természetesen ez kell nekünk. UNDORÍTÓ ez az egész.”
 • 9. micukó 2008. október 08. 14:23
  „Kedves "4"-es hsz.

  Te vajon melyik ország egészésgügy fejlesztéséről beszélsz??Mert hogy nem a hazairól az biztos.Nézz már szét egy kicsit ,hogy hová vezetett ez a marha nagy integráció.Nem is kell messzire menni,itt van mindjárt a "sportorvosiból" kiköltöztetett rendelések helyzete.Meg lehet nézni hogy egyes szakrendelések milyen körülmények között működnek.2 hete a 4 hónapos babámmal mentem ortopédiára és az udvaron kellett fagyoskodnunk, mert a kb 4 nm-es váró tele volt.A sportorvosiban legalább kultúrált körülmények között lehetett várakozni.Egyébként pedig ha esetleg a Te állásod vagy pótlékaid forognának veszélyben,biztosan nem volna ekkora a szád.Minden elismerésem azoké az eü-dolgozóké akik ilyen körülmények között is kitartanak és becsületesen végzik a munkájukat!!”
 • 8. Senor 2008. október 08. 13:48
  „Az biztos, hogy lehetne gazdasagosabban mukodtetni az egeszsegugyet. Lehet, hogy az integracio valamelyest tenyleg olcsobba teszi az ellatast. A lenyeg viszont az, hogy a Magyar egeszsegugyet kivereztetik alulfinanszirozzak. Igy csak ugy lehet elkerulni a veszteseget, ha meg rosszabbul latjak el a beteget.

  A hosszu varolistara csak azt tudom mondani, hogy ez van. Ennyire eleg a jarulek a szetbombazott rendszerben. Persze ket topikkal arrebb lehet szidni a rohadt penzehes, hulye orvosokat....”
 • 7. h.sz 2008. október 08. 12:57
  „Szégyen!
  A másfél éves kisfiamnak JÖVŐ év februárjára adtak időpontot a gyermek gasztroenterológián.
  Hát ez tényleg nagyszerű! :-(((
  Csak így tovább!!!!!!!”
 • 6. Horton 2008. október 08. 10:40
  „" 4-nek "

  Szerintem, te nem gondoltad komolyan, azt amit most leírtál.....
  Vagy nem jársz szakrendelésekre, vagy tényleg foggalmad sincs, hogy mi működik a korházakban.

  Csak két példát említenék,ami a Fül-orr -gége klinikán történt.
  1. Kivették a szomszéd kislány manduláját, és a műtét után még 40 percig a műtöben volt, mivel nem volt aki áttolja a gyereklinikára, ami 4 méter távolságra van.Közölték a szülőkkel, hogy ez van, nincs beteghordó, az orvos meg mégsem tologathatja a beteget.
  2. Az egyik barátunk szintén mandula műtétre kapott időpontot, amin meg is jelent.
  Már be volt öltöztettve a műtéthez, amikor közölték vele, hogy menjen inkább haza, mert nincs altatóorvos........

  Ha szerinted ez normális, akkor inkább nem fűznék hozzá semmit.
  Szerinted, azt a pénzt, amin spórolnak, majd pont a korszerűsítésre fordítják?????
  És szerinted kevesebb létszámmal mit lehet megoldani????????????
  Erre szeretném ha válaszolnál.

  Szégyen, ami az egészségügyben működik, mind a betegekkel, mind az ott dolgozókkal szemben...”
 • 5. klj_54 2008. október 08. 10:02
  „Barátaim, ismerőseim dolgoznak a "néprosszullétben".
  A szegedi átszervezést nem kellene ennyire ajnározni. Ugyanis embertelenül és betegellenesen tették amit tettek! Én például, bár állandóan a megelőzést szajkózzák, képtelen vagyok bejutni a börgyógyászatra. Csak előjegyzésre fogadnának ha tudnának időt adni. De nem tudnak, mert "nem veszi be a gép". És ez csak egy a sok ismert gond közül!
  Érdekek (orvosi zsebek!) sérülnek és aki a szervezésben tud tenni valamit az bizony először a saját zsebét nézi:(
  Valaki magyarázza már el nekem, hogy miért eresztették szélnek mondjuk a kettes rendelő jól képzett és valóban hozzáértő laboránsait avagy citológusait? Jó pénzen kiképezték őket aztán munkanélkülivé tették őket. Aki maradt az meg egy vénát sem tud megtalálni:(
  Sorolhatnám a tényeket, de "kutyaugatás és szamárordítás nem hallatszik az égbe!"”
 • 4. Így tovább, kerüljön kevesebbe az egészségügy!!! 2008. október 08. 09:37
  „GG, neked mint - gondolom - eü. dolgozónak mindez fáj, mert az állásod nem biztos hogy megmarad, a fizetésed esetleg csökken. De nekem, és még 9.9 millió embernek mindez jó, mert az hogy emberek lesznek feleslegesek mert kevesebb létszámmal is meg bírják oldani a feladatot az új helyeken azt jelenti, hogy milliókkal kerül kevesebbe az eü. ellátórendszer fenntartása, több jut fejlesztésre amitől persze lehet hogy majd megint kevesebb emberre lesz kicsit szükség....

  That´s the way.”
 • 3. a klinikai központ nagyjából 30 millió forintból két hónap alatt felújíttatta 2008. október 08. 09:35
  „Ez szörnyű! Mi lesz most?! A Fidesz már megint hazudott nekem? :)”
 • 2. Horton 2008. október 08. 08:08
  „"gg "

  Minden egyes szavad igaz!!!!!”
 • 1. gg 2008. október 08. 07:45
  „Ismét egy PR cikk. Amiről viszont az újságban hallgatnak:
  Az SZTE Orvoskari Centrumában az összes dolgozó bérét csökkentik - elveszik a pótlékokat, csökkentik az ügyeleti díjat. Elbocsájtások vannak folyamatban, csak gazdasági megszorításról lehet hallani.
  Akadozik a raktárszolgáltatás, stb.. ..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsebbe fizetnek a divatszakmák tanulói

Szeged - Törvény tiltja, hogy az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulóktól a gyakorlati… Tovább olvasom